Dobrota, kterou si zamilujete: Luxusní čokoládová omáčka s vánočkovým francouzským toastem
- Autor: Lenka Ch. (berunkalenka)
- Publikováno:
Máte už cukroví plné zuby a přemýšlíte, co dobrého připravit? Využijte zbytky tvrdnoucí vánočky a udělejte z ní nepřekonatelné, na másle smažené francouzské toasty, naplněné oblíbenou marmeládou a servírované s luxusní čokoládovou omáčkou. Tu můžete podávat jak studenou, tak i teplou, třeba ve stylu fondue s čerstvým ovocem.
Luxusní čokoládová omáčka s francouzským toastem z vánočky
Ingredience na 4–6 porcí omáčky:
- 200 ml Madeiry nebo dezertního vína
- 120 g hořké čokolády (70 % kakaa)
- 125 g Philadelphia Original
- 4–6 lžic mléka
- špetka soli
- špetka pepře (ideálně červeného)
Na každý francouzský toast:
- 2 tenčí plátky vánočky
- marmeláda nebo džem podle chuti
- 1 vejce
- 100 ml mléka
- 2 lžíce skořicového cukru
- máslo na opékání (ideálně přepuštěné)
- libovolné čerstvé ovoce nebo šlehačka k servírování
Postup:
Víno provařte v kastrůlku a nechte odpařit alkohol. Nalámejte k němu čokoládu. Prohřívejte, ale už nevařte. Strukturu dodejte přidáním krémového sýru Philadephia (celou krabičku). Přidejte špetku soli a špetičku červeného pepře. Pokud máte i dětské strávníky, víno na začátku vařte déle a pepř úplně vynechejte. Pokud byste chtěli omáčku řidší, můžete přidat i dvě tři lžíce mléka. Hotovou omáčku můžete servírovat vychladlou i teplou, třeba v malých mističkách ve stylu fondue.
Starší vánočku nakrájejte na půlcentimetrové plátky. Vždy dva plátky budou patřit k sobě – pomažte je z jedné strany marmeládou, přilepte k sobě a obalte ve směsi vejce, skořicového cukru a trochy mléka. Veškeré ingredience do nich nechte přímo nasát. Poté odložte stranou. Rozehřejte na pánvi máslo a smažte toasty pozvolna z obou stran. Servírujte s čokoládovou omáčkou, čerstvým ovocem a šlehačkou.
Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli
Chcete opravdu odstranit článek?
Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé