Sladké poděkování maminkám: Upečte jim dort ve tvaru písmene M
- Autor: Lenka Ch. (berunkalenka)
- Publikováno:

Už tuto neděli slavíme Svátek matek. Nezapomeňte na tu svou a milé ji překvapte! Místo obligátní bonboniéry ze "sámošky" jí ale tentokrát dejte vlastnoručně upečený linecký dort ve tvaru písmene M. S tímto receptem ho hravě zvládnete připravit, i když pečení není zrovna vaše hobby.
Recept na linecký dort ve tvaru „M“
Suroviny:
Na linecké těsto
- 300 g hladké mouky
- 3 g soli
- 180 g změklého másla
- 130 g moučkového cukru
- 60 g vajec
Na krém
- 250 g mascarpone
- 100 g gervais
- 250 ml smetany 33%
- 50 g cukru krupice
- Bonbony Haribo Berries
Postup:
1. Všechny suroviny na linecké těsto vložte do jedné mísy a míchejte jen tak dlouho, dokud se těsto nespojí. Zabalte do folie a dejte odpočinout na minimálně 30 minut do lednice.
2. Následně těsto rozválejte na lehce pomoučené pracovní ploše na tloušťku cca 3 milimetry. Z papíru či tenkého kartonu si vystřihněte šablonu na písmeno M a podle ní z vyváleného těsta ostrým nožem vykrájejte korpusy. Na dort budete potřebovat celkem 3 písmena.
3. Takto připravené těsto i s pečícím papírem přetáhněte na plech, propíchejte po celé ploše párátkem a upečte. Korpusy pečte na 170 °C, do zezlátnutí (cca 12 - 14 minut, záleží na typu trouby). Nechte vychladnout a teprve poté sundejte z plechu.
4. Mezitím si připravte krém. Vychlazené mascarpone, gervais a smetanu vyšlehejte spolu s cukrem. Ke konci postupujte opatrně, ať se krém nepřešlehá.
NÁŠ TIP
Do hotového krému zapracujte nasekané bonbony Haribo Berries. Jsou to ty z voňavého měkkého želé, obalené drobnými cukrovými kuličkami, které vypadají jako maliny a ostružiny. Krém díky nim získá příjemnou příchuť. Zbytek celých bonbonů pak použijte na dozdobení hotového dortu.
5. Na podložku umístěte první korpus ve tvaru písmene M a pomocí cukrářského sáčku naneste krém. Na takto připravenou spodní vrstvu dortu opatrně položte druhý plát upečeného těsta. Ozdobte krémem stejně jako spodní plát křehkého těsta a postup zopakujte.
6. Poslední korpus nahoře také ozdobte krémem a dozdobte, použít můžete také různé jedlé květy, např. třešňové.
7. Hotový dort dejte do lednice a nechte odležet do druhého dne – korpus lehce změkne a půjde dobře krájet.
Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli
Chcete opravdu odstranit článek?
Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé