Zobrazit přihlášovací formulář

Nejlepší české vánoční koledy navodí adventní atmosféru. Poslechněte si je a zazpívejte!

  • Publikováno:
Nejlepší české vánoční koledy navodí adventní atmosféru. Poslechněte si je a zazpívejte!

Jsou tradičním symbolem vánočních svátků. Doprovázejí nás na každém kroku, zní z televize, rádia, hrají je v obchodech i venku na adventních trzích. Lidé si je často pouští i doma, aby dotvořili tu správnou sváteční atmosféru. A znát by je určitě měli i děti. Vybrali jsme pro vás ty nejkrásnější, pusťte si je a společně si zazpívejte.

Štědrej večer nastal

Je jednou z nejznámějších vánočních písní. V řadě rodin se u stromečku zpívá na Štědrý den. V textu koledníci o Štědrém večeru budí panímámu a žádají si koledu, které se jim nakonec i dostane.

Nesem vám noviny

Jedna z nejkrásnějších českých koled paradoxně vznikla v době "temna". Její text zná asi každá, alespoň první sloku, těch má ale píseň dokonce třináct. Text je o zvěstování narození Ježíška a o tom, co následovalo.

Tichá noc

Jednou z ve světě nejpopulárnějších koled, která vznikla v 19. století, je Tichá noc, která vznikla úplnou náhodou na Vánoce roku 1818. A to díky myšce, která prokousala měchy u varhan v kostele v tyrolském Oberndorfu. Místní učitel Franz Xaver Gruber a kaplan Joseph Mohr tak museli improvizovat. A rozhodně se jim to povedlo.

Narodil se Kristus pán

Tato koleda patří k prvním českým historicky doloženým koledám, jde původně o husitskou píseň z 15. století. I tady je námětem narození Ježíše Krista a radost z jeho příchodu na svět.

Jak jsi krásné, neviňátko

Krásná a něžná je další koleda, která se v době Vánoc často zpívala dětem před spaním. Je o pastevcích, kteří malému Ježíškovi přinesli to, co měli, tedy kůže na zahřátí, mléko na napití a beránka na hraní. A ti, co neměli nic, mu alespoň přišli zahrát na dudy a zazpívat.

Půjdem spolu do Betléma

V době pobělohorské vznikla další koleda. Ta je jednou z nejznámějších, učí se jí i děti ve školce. I když je dlouhá, dobře se pamatuje. Oblíbená je na Slovensku a zpívá se dokonce i v Anglii.

Pásli ovce Valaši

Historie této písně sahá do 17. století, kdy severní Moravu zasáhla invaze italských a rumunských pastýřů. Říkalo se jim valaši a kraji potom Valašsko. Populární koleda vypráví příběh, jak se nedaleko Betléma zjevil pastevcům anděl a oznámil jim, že se právě narodil Spasitel. Pasáčci pak za Ježíškem běželi, aby se na vlastní oči přesvědčili a pozdravili ho. 

Veselé vánoční hody

S touto vánoční písní, která je i dnes oblíbená, se obvykle začínalo adventní období. Text písničky, který pojednává o narození Ježíška a o tom, co se dělo pak, se v průběhu let měnil, až dospěl do poslední verze, kterou známe.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie