Zobrazit přihlášovací formulář

Návod na pletení pomlázky: Podle videonávodu to zvládnete i vy!

  • Publikováno:
Návod na pletení pomlázky: Podle videonávodu to zvládnete i vy!

Vyšlehání děvčat a žen ručně pletenou pomlázkou z vrbového proutí patří neodmyslitelně mezi tradiční velikonoční zvyky, které se pojí s Velikonočním pondělím. V dnešní době však většina mužů pomlázku spíš kupuje, než ji plete. V minulosti to přitom uměl každý malý kluk. Není na tom totiž vůbec nic složitého. Zkuste si proto letos pomlázku vyrobit sami, budete z ní mít radost. A naučit to můžete i děti.

Návod, jak uplést pomlázku

Co budete potřebovat:

  • 10 vrbových proutků – čím tenčí, tím snazší bude pletení (z 8 proutků budete plést, ideálně by proto měly mít stejnou tloušťku a délku, další 2 budete potřebovat na svázání, ty mohou být tenčí)
  • stuhy nejrůznějších barev na ozdobu

Postup:

1. Samotná pomlázka se plete z osmi vrbových proutků. Ideální je proto najít si ty s podobnou délkou a tloušťkou.

2. Jejich tlustější konce si zarovnejte v dlani k sobě a svažte je jedním ze dvou tenčích vrbových proutků tak, že užší konec proutku nejprve prostrčíte napříč pletacími proutky a pak budete normálně obvazovat všechny pletací proutky dokola. Pokud tenčí vázací proutky nemáte, můžete k sobě pletací proutky svázat i stuhou či provázkem. Pořádně při vázání utahujte.

3. Proutky si pak rozdělte na polovinu – v každé ruce si přidržujte čtyři rozložené proutky. Svázaný konec proutků mějte před sebou.

4. Začněte krajním (vrchním) proutkem z pravé strany, provlékněte ho mezi dvěma prostředními proutky na straně levé a vraťte ho na pravou stranu, tentokrát jako spodní (vnitřní) proutek.

5. Postup opakujte tentokrát z levé strany – proutek nejvíce nalevo provlékněte horem mezi dvěma prostředními proutky v pravé ruce a vraťte ho na levou stranu, na vnitřní místo. Celý proces opakujte a vždy střídejte strany. Nezapomeňte proutky rovnoměrně utahovat.

6. Až vám bude délka pomlázky stačit nebo se budete blížit ke koncům proutků, pomlázku ukončete stejně, jako jste začínali – všechny vázací proutky obvažte dalším proutkem, provázkem či mašlí.

7. Konce proutků zastřihněte a pomlázku ozdobte stuhami.

 

Další zajímavé tipy a triky nejen pro zahrádkáře a domácí kutily čekají na diváky v RECEPTÁŘI PRIMA NÁPADŮ v neděli v před polednem na Primě.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie