Zobrazit přihlášovací formulář

Recept na vynikající pomazánku z uzené makrely a návod, jak rybu zbavit kostí

  • Publikováno:
Recept na vynikající pomazánku z uzené makrely a návod, jak rybu zbavit kostí

Přemýšlíte, jak zpestřit svůj jídelníček? Co takhle vynikající, lehkou, jemnou a zároveň zdravou pomazánkou z uzené makrely, která je připravená raz dva? Vychutnat si ji na chlebu či rohlíku můžete k snídani, svačině i večeři, ale hodí se i na chlebíčky nebo jednohubky.

I mnohé zkušené milovníky ryb může celá makrela maličko vyděsit a odradit od zpracování. Existuje ale jednoduchý způsob, jak uzenou makrelu zbavit kostí a získat tak jen čisté filety masa. A foodblogerka Koko vám ve svém pořadu Menutovka na Mall TV ukáže, jak na to.

Recept na pomazánku z uzené makrely

Ingredience: 

  • celá uzená makrela (cca 300 g)
  • 250 g vanička tučného tvarohu
  • 1 banánová šalotka nebo jarní cibulka
  • 5 velkých ředkviček 
  • 1 velká nakládaná okurka
  • lžička dijonské hořčice
  • citronová šťáva podle chuti
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • k servírování např. čerstvá řeřicha, další ředkvičky a kyselé okurky

Postup:

1. Makrelu je potřeba nejdřív zbavit kostí a kůže, takže jdeme rovnou na to. Těsně za ploutví odřízněte hlavu, pak i posledních pár centimetru ocasu. Přesně uprostřed podélně zařízněte nožem tak hluboko, abyste narazili na páteř, takhle projeďte po celé délce. Opatrně oddělte první půlku horního filetu, jde to skoro samo. Pak i tu druhou. Nadzvedněte páteř a vyjměte ji. Kůži také nebudete potřebovat. Odstraňuje se úplně jednoduše. Pryč musí i všechny hnědé části z břišní dutiny. Je na vás, zda rybě ponecháte hodně tučné tmavé části. Někdy se pod nimi objeví ještě zbloudilá kůstka a chutnají hodně po rybím tuku. Dočistěte a v tu chvíli vám zbyde jen to nejčistší bílé maso z makrely. Všechno ještě prsty prohmatejte, a ujistěte se, že už tu nezbyla ani jedna kost.

2. Na základ pomazánky použijte šalotku nebo jarní cibulku, taky rozpůlené ředkvičky a kyselou okurku. V mixéru postačí doslova jen pár pulzů, aby byla zelenina jemně nasekaná akorát tak do pomazánky. Ale můžete ji i nakrájet nadrobno ručně. Nasekanou zeleninu přemístěte do misky.

3.  Do mixéru teď příjde všechno obrané maso z makrely a polovina vaničky tučného tvarohu. Za deset sekund je vše promixované, včetně případné zbylé zbloudilé kůstky. Hmotu přidejte k zelenině do misky.

4. Nakonec přidejte i zbytek tvarohu, dochuťte hořčicí, citronovou šťávou, solí a pepřem. Servírujte nejlépe na extra měkkém chlebu. Dobrou chuť!



Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie