Zobrazit přihlášovací formulář

Zdraví nebezpečné hračky do vany: 5 způsobů, jak je zbavit plísní a bakterií

  • Publikováno:
Zdraví nebezpečné hračky do vany: 5 způsobů, jak je zbavit plísní a bakterií

Cachtání ve vodě milují snad všechny malé děti. Bez každodenního večerního rituálu se většina z nich neobejde. A chybět při něm nesmí ani hračky, které koupání ve vaně zpříjemní a udělají z něj zábavu. Jenže právě ty jsou pro děti často potenciálně škodlivé. Neuvěříte, co všechno se na jejich povrchu a někdy i uvnitř nachází. Proto pro vás máme pár tipů, jak je snadno a rychle vyčistit.

Nejspíš už jste tuhle informaci někdy zaslechli, možná jste ji ale nevěnovali příliš velkou pozornost. To byste ale měli. Jde totiž o zdraví vašeho dítěte či dokonce dětí. Studie provedená v roce 2018 totiž prokázala, že právě hračky do koupele, bez ohledu na to, kolik mýdla na nich každý večer skončí, jsou víc než náchylné k množení bakterií, virů a dalších nežádoucích organismů. Stejný výzkum zjistil, že každá testovaná hračka do vody byla pozitivně testována na přítomnost plísní a dalších „biofilmů“, včetně fekálních látek.

Živnou půdou pro plísně a bakterie se může stát skutečně každá hračka do vany, vzhledem k povaze jejího použití. Zamyslete se nad tím: každý den nebo každý druhý se i několik desítek minut máčí v teplé vodě a pak zůstává do dalšího koupání ležet v teplé a vlhké koupelně, aniž byste ji jakkoliv vysušili. Často dokonce i s vodou nateklou dovnitř. To je doslova pozvánka pro řadu choroboplodných zárodků. Jsou ale škodlivé?

„Většina dětských imunitních systémů by měla být schopna bojovat proti patogenům nalezeným v hračkách do koupele,“ říká Jennifer Foersterlingová, pediatrička z Washingtonské univerzity. „V případě, že jde ale o kojence, děti se sníženou imunitou nebo alergií na plísně, mohou být důsledky kontaktu s takovými hračkami fatální. Plísně a bakterie totiž mohou u těchto zranitelných skupin způsobit vážná respirační onemocnění, jako je astma a plicní infekce.“

Naštěstí můžete udělat dvě jednoduché věci. Zaprvé vylepšit svůj režim čištění hraček. A za druhé, můžete říct sbohem některým z těch nejhorších hraček, jako jsou gumová kachnička a další pískací hračky, a nahradit je hračkami do vody, které tak snadno nepřitahují plísně. 

5 způsobů, jak vyčistit hračky do vody

Použijte Savo

Možná jste se teď zděsili, ale právě tenhle český dezinfekční prostředek a bělidlo se při péči o čistotu a hygienu v našich domácnostech používá už desítky let. Spolehlivě likviduje bakterie, viry, řasy a nižší houby, dokonale vybělí prádlo. A pro dezinfekci hraček i pro ty nejmenší je přímo určené, stejně jako třeba pro úpravu vody na pitnou. Nemusíte tak mít z jeho použití obavy. Důležité je jen použít předepsané ředění a hračky ještě 30 minut po omytí opláchnout čistou pitnou vodou. Pokud je to možné, nalijte dezinfekční roztok do všech míst, kam při koupání vniká voda. Nezapomeňte ho pak ale vypustit a hračky uvnitř důkladně vypláchnout, abyste zabránili tomu, že se zbytky roztoku dostanou při příštím koupání dítěti do úst. Ideální je nechat hračku úplně vyschnout.

Vsaďte na „obyčejný“ ocet

Nejste fanouškem dezinfekčního prostředku nelibě vonícího chlórem? Sáhněte do spíže po octu. Je levný, snadno dostupný, neuvolňuje zdraví škodlivé chemikálie, je netoxický, biologicky odbouratelný a k dezinfekci se používá už celá staletí. Je vědecky prokázáno, že po půl hodině působení dokáže zabít celou řadu patogenů, jako jsou například chřipkové viry. Nezáleží na tom, zda sáhnete po tom kvasném lihovém, jablečném nebo vinném octu, čím silnější ale bude, tím lepší. Naředit ho můžete vodou v poměru 1:1, nebojte se ale použít ho bez ředění. Hračky v něm nechte namočené alespoň půl hodiny a pak je opláchněte čistou vodou.

Využijte myčku  

Pokud je váš den tak nabitý, jako ten náš, budete možná hledat rychlejší a jednodušší řešení tohoto debaklu s hračkami na koupání. V takovém případě je jednoduše položte do horního koše myčky a zapněte ji na cyklus s nejvyšší teplotou. Voila – po cca dvou až dvou a půl hodinách máte čisté hračky! Doporučujeme vám ale před použitím této metody zkontrolovat doporučení výrobce, protože některé hračky určené do vody nejsou kompatibilní s myčkou.

Povařte je v horké vodě

Další metodou, jak vyčistit hračky na koupání od plísní a podobně, je povařit je ve vroucí vodě, čímž se sterilizují. To skvěle funguje na hračky z tvrdého plastu, stejně jako na pěnová zvířátka, písmena a číslice. Jednoduše nalijte vodu do většího hrnce, přiveďte ji k varu a pak do ní pomocí kuchyňských kleští vložte hračky. Nechte je ve vroucí vodě několik minut máčet, pak je zase opatrně vyjměte a položte na ručník nebo utěrku, aby úplně vyschly. 

Pořiďte si dezinfekčními ubrousky

Celá řada hraček do vany se dá snadno otřít jednorázovými vlhčenými antibakteriálními ubrousky, které seženete už i ve většině supermarketů. Obsahují látky, které účinně působí proti bakteriím, virům a plísním. Na internetu se dají sehnat i dezinfekční jednorázové vlhčené utěrky na bázi stabilních kysličníků, určené přímo k otírání postýlek, hraček a dalších předmětů, a to i takových, které může dítě olizovat, jako je například dudlík.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie