Zobrazit přihlášovací formulář

Oblíbená i nenáviděná rebarbora: Jak ji správně zpracovat a uchovávat, aby vydržela co nejdéle

Oblíbená i nenáviděná rebarbora: Jak ji správně zpracovat a uchovávat, aby vydržela co nejdéle

Má jedinečnou, příjemně nakyslou chuť, kterou milovaly už naše prababičky. Skvěle se hodí do bublanin, koláčů, kompotů, ovocných knedlíků, ale i pod maso nebo pro přípravu chutney či vynikající marmelády. Pokud jste rebarboru ještě neochutnali, určitě to udělejte. Je totiž nejen chutná, ale i zdravá.

Kvůli obrovským listům byste si ji snadno mohli splést s lopuchem, od něj jí ale odlišují dvoumetrová květenství a načervenalý řapík. A i když chutí a využitím reveň neboli rebarbora připomíná spíš ovoce, jde o lahodnou zeleninu nabitou vitamíny C a B, vápníkem, železem, draslíkem, hořčíkem a manganem. Posiluje nervovou soustavu, stavbu kostí, zbavuje tělo jedů, je prospěšná pro krevní oběh, pokožku i vlasy.

Jak rebarboru sklízet a zpracovat

Ke sklizni se hodí jen mladé řapíky dlouhé okolo třiceti centimetrů. Nikdy je ale nestříhejte nebo neřezejte, aby zbytky nezačaly v zemi zahnívat. Vždy je vytrhávejte a to až v zemi. dávejte ale pozor, abyste je příliš nepoškodili, jsou totiž poměrně křehké. Domů si je odneste i s listy, vydrží vám tak déle čerstvé.

Před uložením do chladničky pak listy ostrým nožem odřízněte. Pokud si reveň přinesete domů z trhu nebo supermarketu, budou řapíky už zbavené listů. Před samotným zpracováním odřízněte také podzemní část a ostrým nožem řapíky reveně oloupejte tak, abyste ve směru odspodu nahoru k listové části stáhli tvrdou slupku a oddělili tenká vlákna. Připravené řapíky pak zpracujte podle potřeby.

Čtenářský recept na rebarborové řezy s pudinkem a zakysanou smetanou najdete ZDE >>

Jak rebarboru skladovat

Pokud nebudete rebarboru hned zpracovávat, nenechávejte ji nikde příliš dlouho ležet. Řapíky očistěte, zabalte do vlhké papírové utěrky, vložte do mikrotenového sáčku a uložte do chladničky, nejlépe do fresh zóny. vydrží vám tam tři až pět dní. Čerstvou rebarboru můžete klidně i zamrazit a na koláči či bublanině si pochutnat i v zimě. Stačí očištěné řapíky nakrájet na menší špalíčky a rovnou zamrazit nebo ji před tím ještě krátce zblanšírovat.

Pokud se rozhodnete pro přípravu domácí rebarborové marmelády, najdete recept ZDE >>

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie