Zobrazit přihlášovací formulář

Mami, mně se nechce ven! Jak děti motivovat k lásce k pohybu

  • Publikováno:
Mami, mně se nechce ven! Jak děti motivovat k lásce k pohybu

Dětem chybí pohyb, leniví a tloustnou. Na vině je především současná situace, která je pro ně náročná. Přišly o hodiny tělocviku, už přes rok nemají pohybové kroužky, nechodí s kamarády ven. Často se málo hýbaly už před vypuknutím epidemie a nyní se více a více uzavírají do online světa v pohodlí domova, ze kterého se jim nechce. Jak je odlákat ven od všech těch počítače, tabletů a mobilů, a přinutit k pohybu?

„Za uplynulých 12 měsíců české děti přišly o přibližně 90 000 000 hodin tělesné výchovy a řádově více hodin organizovaných tréninků. Stav, kdy jsou naprosto utlumeny organizované sportovní aktivity, vede jednoznačně ke zhoršení jejich kondice a zvýšení hodnoty BMI. Výzkum, který proběhl ve spolupráci s pediatry, ukázal, že jedenáctileté české děti měly v červnu roku 2020 průměrně o 2,3 % vyšší hmotnost, než stejně staré děti v roce 2019,“ říká profesor Jiří Suchý z UK FTVS a člen Výkonného výboru České kinantropologické společnosti s tím, že v tento moment je zejména na rodičích, aby se s dětmi věnovali pravidelnému pohybu, který jim přinese zpětnou vazbu v podobě zlepšení kondice i nálady.

Začněte se hýbat společně s nimi

Je jednoduché se zlobit, že potomek vysedává u počítače, a posílat ho ven. Tím ale většinou rodičovský monolog končí. „Problém je, že dětem nařizujeme, aby něco skončily, ale nenabízíme jim žádný alternativní program. Často je proto jediný způsob, jak je vytáhnout ven, to, že se s nimi budeme sami aktivně hýbat. Nemusí to být nic složitého. Jít ven k rybníku nakrmit kačeny, zahrát si na schovávanou nebo vyjet společně na koloběžce,“ říká Štěpánka Štrougalová, zkušená maminka 4 dětí a zakladatelka Baby Clubu Juklík.

Velkou výhodou je, když jste vy nebo vaše dítě členy nějakého sportovního centra, které vám i v této nelehké době může dodat potřebnou motivaci. Jana Boučková, autorka celorepublikového projektu Děti na startu, pomáhá se svými kolegy rodičům udržovat děti aktivní i v současné době. Už loni v létě na příměstských táborech například založili kešky, poklady, které lidé hledají. „Uložili jsme je po okolí, do programu jsme zadali souřadnice a nyní je děti hledají společně s rodiči. Hledání kešek je bezvadný důvod, proč jít ven. A baví i větší děti,“ radí Jana Boučková s tím, že rodiče se mohou zapojit i do dalších aktivit, jimiž děti motivují k pohybu – soutěží v přeskocích přes švihadlo, vymýšlejí soutěžní taneční kreace a točí videa, která motivují k zábavnému pohybu další rodiny.

„Připravujeme individuální rodinné orientační či noční běhy a hry všestrannosti. Zaregistrovaným rodinám vše popíšeme, určíme starty a zadáme jim časy, takže nedochází ke shromažďování lidí… Pro nás, organizátory, je to náročné, ale chceme vést děti k pohybu, nechceme, aby tloustly a lenivěly. Rodičům proto doporučuju, aby našli pomocnou ruku v nějakém sportovním klubu, jehož už jsou děti nebo oni sami členy,“ dodává Jana Boučková.

Pořiďte si cvičební pomůcky, vyrazte na kolo nebo na rozhledny!

Dobrou motivací k pohybu je také to, když si celá rodina pořídí cvičební pomůcky, které je budou bavit, a které spolu vyberou. A nemusí být drahé ani velké. Tou nejlepší je švihadlo, se kterým se dá vymyslet spousta zábavných aktivit. Je také ideální čas vyrazit s dětmi třeba vůbec poprvé na kolo, koloběžky nebo si pořídit in-liny.

Je dobré držet se pravidla, že se jde každý den bez debat a výhrad k počasí ven. „Děti potřebují pevné denní rituály. Jedním z těch nejdůležitějších je každodenní pohybová aktivita. Ideální je minimálně hodina strávená pohybem na čerstvém vzduchu. Skvělou motivací je třeba týdenní výzva, kdy si s dětmi na každý den vyberete nějaký druh pohybu a pak postupně úkoly plníte. Za splnění výzvy čeká na malého sportovce odměna. Osvědčilo se nám třeba i losování aktivit „z klobouku“ – na papírek napíšete nejrůznější sportovní a pohybové aktivity, dítko si každý den nějakou vylosuje, a tu pak samostatně nebo společně plníte,“ dává dobrý tip Kristýna Přibylová, majitelka profesionálních dětských tělocvičen Monkey’s Gym.

Náš tip:
Spoustu inspiraci najdete na YouTube, skkvělý je například kanál „Monkey’s domácí tělocvična“ s tipy na nejrůznější pohybové aktivity s dětmi doma i venku.

Starší děti lákají výzvy

Toho můžete využít. Vyzkoušet můžete třeba rozhlednovou, kdy se podíváte, kolik máte v okolí rozhleden, a dáte si termín, do kdy jich kolik zvládnete navštívit. Výzva to může být pro vás nebo i pro další zapojené kamarády a jejich rodiny.

A děti zpravidla také baví, když mohou být samy organizátory výletů nebo pohybových aktivit! „Taková dobrodružná bojovka funguje v jakoukoliv denní hodinu. A připravit ji může i starší sourozenec. Stačí, když si stanovíte první bod, kam máte dojít nebo dojet na kole, koloběžce... Tam se vyndá z kapsy další úkol, cíl, a uvidíte, jak bude dítě nedočkavé, kam vlastně cesta povede,“ doporučuje Štěpánka Štrougalová.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie