Zobrazit přihlášovací formulář

Velikonoční nádivka trochu jinak: Zkuste nádivkové muffiny s cuketou

  • Publikováno:
Velikonoční nádivka trochu jinak: Zkuste nádivkové muffiny s cuketou

Na rozdíl od klasické hutné nádivky jsou lehké, vláčné a na stole moc pěkně vypadají. Podávat je můžete k snídani, večeři nebo třeba jen na chuť ke svačině. Řeč je o vynikajících slaných muffinech, které jsou jednoduché na přípravu a rychle upečené. Vyzkoušejte ty podle foodblogerky Koko, do jejich chuti se zamilujete!

 

Velikonoční nádivkové muffiny s cuketou

Ingredience:

  • 300 g světlého toustového chleba(starší rohlíky nebo housky)
  • 450 g cuket
  • lžička soli
  • dvě hrsti čerstvé zeleně (např. petrželka a medvědí česnek, nebo baby špenát, rukola, kopřivy…)
  • 6 vajec
  • 4 stroužky česneku
  • lžička drceného kmínu
  • 2 lžíce drhnuté majoránky
  • sádlo na vymazání formiček + další na potření muffinů během pečení
  • strouhanka na vysypání formiček

Postup:

1. Dvě střední cukety, neoloupané a nastrouhané nahrubo, smíchejte se lžičkou soli. Po čtvrt hodině cuketa pustí vodu. Sceďte ji a z cuket ještě pořádně vymačkejte. Odlijte však tak maximálně 100 mililitrů, nějaká vláha pro pečivo musí zůstat, na druhou stranu nebude nádivka zbytečně rozmoklá.

2. Nasekejte nahrubo bylinky: medvědí česnek, petrželku, rukolu, baby špenát, ale klidně i klasické a staré dobré kopřivy.

3. Bylinky, šest žloutků, čtyři prolisované stroužky česneku, majoránku a mletý kmín přidejte do misky s cuketou a promíchejte.

4. Pečivo nakrájejte na kostičky a opečte je na plechu pět minut v troubě (220 °C), budou tak sušší a křupavější. Po opečení je přihoďte do misky a vše opět promíchejte.

5. Vyšlehejte bílky s trochou soli a po částech je jemně přimíchávejte do směsi.

Náš tip:

Do směsi můžete pro vůni a chuť přidat nadrobno nakrájený uzený špek, anglickou slaninu nebo třeba uzený bůček.

6. Hotové krásně vláčné těsto vložte do muffinových mističek vymaštěných sádlem a vysypaných trochou strouhanky. Asi není nutno zdůrazňovat, že je důležité mít formičky s nepřilnavým povrchem, aby šly muffiny dobře vyndavat.

7. Troubu předehřejte na 190 °C. Po 15 minutách pečení, když už se povrch zatáhne a zpevní, muffiny potřete rozpuštěným sádlem nebo máslem, aby hezky zezlátly. Servírujte je jen tak nebo jako přílohu k pečenému masu s dostatkem sósu. Muffiny se dají horizontálně rozkrojit a pak fungují jako nadýchaný pečený karlovarský knedlík.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie