Tagliatelle z chřestu: Rychlá dietní dobrota hotová za čtvrt hodiny Jídlo

Vychutnat si je můžete jako hlavní chod nebo přílohu k masu. Nejde však o běžné těstoviny z mouky, ale o 'nudle' naškrabané z lahodného bílého chřestu. To jim ale na chuti neubírá, naopak. Pokud tedy máte doma oblíbenou jarní zeleninu a chcete ochutnat něco nového, určitě tenhle recept vyzkoušejte. Zamilujete si ho!

 

Chřestové tagliatelle s mandlemi a chilli

Ingredience (na 4 předkrmy nebo 2 hlavní jídla):

 Na uvaření chřestu

  • 500 g svazek bílého (případně i zeleného) chřestu – spíše silnější stonky

  • plátek citronu

  • 500 ml vody na vaření chřestu

  •  ½ lžičky cukru

  • 1 lžička soli

  • 1 lžička citronové šťávy

 Na tagliatelle

  • 20 g másla

  • 2 hrsti plátků mandlí

  • 2 velké stroužky česneku

  • čerstvá petrželka

  • chilli paprička dle chuti (možno vynechat)

  • citronová šťáva

  • pepř

  • sůl

Postup

1. Z chřestu doma odřízněte jeho dřevnaté konce, oloupejte ho, zbytky nevyhazujte (budou se hodit do vývaru).

2. Pomocí škrabky loupejte ze stonku tenké placaté nudličky. Poslední nudli rozřízněte napůl, včetně hlavičky.

3. Chřestové nudle pokládejte je do misky s vodou, oddělte na jedné straně samotné nudličky, na druhé ty s hlavičkou. Zakápněte je citronem, kolečko citronu klidně můžete v misce nechat.

4. Do rendlíku dejte vařit vodu a přisypte trochu cukru (zvýrazní chuť chřestu), o něco víc soli a opět zakápněte citronovou šťávou. Až začne voda vřít, vložte sem chřestové nudličky s hlavičkami.

5. Po dvou minutách přidejte ostatní nudličky a po další minutě odstavte. Pomocí kuchyňských kleští stonky vyndejte a přendejte do misky s ledovou vodou. V této fázi můžete upravený chřest schovat do lednice a pokračovat druhý den nebo pokračovat v přípravě pokrmu.

6. Česnek nakrájejte na tenké plátky, petrželku a chilli papričky najemno, rozehřejte máslo v rendlíku a opražte na něm nakrájené (plátkové) mandle, případně piniové oříšky. Až se rozvoní a začnou po okrajích zlátnout, přidejte česnek, stonky petrželky a chilli papričky.

7. Vzápětí za nimi přidejte chřestové nudle. Přilijte trochu citronové šťávy, opepřete, dolaďte dalším kouskem másla, trochou soli a posypejte petrželovými listečky. Poté, co vložíte chřest, stačí už jenom minutka a je hotovo.

Pokud však toužíte po ještě větší dokonalosti, můžete předkrm posypat slaninovou strouhankou a/nebo parmezánem. Tagliatelle z chřestu jsou vynikající jako samostatný pokrm, hodí se ale i jako příloha k rybám či drůbeži anebo do nich stačí přidat pár restovaných krevet.

Pokud vás tenhle jednoduchý a originální recept zaujal, najdete více inspirace od foodblogerky Koko ZDE.

Publikováno



ČLÁNKY MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Registraci provedete ZDE
Reklama | Podmínky serveru | Ceník členství | Návod pro inzerci | Desatero | Ochrana kupujících | Dobrý prodejce | Osobní údaje | Nastavení soukromí | Kontakt

© 2004-2021 CZECH NEWS CENTER a.s.