Zobrazit přihlášovací formulář

Domácí vaječňák podle Pavla Berkyho: Lahodný likér připravíte za 30 minut

  • Publikováno:
Domácí vaječňák podle Pavla Berkyho: Lahodný likér připravíte za 30 minut

Voní mandlemi, vanilkou, skořicí a badyánem. A chutná naprosto skvěle! S tím kupovaným se vůbec nedá srovnávat. A i když suroviny na jeho přípravu nepatří k nejlevnějším, až ho uchutnáte, už jiný vaječný likér chtít nebudete. Zpříjeměte si svátky jara touhle dobrotou od Pavla Berkyho, semifinalisty soutěže MasterChef Česko 2020. Připravit ho zvládne opravdu každý.

 

Vaječný likér od Pavla Berkyho

Doba přípravy: 20 minut

Množství: 750 ml

Ingredience:

  • 200 ml smetany na šlehán
  • 100 ml plnotučného mléka
  • 130 ml kondenzovaného mléka (salko) 
  • 3 PL cukru krupice
  • 3 vejce
  • 250 ml kvalitnějšího rumu (použil jsem karibský rum Professore)
  • 50 ml mandlového likéru Amaretto
  • 1 vanilkový lusk
  • 1 badyán
  • 0,5 ČL mleté skořice

Postup:

1. Do hrnce dáme 200 ml smetany, 100 ml mléka a 130 ml salka. Přidáme zrníčka z jednoho vanilkového lusku, 1 badyán a vše přivedeme k varu. Jakmile vidíme, že se směs začíná vařit odstavíme z plotny, přidáme 0,5 ČL mleté skořice i zbytek vanilkového lusku. Zamícháme a necháme louhovat minimálně 10 minut. Poté přecedíme přes sítko do jiné nádoby.

2. Připravíme si vodní lázeň, do mísy vyklepneme 3 žloutky a 3 PL cukru. Ruční metlou šleháme přibližně 6-7 minut (pokud máte kuchyňský teploměr, tak by měla teplota pěny dosáhnout maximálně 65-70°C). Za stálého šlehání poté přidáme ⅓ mléka se smetanou, pořádně zamícháme a následně dolijeme zbytek mléka se smetanou. Směs šleháme dalších 5 minut do krémovité konzistence. Mísu poté sundáme z vodní lázně a za stálého míchání přilijeme 50 ml Amaretta a 250 ml rumu.

3. Zamícháme a necháme odpočinout přibližně 10 - 15 minut, během kterých vám z likéru spadne našlehaná pěna. Poté přelijeme do čisté skleněné láhve. Uchováváme v lednici, kde vydrží i několik týdnů. Konzumovat můžete již po pár hodinách, ale uleželý několik dnů je ještě lepší.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

uzivateldiamant 12. 10. 2022, 11:10
(Y)
lidare 21. 3. 2021, 7:33
:-) (D)

Kategorie