Zobrazit přihlášovací formulář

Dnes je Ručníkový den: Stopařův průvodce po Galaxii ovlivnil několik generací

  • Publikováno:
Dnes je Ručníkový den: Stopařův průvodce po Galaxii ovlivnil několik generací

Potkali jste dnes venku někoho s ručníkem hozeným okolo krku nebo přes rameno? Pak jste měli tu čest vidět skalního fanouška spisovatele Douglase Adamse a jeho nejpopulárnější knihy s názvem Stopařův průvodce po Galaxii. Právě na jeho počest totiž příznivci tohoto díla slaví už 20 let právě 25. května Ručníkový den.

Poprvé se akce s návem Towel day (v překladu Ručníkový den) uskutečnila pouhé dva týdny po Adamsově smrti v roce 2001, následně se z ní stala akce každoroční. A to nejen v Anglii, odkud spisovatel pocházel. Svou tradici má tato recese už i v Česku, kde se, především v Praze a v Brně, pravidelně pořádají srazy příznivců téhle naprosto geniální parodie na sci-fi.

Zdroj: Touchstone Pictures

Proč právě Ručníkový den?

Fanouškům to určitě vysvětlovat nemusíme. Jestli jste ale knihu náhodou nečetli nebo od jejího přečtení už uběhl nějaký ten rok, prozradíme vám to. Právě ve Stopařově průvodci po Galaxii je totiž ručník ta nejpotřebnější věc pro cestování, kterou u sebe mezihvězdný stopař může mít.

Možná jste nevěděli, že původně Adams Průvodce vytvořil jako rozhlasovou hru pro stanici BBC, na které byla v roce 1978 odvysílána. První díl této pentalogie označované jako trilogie v pěti dílech, která byla přeložena do více než třiceti jazyků, vyšel v knižní podobě už v roce 1979. A třicet let poté došlo i na pokračování této série. Pod šestou knihou s názvem ´A ještě jedna věc´ je podepsán irský spisovatel Eoin Colfer.

Zdroj: Touchstone Pictures

Vychutnat si Průvodce mohou i nečtenáři

Už v roce 1981 BBC vytvořila šestidílnou televizní adaptaci díla, na jejíž tvorbě se podílel sám autor. Seriál ale milovníky této knižní série příliš nenadchl. Následně se parodie dočkala i divadelního a muzikálového zpracování.

I když britský spisovatel spolupracoval i na scénáři k filmu, filmového zpracování se už bohužel nedožil. V roce 2005 ho natočil režisér Garth Jennings v hlavních rolích s Martinem Freemanem a Yasiinem Beyem, zahráli si v něm ale například i takové hvězdy, jako je Helen Mirren a John Malkovich.

A těšit se můžete i na nové zpracování již klasického díla. Práva ke zfilmování získala služba Hulu. Hlavním tvůrcem seriálu je režisér Carlton Cuse (Čarodějky z Eastwicku, Ztraceni, Jack ryan, Kolonie...), který napsáním scénáře pověřil Jasona Fuchse. První série by měla čítat 10 nebo 12 epizod.

Zdroj: Touchstone Pictures

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie