Zobrazit přihlášovací formulář

Domácí levandulový sirup zastudena: Osvěžující voňavou limonádu z něj si zamilujete

Domácí levandulový sirup zastudena: Osvěžující voňavou limonádu z něj si zamilujete

Zachutnala vám vynikající levandulová limonáda nebo prostě jen milujete tu nezaměnitelnou vůni drobných fialových kvítků? Pak si určitě připravte domácí levandulový sirup. Kromě toho, že skvěle chutná, má také schopnost vnitřně ochlazovat, což oceníte především v horkých letních dnech, zatočí s bolestí hlavy a lžička před spaním vám zase pomůže usnout a zaručí klidný spánek. 

Na přípravě domácího sirupu z levandule není nic složitého, nezabere vám to ani moc času. Důležité je ale dodržet pár pravidel. Aby měl sirup krásnou barvu a plnou vůni a chuť, je třeba levanduli sklízet v plném květu, tedy ve chvíli, kdy jsou všechny rostlinky bohatě vykvetlé, ale ještě nezačaly odkvétat. Květy odstřihněte i s krátkými stonky, nejlépe hned po ránu.

Před tím, než se pustíte do přípravy sirupu, nechte květy chvíli ležet rozložené třeba na stole nebo pracovní desce, aby měl drobný hmyz čas z květů vylézt. A před nalitím hotového sirupu do lahviček je nezapomeňte řádně umýt a vypláchnout horkou vodou nebo nejlépe vyvařit, aby se vám sirup nekazil. Doporučujeme ještě nakonec každou lahvičku vypláchnout trochou čistého alkoholu, nejlépe vodky.

NÁŠ TIP
Kromě limonády si levandulový sirup můžete vychutnat i v dobře vychlazeném proseccu nebo sektu. Pro efekt můžete do sklenky přihodit i pár čerstvých borůvek.

Domácí levandulový sirup - návod na přípravu

Suroviny:

  • 500 g levandule (květy i se zbytkem natě)
  • 2 l vody
  • 2 kg cukru
  • 1 citron (nejlépe v biokvalitě)
  • 2 limety (nejlépe v biokvalitě)
  • 50 g kyseliny citronové
  • svitek skořice

Postup:

1. Do 1250 ml vody vhoďte svitek skořice a převařte jí. Do ještě horké vody nůžkami nastříhejte květy levandule i s natí.

2. Pak do hrnce přidejte šťávu z jednoho citronu, na kolečka nakrájené limety a kyselinu citronovou.

3. Hrnec přikryjte pokličkou a na tmavém a chladném místě nechte luhovat nejlépe 48 - 72 hodin.

4. Z cukru a zbylé vody si připravte cukrový rozvar. Do vody nasypejte cukr a bez míchání počkejte, až se sám rozpustí a voda začne vřít. Povařte asi 6 minut do mírného zhoustnutí, případnou pěnu z povrchu odstraňujte vařečkou. Pak rozvar odstavte a nechte vychladnout. 

5. Obsah hrnce s vyluhovanou levandulí přeceďte přes plátýnko nebo jemné sítko do čistého hrnce a přidejte cukrový rozvar. Pečlivě promíchejte a hotový sirup nalijte do čistých lahví. Ihned zavíčkujte.

6. Skladujte v chladu a temnu, nejlépe v ledničce.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

P.A.V.L.A 11. 7. 2021, 16:38
(clamp) (clamp)

Kategorie