Zobrazit přihlášovací formulář

Kuře z jednoho hrnce na středomořský způsob: Štavnatý a voňavý pokrm plný barev a chutí

  • Publikováno:
Kuře z jednoho hrnce na středomořský způsob: Štavnatý a voňavý pokrm plný barev a chutí

Kuřecí recepty z jednoho hrnce jsou takovou vděčnou alternativou pro relativně rychlé a bezpracné obědy nebo večeře. Tohle bude další z nich, tentokrát tak trošku ve středomořském stylu se spoustou vynikající zeleniny. Pokud máte rádi šťavnaté a voňavé pokrmy plné barev a chutí, tohle prostě musíte vyzkoušet, tak dobrou chuť! 

 

 

Kuře z jednoho hrnce na středomořský způsob

Ingredience (na 4 porce):

  • 4 kuřecí špalíčky (horní stehna s kostí a kůží)
  • směs koření na pečené kuře
  • kousek másla
  • 3 lžíce olivového oleje + na vymazání zapékací misky
  • 3 barevné papriky (červená, žlutá, zelená nebo bílá)
  • 1 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 3 rajčata
  • čerstvé bylinky (tymián, rozmarýn nebo šalvěj)
  • 150 ml bílého suchého vína
  • 20 oliv (zelených nebo černých – podle chuti)
  • 8 lžic smetany ke šlehání
  • sůl

Postup

1. Kuře nakořeňte a orestujte na másle s olivovým olejem z obou stran. Orestované kuře dejte stranou.

2. Nakrájejte cibuli, oloupejte česnek, zeleninu nakrájejte na kusy cca 2x2 cm. Na stejné pánvi orestujte cibuli, přidejte i česnek a bylinky a na pár minut i papriky.

3. Naspod pekáčku rozmístěte rajčata, na ně potom zeleninu z pánve. Do ní nalejte víno a smíchejte se vším, co se stihlo na pánvi připéct, nepřijdete tak o žádnou z výborných chutí. Nechte chvíli probublat, aby se odpařil alkohol.

4. Do pekáčku přidejte ještě olivy a promíchněte. Nahoru posaďte kuřata kůží nahoru a zalijte vínem z pánve smíchaným se šťávou a kořením, které pustilo kuře hned na začátku.

5. Vše nejdřív pečte přiklopené na 180 °C 50-80 minut podle velikosti špalíčků. Pak odkryjte, přidejte šlehačku a ještě na 20 minut vráťte do trouby.

6. Když vidíte, že maso už odpadá od kosti, přilijte do omáčky ještě trochu smetany ke šlehání a vraťte do trouby ještě na nějakých 20 minut. Během toho se špalíčky bezvadně dopečou i na barvu a bude hotovo.

7. Všechno nechte ještě chvilku odpočívat, během toho můžete nachystat přílohu. Skvěle se hodí bramborové gnocchi nebo případně těstoviny, které dokáží nasát tu spoustu přírodní omáčky ze zeleniny.

Další recepty foodblogerky Koko najdete na Mall TV v pořadu Menutovka.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Simonecka2007 13. 3. 2021, 6:36
(pl) (I)
mawo 8. 3. 2021, 13:06
Česnek se má do jídla rozdrtit , takhle ho tam jen hodit je dost škoda , použila bych asi jen bylinky a žádný předpřipravený koření s obsahem Bůh ví čeho , taky ubrat na soli ..třeba olivy jsou slané dost ...kombinace kuře a hora zeleniny bude fajn .

Kategorie