Zobrazit přihlášovací formulář

Darujte krev, můžete zachránit lidský život. Poradíme vám, jak na to!

Darujte krev, můžete zachránit lidský život. Poradíme vám, jak na to!

Chcete udělat nějaký ten dobrý skutek a mít skvělý pocit? Pak je teď ten nejvhodnější čas. Darujte to nejcenější, životadárnou tekutinu, která nám proudí v žilách. Právě v létě, v období dovolených a prázdnich, je nedostatek krve markantní. Staňte se dárcem krve a nezapomeňte, že jednou jí můžete potřebovat i vy nebo někdo z vašich blízkých.

Zaslechli jste, že 14. červen je Světovým dnem dárců krve? Letos už po patnácté. A moto pro tento rok zní: „Darujte krev, ať svět dále bije.“. Cílem tohoto dne je nejen poděkovat dárcům krve, ale také si uvědomit si potřebu bezpečné krve a transfúzních přípravků i zásadní význam dobrovolného bezpříspěvkového dárcovství krve pro zdraví lidí na celém světě.

V Česku je v nemocničních transfúzních zařízeních registrováno téměř 260 tisíc pravidelných dárců krve a ročně přibude asi 30 tisíc nových, což je dostatečný počet pro pokrytí potřeb pacientů, chybí ale bohužel rezervy pro případ mimořádného výdeje. A každoročně se nedostatek krve projeví v průběhu léta, kdy počet úrazů a nehod při kterých je třeba transfúze stoupá a navíc velká část dárců odjíždí na dovolené nebo tráví čas na chatách a chalupách.

Věděli jste, že...

...každý člověk potřebuje za svůj život průměrně 5x krevní transfuzi a 14x lék vyrobený z krve. Na komplikovanější operaci jsou potřeba až 3 litry krve a její spotřeba díky stále složitějším operacím roste.

Kdo se může stát dárcem krve

Ať už máte jakoukoliv krevní skupinu, budete vítáni. Tradičně nejžádanější jsou ale samozřejmě dárci krevní skupiny 0-, kterou lze využít jako univerzální v urgentních situacích. Podmínkou je samozřejmě dobrý zdravotní stav, dárce nesmí trpět žádnou vážnou či chronickou nemocí, problémem může být i užívání některých léků. Darovat krev mohou dospělí ve věku od 18 do 65 let, nesmí však vážit méně, než 50 kilo. Není třeba absolvovat prohlídku u svého praktického lékaře či jinde, potřebná vyšetření provedou lékaři přímo v odběrném zařízení. V případě návratu z některých zemí je třeba s darováním krve vyčkat.

Trvale vyloučeni z dárcovství jsou lidé s astmatem a autoimunitním onemocněním, lidé s diabetem, lidé s onemocněním srdce nebo krve, lidé s chorobami ledvin, lidé s roztroušenou sklerózou, pacienti s chronickým onemocněním zažívacího traktu, onkologičtí pacienti, epileptici, pacienti po transplantaci, pacienti se zeleným zákalem a záněty sítnice. A samozřejmě také narkomani, alkoholici, lidé, kteří prodělali žloutenku typu B a C, a všichni, kdo jsou s nimi v trvalém kontaktu a také HIV pozitivní pacienti a všichni, kdo jsou s nimi v trvalém kontaktu.

Jak darování krve probíhá a co vás po odběru čeká

Při klasickém odběru, který obvykle trvá 5 – 10 minut, nejdéle však čtvrt hodinky, je dárci odebráno asi 450 ml krve. Nejdříve do sběrného sáčku odejde asi 20 ml, pak se otevře cesta do vaku a probíhá již samotný odběr. První malá várka je použita k vyšetření na žloutenku typu B a C, syfilis a HIV. Nejde o žádné závratné množství, tělo ho dokáže nahradit během pár hodin. Počítejte s tím, že celkem strávíte na transfúzním oddělní něco mezi 50 – 100 minutami. Mezi jednotlivými odběry by měl být minimální interval 10 týdnů. V případě darování krevní plazmy je četnost odběrů vyšší, pohybuje se mezi 12 a 26 odběry za rok.

Důležité ale je dodržet před odběrem jistá pravidla. Tím prvním je den před odběrem vypít dostatečné množství nepřeslazených nápojů jako je voda, minerálka, ale i čaj, káva, ovocné šťávy, džusy, 14 hodin před odběrem byste také v žádném případě neměli pít alkoholické nápoje, 6 – 12 hodin před odběrem byste neměli ani kouřit. Večer před odběrem a ráno v den odběru pak nejezte tučnou stravu. Na odběr ale rozhodně nechoďte nalačno. Dejte si lehkou snídani a pořádně se napijte, předejdete tak případnému pocitu na omdlení během odběru a celkové nevolnosti.

Po odběru vás nečekají žádná drastická omezení, řídit například můžete už 15 minut po něm, minimálně 12 hodin byste ale neměli vykonávat činnost vyžadující zvýšenou pozornost a námahu. V den odběru je také zakázáno řídit dopravní prostředky hromadné dopravy.

Jaké jsou výhody dárcovství

I když celosvětovým trendem je bezplatné dárcovství krve, pojí se s ním řada benefitů. V den odběru máte ze zákona nárok na pracovní volno s náhradou mzdy a také na náhrada přímých cestovních nákladů, před odběrem a po něm obvykle dostanete nějaké to občerstvení, popřípadě stravenku nebo potravinovou poukázku na něj, za zmínku stojí i možnost snížit si základ daně z příjmu až o 3 000 Kč. Po prvním odběru se také můžete těšit na odznáček dárce v podobě rudé kapky a po dalším pak na průkaz dárce.

Bezplatné dárce motivují i některé zdravotní pojišťovny, které nabízejí dárcům zdarma či se slevou například vitamíny a další potravní doplňky, slevy na různé léčebné procedury nebo třeba zvýhodněné cestovní pojištění. Nespornou výhodou je také stálý přehled dárce o svém zdravotním stavu. Před samotným darováním je totiž každému provedeno rychlé laboratorní vyšetření na místě odebraného vzorku krve a moči kvůli vyloučení některých nemocí.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie