Zobrazit přihlášovací formulář

Poctivý segedín z chytrého hrnce: Klasika připravená za 30 minut

  • Publikováno:
Poctivý segedín z chytrého hrnce: Klasika připravená za 30 minut

Dostali jste pod stromeček chytrý hrnec? Nenechte ho zahálet postavený na kuchyňské lince nebo dokonce ještě nevybalený v krabici! Až se ho naučíte používat, zjistíte, že uvaří za vás a ušetří vám spoustu času, který můžete raději věnovat třeba rodině nebo svým koníčkům. Vyzkoušejte třeba oblíbenou českou klasiku, kterou je segedín s knedlíkem. Pochutnáte si!

Segedínská guláš je vlastně perkelt z vepřového masa, nejčastěji se používá libovější bůček nebo plecko, bílého kysaného zelí a smetany. Někdo používá tu sladkou na šlehání, jiný nedá dopustit na smetanu zakysanou. A chybět samozřejmě nemůže koření, jako je pepř, bobkový list a samozřejmě mletá sladká paprika.

Jeho příprava není zas až tak složitá, přesto je třeba obsah kastrolu hlídat, občas promíchat a dusit tak dlouho, než je maso měkké. Tohle vše vám při přípravě v chytrém hrnci odpadá. A protože funguje zárovjako tlakový hrnec, je pokrm připravený raz dva. Jak na to, vám v populárním pořadu Menutovka na Mall TV prozradí foodblogerka Koko.

 

 

Recept na segedínský guláš z chytrého hrnce

Ingredience( 4 porce):

  • 600 g vepřové plece
  • 2 cibule
  • 300 g kysaného zelí
  • 6 ks nového koření
  • 1 lžička kmínu
  • 60 g sádla
  • 200 ml smetany (zakysaná nebo rostlinná)
  • ½ litru vody nebo vývaru
  • 1 lžička papriky
  • 2 bobkové listy
  • sůl
  • pepř

Postup:

1. Cibuli nakrájejte nadrobno, maso na větší stejnoměrné kostky. Pokud je to potřeba, překrájejte kysané zelí na kratší kusy.

2. Rozpusťte sádlo, přidejte cibuli a restujte dozlatova. Pak přidejte maso nakrájené, orestujte ho ze všech stran, přidejte kmín, nové koření a bobkový list. Mletou sladkou papriku přidejte až jako poslední, ať nehořkne.

3. Zalijte vodou, přidejte zelí, sůl, pepř a vše zalijte smetanou.

4. Hrnec uzavřete, zamkněte víko a nechte stroj dělat svou práci. Chytrý hrnec slouží zároveň jako papiňák, takže máte za 30 minut hotovo.

5. Po uplynutí doby vaření začne hrnec sám vypouštět páru a za chvíli už můžete servírovat, nebo naopak nechat jídlo v hrnci zavřené, udrží se tak déle teplé. Když máte připravené knedlíky, ať už uvařené nebo napařené, víko otevřete, guláš promíchejte a popřípadě dochuťte solí, ještě troškou smetany anebo cukrem.

Poznámka:
Pokud máte opravdu chytrý hrnec, provede vás celým postupem sám, hezky krok za krokem, srozumitelně a jasně.

NÁŠ TIP

Nechce se vám dělat s kynutým knedlíkem? Vyzkoušejte rychlé hrníčkové knedlíky z pěti surovin podle herečky Jiřiny Jiráskové. Jsou nadýchané, vláčné, jemné, nemusíte při jejich přípravě čekat hodinu na nakynutí a nehrozí, že se rozpadnou. 


Zdroj: magazín F.O.O.D.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie