Zobrazit přihlášovací formulář

Recept na domácí loupáky: Nejlepší sladké rohlíky podle pana Cuketky

  • Publikováno:
Recept na domácí loupáky: Nejlepší sladké rohlíky podle pana Cuketky

Možná je znáte i pod názvem makovky. Ještě teplé nadýchané rohlíčky z kynutého těsta sypané mákem chutnají báječně i samotné, když je ale namažete máslem a trochou marmelády nebo třeba nutellou, povýšíte je na skutečnou delikatesu. Milovat je budou nejen dospělí, ale i děti.

Věděli jste, že tyhle sladké máslové loupáky jsou údajně ryze českou specialitou? Koupit je můžete v každém supermarketu i pekárně, ale nejlepší jsou samozřejmě ty doma upečené. Až jednou posnídáte voňavé makovky právě vytažené z trouby, už nikdy nebudete chtít jíst žádné jiné.

 

Loupáky (makovky) podle pana Cuketky

Ingredience (na 16 loupáků)

  • 500 g hladké mouky
  • 230 ml mléka (pokojová teplota nebo vlažné)
  • 100 g změklého másla
  • 75 g cukru
  • 1 vejce (pokojová teplota)
  • 30 g čerstvého droždí (nebo 10 g instantního)
  • 5 g soli
  • vejce na potření
  • mák

Postup

1. Do mísy robota dejte mouku, cukr a sůl. Promíchejte a uprostřed vytvořte malý důlek. Přidejte část mléka a rozdrobené droždí. S částí mouky rozmíchejte na řídké těstíčko. Přikryjte a nechte 20 až 30 minut vzejít.

2. Přidejte zbylé mléko a vejce. Hnětejte v robotu s hnětacím hákem asi 10 minut. Přidejte změklé máslo a hnětejte dalších 10 minut, dokud není těsto sametově hlaďoučké. Zakryjte a nechte kynout 60 až 90 minut, dokud těsto neznásobí objem.

3. Vykynuté těsto rozdělte na 4 stejně velké díly. Každý vytvarujte na oválný bochník a rozválejte válečkem do vrstvy asi 0,5 až 1 cm silné. Plát těsta poté nožem rozdělte na čtyři stejně velké trojúhelníky.

4. Trojúhelník si pak položte zaoblenou stranou k sobě a válečkem od sebe ještě jednou projeďte, aby se prodloužil do délky. Prsty ruky pak přiložte k okraji a mírným tlakem a tahem od sebe jej začněte rolovat. Přehmátněte si dlaněmi dolů a pokračujte v rolování směrem od sebe. Na těsto není potřeba tlačit. Vznikne vám pěkný srolovaný rohlíček. Je potřeba jej otočit tak, aby stočený cíp trojúhelníku skončil vespod. Je dobré cíp klidně i pořádně smáčknout, aby pod těstem pořádně držel.

5. Srolovaný tvar jemně uchopte prsty a vytvarujte do tvaru podkovy. Přeneste na plech vystlaný pečícím papírem, zakryjte a nechte dokynout asi 30 až 45 minut. Troubu si mezitím rozehřejte na 170 °C.

6. Dokynuté loupáky potřete rozšlehaným vejcem. Dejte si záležet a pomašlujte je až úplně dospod k pečícímu papíru.

7. Pomašlované loupáky zasypte mákem a šup s nimi do trouby! Pečte 15 až 20 minut. Můžete se docela dobře orientovat podle barvy. Jakmile budou krásně zlato-hnědé, vyndejte je ven a nechte vychladnout na mřížce.Dobrou chuť!

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie