Zobrazit přihlášovací formulář

Domácí špecle: Vynikající rychlá příloha jen ze 3 ingrediencí

  • Publikováno:
Domácí špecle: Vynikající rychlá příloha jen ze 3 ingrediencí

Hodí se jako příloha k dušeným masům se sósem nebo omáčkou, ke guláši, ale třeba i k pečenému vepřovému. Skvělé jsou také zapečené, ať už s masem nebo jen zeleninou. Špecle jsou zkrátka báječně univerzální. A navíc jsou rychlé a snadné na přípravu. Vyzkoušejte je a zamilujete si je!

 

Recept na špecle

Ingredience (na 2 menší přílohové porce)

  • 100 g hrubé mouky

  • 1 vejce M

  • 50 ml mléka (případně vody)

  • ½ lžičky soli + na osolení vody

  • plus volitelné: trocha kurkumy, špetka muškátového oříšku a nasekaná petrželová nať nebo pažítka

Postup

1. Do misky rozklepněte celé vejce, přilijte trochu mléka a zlehka prošlehejte a zpěňte. Přidejte půl lžičky soli. Chcete-li špecle žlutější, přisypte trošičku kurkumy.

2. Přidejte nadrobno nasekanou petrželku nebo pažitku – to bude mimo jiné důkaz, že jsou špecle opravdu domácí a že jste je vyráběli vy. Finálně můžete pro vůni a chuť přidat i strouhaný muškátový oříšek nebo muškátový květ.

3. Ještě jednou vše vymíchejte a zasypte hrubou (funguje ale i hladká a polohrubá) moukou. Pomocí lžíce intenzivně asi minutu míchejte, dokud vám nevznikne hladké těsto. To by se mělo hezky táhnout. Nechte ho 10–15 minut odpočívat.

4. Do hrnce dejte vařit hodně osolenou vodu, ale udržujte jen mírný var.

5. Na hrnec položte cedník na halušky (nebo použijte hrubé síto či struhadlo), přelijte do něj těsto a špachtlí zarovnávejte po povrchu a tvořte špecle. Snažte se co nejrychleji, aby všechny propadly do vody pokud možno najednou a aby měly stejnou dobu varu.

6. Nechte špecle povařit, když vyplavou na hladinu, jsou hotové.

7. Hotové špecle hoďte je na pánev s máslem a orestujte, nebo šup s nimi rovnou do sýrové omáčky. Omáčkou nikdy nešetřete, stejně tak čerstvě mletým pepřem a dalšími bylinkami. 

Tip foodblogerky Koko

Pokud špecle vyrábíte dopředu, po uvaření je přendejte do studené vody. Nechte je zchladit a potom přeceďte. Předpřipravené špecle uchovávejte v krabičce v lednici a pak je opečte na dostatečném množství másla. 

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

lidare 13. 3. 2023, 16:48
Musím zkusit,je to zajímavé

Kategorie