Zobrazit přihlášovací formulář

Sladké poděkování maminkám: Upečte jim dort ve tvaru písmene M

  • Publikováno:
Sladké poděkování maminkám: Upečte jim dort ve tvaru písmene M

Už tuto neděli slavíme Svátek matek. Nezapomeňte na tu svou a milé ji překvapte! Místo obligátní bonboniéry ze "sámošky" jí ale tentokrát dejte vlastnoručně upečený linecký dort ve tvaru písmene M. S tímto receptem ho hravě zvládnete připravit, i když pečení není zrovna vaše hobby.

Recept na linecký dort ve tvaru „M“

Suroviny: 

Na linecké těsto

  • 300 g hladké mouky
  • 3 g soli
  • 180 g změklého másla
  • 130 g moučkového cukru
  • 60 g vajec

Na krém

  • 250 g mascarpone
  • 100 g gervais
  • 250 ml smetany 33%
  • 50 g cukru krupice
  • Bonbony Haribo Berries

Postup:

     1. Všechny suroviny na linecké těsto vložte do jedné mísy a míchejte jen tak dlouho, dokud se těsto nespojí. Zabalte do folie a dejte odpočinout na minimálně 30 minut do lednice.

     2. Následně těsto rozválejte na lehce pomoučené pracovní ploše na tloušťku cca 3 milimetry. Z papíru či tenkého kartonu si vystřihněte šablonu na písmeno M a podle ní z vyváleného těsta ostrým nožem vykrájejte korpusy. Na dort budete potřebovat celkem 3 písmena.

     3. Takto připravené těsto i s pečícím papírem přetáhněte na plech, propíchejte po celé ploše párátkem a upečte. Korpusy pečte na 170 °C, do zezlátnutí (cca 12 - 14 minut, záleží na typu trouby). Nechte vychladnout a teprve poté sundejte z plechu.

     4. Mezitím si připravte krém. Vychlazené mascarpone, gervais a smetanu vyšlehejte spolu s cukrem. Ke konci postupujte opatrně, ať se krém nepřešlehá.

NÁŠ TIP
Do hotového krému zapracujte nasekané bonbony Haribo Berries. Jsou to ty z voňavého měkkého želé, obalené drobnými cukrovými kuličkami, které vypadají jako maliny a ostružiny. Krém díky nim získá příjemnou příchuť. Zbytek celých bonbonů pak použijte na dozdobení hotového dortu.

   5. Na podložku umístěte první korpus ve tvaru písmene M a pomocí cukrářského sáčku naneste krém. Na takto připravenou spodní vrstvu dortu opatrně položte druhý plát upečeného těsta. Ozdobte krémem stejně jako spodní plát křehkého těsta a postup zopakujte.

    6. Poslední korpus nahoře také ozdobte krémem a dozdobte, použít můžete také různé jedlé květy, např. třešňové.

     7. Hotový dort dejte do lednice a nechte odležet do druhého dne – korpus lehce změkne a půjde dobře krájet.

Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku