Zobrazit přihlášovací formulář

Sabina Laurinová kmotřičkou porodnice: Dcery Valentýna i Maja byly mé nejlepší premiéry v životě

  • Publikováno:
Sabina Laurinová kmotřičkou porodnice: Dcery Valentýna i Maja byly mé nejlepší premiéry v životě

Jako porodní asistentku Mery Černou ji můžete pravidelně vídat v televizním seriálu Sestřičky, k prostředí porodnice tak nemá herečka Sabina Laurinová (49) daleko. Možná i proto se právě ona stala novou ambasadorkou Centra porodní péče a nových porodních pokojů domácího typu v Thomayerově nemocnici. Co při té příležitosti prozradila?

Populární herečka slavnostně přestřihla pásku a stala se tak kmotřičkou nových porodních pokojů, které stihla krčská nemocnice přestavět za patnáct dní, navíc při běžném chodu nemocnice. Důvodem byl stoupající zájem rodiček o přirozené domácí a alternativní porody.

„Všechno na mě tady dýchalo pocitem důvěry a klidu. Myslím si, že stejný pocit budou mít i budoucí maminky, které se tu rozhodnou rodit. Líbí se mi tu, i když nejsem nastávající maminka,“ popsala Sabina Laurinová své pocity.

I v porodnici může proběhnout přirozený porod

Nemocnice přestavbou reagovala na zájem o přirozené porody a za 1,4 milionu korun upravila čtyři porodní pokoje tak, aby tam rodička i s případným doprovodem měla víc soukromí. A podle fotek je zřejmé, že se to podařilo. Maminky se svým doprovodem se v tak příjemném prostředí, vybaveném těmi nejmodernějšími přístroji, budou cítit více než dobře.

V nově upraveném porodním pokoji má žena vlastní sociální zařízení a zázemí pro doprovod včetně kuchyňského koutu. "Na jednu stranu se snažíme, aby ženy rodily přirozeně nebo spontánně, ale na druhou stranu, pokud se ukáže, že porod je pro ženu náročnější, než čekala, nebo vyčerpávající, tak tu máme i prostředky, které jí mohou od porodu ulevit," vysvětlila ČTK vrchní sestra Lenka Cejpková.

"Ženy mají tendenci k tomu rodit doma, protože je to podle nich jediné přirozené. Ale i za zdmi porodnice může proběhnout fyziologický porod, do kterého není zasahováno, s minimální přítomností personálu," prozradil ČTK primář Petr Kolek.

„Chtěli jsme skloubit bezpečnost porodu a zároveň pohodlí jak pro rodičky, tak i pro partnery a manžele, kteří jsou při tom porodu. Chtěli jsme, aby se oba cítili dobře, komfortně, aby ten porod proběhl co nejlépe,“ vysvětlil pro server novinky.cz záměr ředitel nemocnice Zdeněk Beneš.

Herečka Laurinová zavzpomínala na své porody

V nemocnici si Sabina Laurinová připadala celkem patřičně. Jako vrchní sestra Mery Černá ze seriálu Sestřičky - Modrý kód je nemocničním prostředím lehce políbená, a to, že ji scenáristé přiřkli původní povolání porodní asistentky, se celkem hodilo.

„Samozřejmě jsem si vzpomněla na oba své porody. Při procházení těch pokojů jsem si uvědomila, že Valentýna i Maja byly mé nejlepší premiéry v životě. Na to bolavé člověk zapomene a zůstanou mu jen hezké vjemy, ty si pamatuji dodneška,“ prohlásila s úsměvem herečka nad postýlkou v jednom z nových porodních pokojů a dodala, že do těchto nových prostor se znovu podívá už jen jako babička.

„Před devatenácti lety jsem rodila první dceru, péči jsem tehdy měla skvělou od pana primáře Kováře i od svého gynekologa, pana doktora Homoly. Vzpomínám si, že důležitý byl pro mě i nemocniční personál – a tady v Krči je moc milý, včetně vrchní sestry Lenky Cejpkové a pana primáře Petra Koleka. Zázemí pro maminky je opravdu důležité a zde jsou všichni velmi vstřícní.“

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie