Zobrazit přihlášovací formulář

Porodník varuje před císařským řezem! Proč je lepší rodit přirozeně?

Porodník varuje před císařským řezem! Proč je lepší rodit přirozeně?

Počet porodů „císařem“ je vysoký, na svět tímto způsobem v ČR přijde celá čtvrtina dětí. A kdyby měly ženy na výběr, bylo by toto číslo mnohonásobně vyšší. Přitom nejde o nijak banální operaci. Jaká jsou její rizika a proč hrozí dlouhodobé následky? Na řadu otázek kolem císařského řezu vám v dechberoucí dokumentární reportáži odpoví renomovaný porodník a přednosta Gynekologicko-porodnické kliniky pražské Nemocnice na Bulovce.

Způsobů, jak je u nás možné přivést na svět dítě, je celá řada. A Jakub Klingohr vám je ve svém reportážním seriálu s názvem Dělníci života na Mall TV, který volně navazuje na cykly Dělníci smrti a Dělníci duše, vysílané na Stream.cz, všechny ukáže. Mluvit budeme s lékaři, porodními asistentkami a jedny z nejintimnějších chvil života strávíme s nastávajícími maminkami. Podíváme se na jejich jednotlivé příběhy a zjistíme například, jak se rodí s dulou, co to je hypnoporod, proč jsou porody doma stále na hranici zákona a jestli je kritika českého porodnictví oprávněná…

Tentokrát se společně s Adélou Klingohrovou, která je spoluautorkou tohoto dílu a ženou autora pořadu, zaměřili na téma císařského řezu a všeho kolem něj. Adéla ho totiž kvůli porodním komplikacím musela podstoupit hned dvakrát. Reportáž sleduje její cestu do porodnice, porod druhé dcery obávanou metodou i následných pět dní v nemocnici na tzv. rodinném pokoji.

Jaká jsou rizika „císaře“ a proč se jejich počet za posledních pár let více než zdvojnásobil? Jak se vyrovnat s riziky tohoto způsobu porodu? A může být takto vedený porod a následný pobyt v nemocnici hezký zážitek? Za jakých okolností může být otec dítěte přítomen na sále a jak probíhá bonding po císaři? A proč tato břišní operace může nést řadu závažných problémů a komplikací? To je jen několik z mála otázek, na něž hledá odpověď tato dechberoucí dokumentární reportáž, která přináší i rozhovor s prof. MUDr. Michalem Zikánem, Ph.D., gynekologem a porodníkem a přednostou Gynekologicko-porodnické kliniky Nemocnice na Bulovce o změnách v českých porodnicích, fungování centra porodní asistence a také porodu císařským řezem.

Pořad Dělníci života uvádí internetová televize Mall.tv.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie