Zobrazit přihlášovací formulář

Jahodová bublanina pana Cuketky: Vymazlená dobrota, kterou si zamilujete

  • Publikováno:
Jahodová bublanina pana Cuketky: Vymazlená dobrota, kterou si zamilujete

Bublanina patří k nejoblíbenějším českým letním moučníkům na plech. Nadýchaný piškot je jednoduchý na přípravu, rychle hotový a použít do něj můžete v podstatě jakékoliv čerstvé ovoce, ale třeba i rebarboru. Receptů jsou stovky, vyzkoušejte ale tentokrát ten podle populárního pana Cuketky, který do těsta přidává smetanu a rozpuštěné máslo. Zaručujeme vám, že takovou dobrotu jste ještě nejedli.

 

Recept na jahodovou bublaninu podle pana Cuketky

Suroviny (rozpis je pro menší plech nebo pekáč o rozměrech cca 24 x 32 cm)

  • 800 g jahod (popř. další letní ovoce)
  • 250 g polohrubé mouky
  • 150 g cukru krystalu
  • 125 g rozpuštěného másla
  • 125 ml smetany
  • 3 vejce
  • 6 g kypřicího prášku
  • máslo a hrubá mouka na vymazání formy

Postup

1. Troubu rozehřejte na 180 °C.

2. Máslo rozpusťte a nechte mírně vychladnout.

3. Jahody očistěte a zbavte stopek (větší jahody rozkrojte).

4. Mouku prosijte do mísy a promíchejte s kypřícím práškem a špetkou soli.

5. Plech na pečení vymažte máslem a vysypte hrubou moukou (popř. krupicí, strouhankou).

6. Vejce rozšlehejte v míse s cukrem, dokud nezesvětlají.

7. Přidejte smetanu s moukou a opatrně rozmíchejte.

8. Úplně na konec tenkým pramínkem zašlehejte i rozpuštěné máslo.

9. Připravené těsto vylijte na vysypaný plech.

10. Přidejte ovoce a dejte péct do trouby asi 25 až 30 minut.

 

Náš tip:
Místo jahod zkuste do bublaniny dát kousky broskví.

 

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

martinates 25. 6. 2021, 23:27
Tak to je skoro klasika. Pokud chcete ještě tradičnější recept bez chemických kypřidel, můžete nahlédnout zde: https://www.mimibazar.cz/recepty.php?user=82850

Kategorie