Zobrazit přihlášovací formulář

Pampeliškový med za studena: Vyzkoušejte osvědčený recept našich babiček

  • Publikováno:
Pampeliškový med za studena: Vyzkoušejte osvědčený recept našich babiček

Je levný, jednoduchý na přípravu, skvěle chutná a navíc je zdravý, pomáhá totiž v boji s kašlem a nachlazením. Řeč je o pampeliškovém sirupu, kterému se také přezdívá pampeliškový med. A protože tyhle zářivě žluté kvítky teď najdete všude, bude se vám osvědčený recept na sladkou a voňavou dobrotu hodit.

Hodí se na oslazení čaje, domácích limonád, ale i na čerstvý chleba nebo toast s máslem. Milují ho děti, ale i dospělí. Připomíná jim totiž často chvíle strávené u prarodičů. S pravým včelím medem nemá vůbec nic společného, jde vlastně o sirup, k jehož přípravě budete potřebovat jen květy pampelišek, cukr, citron a vodu.

Kdy sbírat pampelišky

Pampeliška kvete od dubna do srpna, takže na sběr pampeliškových květů máte dost času. Vypravte se na ně ideálně za slunečného počasí a při plném rozkvětu, tedy kolem poledne, kdy jsou nejrozvitější. Nezapomeňte, že je důležité květy zpracovat co nejdříve po otrhání, proto si výpravu na ně dobře naplánujte.

Nikdy nesbírejte rostliny podél silnic, prašných cest, v blízkosti průmyslově znečištěných lokalit ani nedaleko polí, kde se využívají hnojiva a pesticidy. Ideálním místem jsou odlehlejší vesnické meze a louky, nejlépe horské.

Recept na pampeliškový med za studena

Suroviny

  • pampeliškové květy 

  • třtinový cukr

  • citron (chemicky neošetřený)

  • pomeranč (chemicky neošetřený)

Postup

  1. Květy rozložte na stůl, aby z nich vylezli všichni broučci. Neoplachujte je! Spláchli byste všechen pyl.

  2. Citron a pomeranč nakrájejte na kolečka.

  3. Do důkladně vymyté zavařovací sklenice začněte vrstvit pampeliškové květy, cukr, plátky citrusů, vrstvy stlačte lžící a postup opakujte, dokud nebude sklenice plná. Poslední vrstva by měla být cukrová.

  4. Naplněnou sklenici uzavřete a postavte ji na dva až tři dny na sluníčko nejlépe na parapet. Když půjdete kolem, obsah protřepejte.

  5. Vzniklý hustý „med“ vyždímejte přes čistou utěrku. Hotový můžete přelít do sklenice a uložit v chladu a temnu.

  6. Pokud dáváte přednost řidšímu sirupu, přidejte k pampeliškám v „medu“ šťávu z jednoho citronu a cca 200 ml převařené vody, promíchejte, znovu uzavřete a nechte do druhého dne na parapetu.

  7. Nakonec přeceďte přes čistou utěrku a naplňte do čisté láhve. Skladujte nejlépe v ledničce.

Náš tip

Při vrstvení můžete ke květům přidat ještě pár lístků meduňky nebo máty, dodají sirupu příjemnou chuť.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie