Zobrazit přihlášovací formulář

Návrat do škol bude podmíněn pravidelným testováním, první budou maturanti

  • Publikováno:
Návrat do škol bude podmíněn pravidelným testováním, první budou maturanti

Nervozita rodičů školáků a studentů stoupá, vláda proto v pondělí projednala návrh ministra školství Roberta Plagy, podle kterého by se studenti posledních ročníků SŠ mohli vrátit do lavic 1. března. Podmínkou by však bylo podstoupení pravidelných povinných testů, které by si žáci i učitelé prováděli sami. Plán teď má dopracovat krizový štáb.

Testování studentů závěrečných ročníků středních škol a také zaměstnanců by podle předběžného manuálu mělo probíhat jednou za týden až dva neinvazivními RT-PCR testy, což znamená ne stěrem z nosohltanu, ale například ze slin nebo přední části nosu. A navíc samosběrem, nebude tak nutná asistence zdravotnického personálu a při samotném odběru ani jiné osoby. V případě žáků základních škol pak ministr doporučuje zvážit neinvazivní antigenní testy, které nebude třeba zasílat na vyhodnocení do laboratoře.

Právě pravidelné plošné testování by podle materiálu ministerstva mělo umožnit bezpečné znovuotevření škol i v nepříznivé epidemické situaci, která v Česku stále panuje. Ve druhé fázi by studenty posledních ročníků SŠ měli následovat studenti oborů s praktickou výukou v nižších ročnících a následně žáci základních škol.

Negativní test podmínkou účasti na výuce

„Pokud se některý student nebo vyučující nebude moci zúčastnit testování ve škole v určený den, nebude se moci zúčastnit prezenční výuky do doby, než dodá potvrzení o negativním testu z alternativního zdroje,” stojí v návrhu s tím, že v tomto případě bude stačit i antigenní test.

Pokud někomu vyjde test pozitivní, bude po návratu z karantény určené hygienickou stanicí na 90 dnů od provedení testu z pravidelného testování vyloučen a bude se po tuto dobu moci prezenční výuky účastnit i bez testování.

Těm, kteří by z nějakého důvodu odmítli testování podstoupit, nebude škola povinna umožnit distanční výuku. Jediným řešením by tak bylo uzavření dohody s vedením školy o individuálním vzdělávání.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

miloslava š. 18. 2. 2021, 1:05
PROČ NENAPÍŠETE, KOLIK RODIČŮ S TĚMITO PODMÍNKAMI SOUHLASÍ?TO SE JAKSI NIKDE NEUVÁDÍ, ŽE?M.ŠPAČKOVÁ

Kategorie