Zobrazit přihlášovací formulář

Darujte krev, můžete zachránit lidský život. Poradíme vám, jak na to!

  • Publikováno:
Darujte krev, můžete zachránit lidský život. Poradíme vám, jak na to!

Chcete udělat nějaký ten dobrý skutek a mít skvělý pocit? Pak je teď ten nejvhodnější čas. Darujte to nejcenější, životadárnou tekutinu, která nám proudí v žilách. Právě v létě, v období dovolených a prázdnich, je nedostatek krve markantní. Staňte se dárcem krve a nezapomeňte, že jednou jí můžete potřebovat i vy nebo někdo z vašich blízkých.

Zaslechli jste, že 14. červen je Světovým dnem dárců krve? Letos už po patnácté. A moto pro tento rok zní: „Darujte krev, ať svět dále bije.“. Cílem tohoto dne je nejen poděkovat dárcům krve, ale také si uvědomit si potřebu bezpečné krve a transfúzních přípravků i zásadní význam dobrovolného bezpříspěvkového dárcovství krve pro zdraví lidí na celém světě.

V Česku je v nemocničních transfúzních zařízeních registrováno téměř 260 tisíc pravidelných dárců krve a ročně přibude asi 30 tisíc nových, což je dostatečný počet pro pokrytí potřeb pacientů, chybí ale bohužel rezervy pro případ mimořádného výdeje. A každoročně se nedostatek krve projeví v průběhu léta, kdy počet úrazů a nehod při kterých je třeba transfúze stoupá a navíc velká část dárců odjíždí na dovolené nebo tráví čas na chatách a chalupách.

Věděli jste, že...

...každý člověk potřebuje za svůj život průměrně 5x krevní transfuzi a 14x lék vyrobený z krve. Na komplikovanější operaci jsou potřeba až 3 litry krve a její spotřeba díky stále složitějším operacím roste.

Kdo se může stát dárcem krve

Ať už máte jakoukoliv krevní skupinu, budete vítáni. Tradičně nejžádanější jsou ale samozřejmě dárci krevní skupiny 0-, kterou lze využít jako univerzální v urgentních situacích. Podmínkou je samozřejmě dobrý zdravotní stav, dárce nesmí trpět žádnou vážnou či chronickou nemocí, problémem může být i užívání některých léků. Darovat krev mohou dospělí ve věku od 18 do 65 let, nesmí však vážit méně, než 50 kilo. Není třeba absolvovat prohlídku u svého praktického lékaře či jinde, potřebná vyšetření provedou lékaři přímo v odběrném zařízení. V případě návratu z některých zemí je třeba s darováním krve vyčkat.

Trvale vyloučeni z dárcovství jsou lidé s astmatem a autoimunitním onemocněním, lidé s diabetem, lidé s onemocněním srdce nebo krve, lidé s chorobami ledvin, lidé s roztroušenou sklerózou, pacienti s chronickým onemocněním zažívacího traktu, onkologičtí pacienti, epileptici, pacienti po transplantaci, pacienti se zeleným zákalem a záněty sítnice. A samozřejmě také narkomani, alkoholici, lidé, kteří prodělali žloutenku typu B a C, a všichni, kdo jsou s nimi v trvalém kontaktu a také HIV pozitivní pacienti a všichni, kdo jsou s nimi v trvalém kontaktu.

Jak darování krve probíhá a co vás po odběru čeká

Při klasickém odběru, který obvykle trvá 5 – 10 minut, nejdéle však čtvrt hodinky, je dárci odebráno asi 450 ml krve. Nejdříve do sběrného sáčku odejde asi 20 ml, pak se otevře cesta do vaku a probíhá již samotný odběr. První malá várka je použita k vyšetření na žloutenku typu B a C, syfilis a HIV. Nejde o žádné závratné množství, tělo ho dokáže nahradit během pár hodin. Počítejte s tím, že celkem strávíte na transfúzním oddělní něco mezi 50 – 100 minutami. Mezi jednotlivými odběry by měl být minimální interval 10 týdnů. V případě darování krevní plazmy je četnost odběrů vyšší, pohybuje se mezi 12 a 26 odběry za rok.

Důležité ale je dodržet před odběrem jistá pravidla. Tím prvním je den před odběrem vypít dostatečné množství nepřeslazených nápojů jako je voda, minerálka, ale i čaj, káva, ovocné šťávy, džusy, 14 hodin před odběrem byste také v žádném případě neměli pít alkoholické nápoje, 6 – 12 hodin před odběrem byste neměli ani kouřit. Večer před odběrem a ráno v den odběru pak nejezte tučnou stravu. Na odběr ale rozhodně nechoďte nalačno. Dejte si lehkou snídani a pořádně se napijte, předejdete tak případnému pocitu na omdlení během odběru a celkové nevolnosti.

Po odběru vás nečekají žádná drastická omezení, řídit například můžete už 15 minut po něm, minimálně 12 hodin byste ale neměli vykonávat činnost vyžadující zvýšenou pozornost a námahu. V den odběru je také zakázáno řídit dopravní prostředky hromadné dopravy.

Jaké jsou výhody dárcovství

I když celosvětovým trendem je bezplatné dárcovství krve, pojí se s ním řada benefitů. V den odběru máte ze zákona nárok na pracovní volno s náhradou mzdy a také na náhrada přímých cestovních nákladů, před odběrem a po něm obvykle dostanete nějaké to občerstvení, popřípadě stravenku nebo potravinovou poukázku na něj, za zmínku stojí i možnost snížit si základ daně z příjmu až o 3 000 Kč. Po prvním odběru se také můžete těšit na odznáček dárce v podobě rudé kapky a po dalším pak na průkaz dárce.

Bezplatné dárce motivují i některé zdravotní pojišťovny, které nabízejí dárcům zdarma či se slevou například vitamíny a další potravní doplňky, slevy na různé léčebné procedury nebo třeba zvýhodněné cestovní pojištění. Nespornou výhodou je také stálý přehled dárce o svém zdravotním stavu. Před samotným darováním je totiž každému provedeno rychlé laboratorní vyšetření na místě odebraného vzorku krve a moči kvůli vyloučení některých nemocí.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie