Dojemný příběh z říše zvířat: Samice delfína adoptovala mládě velryby Rodina

Že jsou samice delfínů vzorné a obětavé matky, je všeobecně známé. Neobvyklé není dokonce ani to, že za své přijmou osiřelé mládě ze svého hejna. Teprve podruhé ale vědci zaznamenali případ, kdy samice začala vychovávat mládě odlišného druhu.

Podobný úkaz byl zaznamenám před pár lety v pobřežních vodách Francouzské Polynésie. "Byli jsme nadšeni, když jsme se stali svědky tak vzácného fenoménu," řekla serveru National Geographic Pamela Carzon, vedoucí pozorovacího týmu z vědeckého institutu GEMM de Polynésie. Tenkrát šlo ale o mládě elektry tmavé a samička ho vychovávala společně s mládětem, které porodila, neuvěřitelné tři roky.

Tentokrát je adoptovaným mládětem malá velryba pilotní. Jde o kytovce z naprosto odlišného druhu a rodu z čeledi delfínovitých. "Je dost neobvyklé, aby si delfín skákavý adoptoval druh, který je podstatně větší, než oni," prohlásil jeden z členů výzkumného týmu, který tuto netypickou dvojici zpozoroval v Zátoce ostrovů u Nového Zélandu už dvakrát za posledních 5 týdnů.

V dospělosti delfíni skákaví dosahují hmotnosti maximálně 300 kilogramů, dospělí jedinci pilotní velryby mohou vážit až dvě tuny a dorůst až do délky 6 metrů. A zatímco delfíni skákaví mají dlouhé štíhlé "zobáky", "zobák" adoptovaného jedince je krátký a tupý, hlava se podobá kulatému melounu.

Je však otázkou, jak dlouhé trvání bude tentokrát netypický rodinný vztah mít. Není totiž tajemstvím, že delfíní samice občas „unesou“ mláďata jiných druhů. Stává se to hlavně v případě, že nemohou přivést na svět vlastní potomky, někdy se o to ale pokusí naprosto bezdůvodně.

"Je možné, že přišla o své vlastní mládě a rozhodla se, že si jedno půjčí. Existuje tu pořád možnost, že biologická matka velryby je nyní pěkně naštvaná," dodal člen výzkumného týmu pro web Stuff.co.nz.

Podle odborníků se dá předpokládat, že do pár týdnů si skutečná matka svého potomka najde. A pokud ne, rozdělí neobvyklou dvojici odlišný způsob stravování. Velryby totiž loví nejraději v noci a jejich oblíbenou pochoutkou jsou kalamáry.

Publikováno



ČLÁNKY MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Registraci provedete ZDE
Reklama | Podmínky serveru | Ceník členství | Návod pro inzerci | Desatero | Ochrana kupujících | Dobrý prodejce | Osobní údaje | Kontakt

© 2004-2021 CZECH NEWS CENTER a.s.