Zobrazit přihlášovací formulář

Recept na domácí rybízové víno: Posílí imunitu, zatočí s chřipkou a uvolní stres

  • Publikováno:
Recept na domácí rybízové víno: Posílí imunitu, zatočí s chřipkou a uvolní stres

Bývá označováno jako to nejlepší ovocné víno ze všech. Řeč je o tom z červeného rybízu. Pokud tedy máte na zahradě keře obsypané hrozny červených bobulek a koláče s tímhle ovocem už vám "lezou krkem", vyrobte si z něj domácí rybízák. Kromě toho, že skvěle chutná, má i řadu léčebných účinků.

Recept na domácí rybízové víno

Budete potřebovat (na 5 litrů vína):

  • 3 kg rybízových plodů
  • 1 kg cukru
  • 2 l vody
  • 1 balíček sušených vinných kvasinek
  • 1 balíček živné soli pro kvasinky

Postup:

1. Čerstvě otrhané plody důkladně očistěte a zbavte veškerých listů a větviček, které by do vína mohly vnést nepříjemnou travnatou chuť. Kuličky properte nejméně 3x ve studené nebo vlažné vodě a pak je vidličkou důkladně rozmačkejte.

2. Rozmačkaný rybíz nechte 1-2 dny uležet, pravidelně ho ale promíchávejte.

3. Z uleželého rybízu vylisujte šťávu, stačit vám bude obyčejný cedník nebo sítko. Vylisované slupky pak ještě přendejte do čisté bavlněné utěrky nebo jemného plátýnka a vymačkejte i zbylou šťávu.

NÁŠ TIP
Pokud chcete, aby mělo víno krásnou sytou barvu a dobrou chuť, smíchejte červený rybíz s černým, a to v poměru 2:1.

4. Smíchejte cukr s vodou, roztok převařte a nechte vychladnout.

5. Mezitím si všechny kuchyňské pomůcky, které budete používat, omyjte horkou vodou, aby případně nedošlo ke kontaminaci vína.

6. Vychladlý cukrový rozvar přelijte do připravené nádoby, nejlepší je demižón, a k němu přilijte vylisovanou rybízovou šťávu. K roztoku přidejte živnou sůl a směs důkladně promíchejte tak, aby na dně nezůstalo nic usazené.

7. Pak přidejte sáček sušených vinných kvasinek a směs znovu důkladně promíchejte.

8. Nakonec demižón pečlivě uzavřete kvasnou zátkou (bublátkem). Ta bude při procesu kvašení odvádět kvasné plyny (zejména CO2), které transformací cukru na alkohol vznikají. 

9. Zazátkovaný demižon postavte na 4 týdny na místo s maximální teplotou 20°C

10. Po měsíci získáte mladé víno vyznačující se jemnou perlivostí.

11. Pokud dáváte přednost vínu "zralejšímu", přelijte ho do jiného, čistého demižónu. Dejte pozor, aby se kal ze dna původního demižónu nedostal do toho nového. Ideální je použít na přečerpávání hadičku.

12. Demižon znovu uzavřete a asi 2-2,5 měsíce ho nechte uložený na temném a chladném místě. Průběžně víno ochutnávejte až do doby, kdy bude chuťově dle vašich představ.

13. Hotové víno přelijte do lahví, ty pečlivě uzavřete a skladujte v chladnu, nejlépe ve sklepě.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie