Zobrazit přihlášovací formulář

Jak si práci hledat a najít II.

  • Publikováno:
Jak si práci hledat a najít II.

A je to tady. Pracovní pohovor. Když vás po dlouhé době čeká pracovní pohovor, na kterém závisí nejen vaše další kariéra, ale i rodinný rozpočet, jsou nervy napjaté k prasknutí už týdny dopředu. Jak se na pohovor dobře připravit? Na co je dobré mít odpověď už dopředu? Existuje několik tradičních a účinných doporučení, která, když se jimi budete řídit, udělají dobrý dojem na každého personalistu.

Životopis, motivační dopis

Máte životopis stejný už několik let? Aktualizujte a přizpůsobte ho. Zkuste si svůj životopis přečíst a porovnat s požadavky firmy. Nebylo by dobré některé věci více zdůraznit? A jiné třeba vynechat…? Vyplatí se také dbát na pečlivou úpravu životopisu, a to jak po gramatické a pravopisné, tak po grafické stránce. Někteří personalisté pracují denně se stovkami životopisů, pokud to pracovní pozice dovoluje, buďte kreativní.

Nezapomeňte do životopisu připojit fotku. Ta vám může významně pomoct a teď rozhodně nemluvíme o vašem osobním vzhledu. Správná fotka pro životopis by neměla být pasová, i když formátem svádí. Na druhou stranu by neměla být ani příliš neformální (oříznutá ze společné fotografie, z party) nebo neaktuální. Pořiďte si fotografii ve slušném oblečení, na které jste pouze vy v ne úplně formálním prostředí. Co je podstatné – na pasových fotografiích se nesmíte usmívat, v životopisu je ale úsměv skoro nutností!      

Dávejte si pozor a to, z jaké emailové adresy životopis posíláte. Mnoho personalistů předem vyřazují uchazeče s emaily typu jjjjahudka31@..., kacatko.osklive@... atd. Pokud jste si zařizovali emailovou adresu v rané pubertě, je načase pořídit si také jednu adresu seriózní. Použijte své jméno popř. iniciály, ale přezdívky a vtipy vynechejte.

Motivační dopis je stále častěji běžnou součástí ucházení o práci. Nezapomeňte, že motivační dopis není o vaší motivaci k práci obecně, ale ke konkrétní práci, o kterou se ucházíte. Univerzální motivační dopis vám možná usnadní korespondenci, ale rozhodně vám nepomůže práci získat. Zjistěte si něco o firmě, zdůrazněte, proč jste přesvědčeni o tom, že se pro tuto práci hodíte. Uveďte, odkud jste se o pracovní pozici dozvěděli, v úvodu oslovujte jménem (toho, jehož jméno je uvedeno v inzerátu, popř. kdo je uveden jako kompetentní osoba), na závěr uveďte na sebe kontakt.   

Příprava

Vždy si dopředu zjistěte co možná nejvíce o firmě, jejím konkrétním zaměření, hierarchií. Stejně tak si nastudujte, co se od vás při výkonu práce očekává, jaká je konkrétní náplň pozice. Důležité jsou nejen znalosti oboru, ale také prokázaná iniciativa v zájmu o konkrétní pracovní nabídku.

Dnes je velmi těžké odhadnout, s jakými personalisty se na pohovoru potkáte. Tradičně pokládané otázky bývají například – proč se na tuto pozici hodíte právě vy, kde sám/a sebe vidíte za pět let, jaké jsou vaše představy o platu. Je dobré si na klasické pohovkové otázky odpovědět dopředu a mít jasno (ohledně platu je dobré si taky zjistit průměrná plat na obdobné pozici v regionu). Pokud ovšem narazíte na kreativní typy, dopředu se nepřipravíte a u pohovoru vás může kdeco překvapit. Ideální je samozřejmě nenechat se vyvést z konceptu, nevymýšlet si a být v klidu a přirození.  

Projev a vzhled

Personalisté si všímají více věcí, nejen toho, jestli jste přišli v kostýmku nebo obleku. Sledují, v kolik hodin jste se dostavili, jestli jste přišli s dostatečným předstihem, tak tak nebo dokonce se zpožděním. Samozřejmě zhodnotí vaši vizáž v tom smyslu, jak moc berete pracovní pohovor vážně. Úprava oblečení, vlasů, nehtů a vůně by měla být před pohovorem samozřejmostí.

Slušné vystupování, podání ruky každému zúčastněnému, poděkování možnost zúčastnit se pohovoru, iniciativní, ale ne příliš dominantní vystupování… to všechno vám může zajistit plusové body. Ale každá firma je jiná, zdaleka ne všechny mají korporátní tendence a využívají tradičních personalistických metod. Proto je naprosto nejdůležitější být co nejvíce v klidu a přirození. Lehko se to řekne, ale pro úspěch na pohovoru nemůžete vlastně asi udělat nic lepšího.

Jaké jsou vaše zkušenosti z pracovních pohovorů? Setkali jste se někdy s typickými požadavky personalistů? Co vás naopak překvapilo? A hlavně – jak to dopadlo? Povězte to ostatním na Mimibazaru!

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie