Zobrazit přihlášovací formulář

Porodník varuje před císařským řezem! Proč je lepší rodit přirozeně?

  • Publikováno:
Porodník varuje před císařským řezem! Proč je lepší rodit přirozeně?

Počet porodů „císařem“ je vysoký, na svět tímto způsobem v ČR přijde celá čtvrtina dětí. A kdyby měly ženy na výběr, bylo by toto číslo mnohonásobně vyšší. Přitom nejde o nijak banální operaci. Jaká jsou její rizika a proč hrozí dlouhodobé následky? Na řadu otázek kolem císařského řezu vám v dechberoucí dokumentární reportáži odpoví renomovaný porodník a přednosta Gynekologicko-porodnické kliniky pražské Nemocnice na Bulovce.

Způsobů, jak je u nás možné přivést na svět dítě, je celá řada. A Jakub Klingohr vám je ve svém reportážním seriálu s názvem Dělníci života na Mall TV, který volně navazuje na cykly Dělníci smrti a Dělníci duše, vysílané na Stream.cz, všechny ukáže. Mluvit budeme s lékaři, porodními asistentkami a jedny z nejintimnějších chvil života strávíme s nastávajícími maminkami. Podíváme se na jejich jednotlivé příběhy a zjistíme například, jak se rodí s dulou, co to je hypnoporod, proč jsou porody doma stále na hranici zákona a jestli je kritika českého porodnictví oprávněná…

Tentokrát se společně s Adélou Klingohrovou, která je spoluautorkou tohoto dílu a ženou autora pořadu, zaměřili na téma císařského řezu a všeho kolem něj. Adéla ho totiž kvůli porodním komplikacím musela podstoupit hned dvakrát. Reportáž sleduje její cestu do porodnice, porod druhé dcery obávanou metodou i následných pět dní v nemocnici na tzv. rodinném pokoji.

Jaká jsou rizika „císaře“ a proč se jejich počet za posledních pár let více než zdvojnásobil? Jak se vyrovnat s riziky tohoto způsobu porodu? A může být takto vedený porod a následný pobyt v nemocnici hezký zážitek? Za jakých okolností může být otec dítěte přítomen na sále a jak probíhá bonding po císaři? A proč tato břišní operace může nést řadu závažných problémů a komplikací? To je jen několik z mála otázek, na něž hledá odpověď tato dechberoucí dokumentární reportáž, která přináší i rozhovor s prof. MUDr. Michalem Zikánem, Ph.D., gynekologem a porodníkem a přednostou Gynekologicko-porodnické kliniky Nemocnice na Bulovce o změnách v českých porodnicích, fungování centra porodní asistence a také porodu císařským řezem.

Pořad Dělníci života uvádí internetová televize Mall.tv.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie