Zobrazit přihlášovací formulář

4 módní zvyky, které škodí zdraví

  • Publikováno:
4 módní zvyky, které škodí zdraví

Módní trendy se poměrně rychle mění, ale v našich životech se zabydlely zvyky, které z módy nakonec odebírají to hlavní – zábavu. Protože mají dlouhodobý vliv na naše zdraví. Samozřejmě nejde o módní barvy, střihy nebo klobouky, ale o věci, které jsme zařadili do naší každodennosti, které jsou součástí našeho běžného fungování a mají podstatu právě v diktátu módního průmyslu.

Každá žena alespoň občas řeší, co na sebe. A nemusíte být zrovna maniak do nakupování módních časopisů, oblečení a doplňků, abyste měli nakročeno k tomu ničit si zdraví nevhodnými zvyky. Proč? Protože je mají všichni (teda vlastně spíš všechny).

Chůze na vysokých podpatcích

O tom, že chůze na vysokých podpatcích škodí, jsme už psali. Kromě toho, že deformuje chodidlo, vyvíjí neuvěřitelný a nepřirozený tlak na páteř. Vysoké podpatky automaticky nutí ženu naklánět hrudník dopředu, protože nohy „nestíhají“ hrudník (chůze na vysokých podpatcích je přece jen o něco náročnější), zároveň se ale snažíme tuto sílu vyrovnávat tím, že se násilně narovnáváme (jinak bychom časem jednoduše přepadly dopředu). To, společně s otřesy vyvolanými nepřirozeným rozložením váhy na chodidle, vyvíjí nejen tlak na naše klouby, ale především na naši páteř.

Tady je třeba brát v úvahu, že degenerativní změny na páteři se neprojeví přes noc, jsou tzv. kumulativní. Takže si nejdříve možná nevšimnete, že vás častěji pobolívají záda, máte problém s kotníky a kyčlemi, časté bolesti hlavy. Může to trvat měsíce i roky… Jistě máte ve svém okolí kamarádku, známou nebo kolegyni, která bez bot na podpatku nechodí ani se smetím. Pokud vy sama na podpatcích chodíte vyloženě jen občas, máte vyhráno.

Velké, obrovské kabelky

Ty jsou totiž nejen hezké, ale i praktické, že? Můžete v nich nosit tolik věcí, že vás nezaskočí ani případné nocování v lese, nějaké extra oblečení, jídlo a hygiena se v nich vždycky najde. To je právě ono – čím větší máme kabelku, tím více věcí v ní nosíme. A tím je samozřejmě těžší.

Shodneme se na tom, že většina žen nosí kabelku na jednom rameni celý život. A tím pádem také jedno rameno dlouhodobě zatěžují víc než to druhé. Tato nerovnoměrná distribuce váhy vede k poměrně podstatným vedlejším poškozením – většinou je i bez kabelky jedno rameno výš než druhé (to, na kterém nosíme kabelku), deformuje se držení těla a opět trpí také páteř.

Alespoň párkrát za týden bychom se měly vzdát velkých kabel, byť jsou sebepraktičtější. Zkuste si vzít malou kabelku nebo trendy batoh, vytřiďte věci, které s sebou doopravdy potřebujete a dejte odpočinout svému rameni, zádům i lokti.

Hladovění

Módní vyhublost? Kdo není dostatečně štíhlý, nemá nárok na to být in? O tom, jak jsou současné módní trendy nezdravé a jakým způsobem deformují životní styl mnoha lidí, bylo napsáno doopravdy hodně. Zajímavé je, že tento trend se zas tolik nemění, je to teprve otázka poslední doby, kdy jsme zaregistrovali vlnu plus size modelek. To ale na věci zatím nic moc nezměnilo, léta pěstovaný kult 90 – 60 – 90 zasel v každé ženě touhu po velmi, velmi štíhlé postavě.

A ruku na srdce – která z nás už nevyzkoušela nějakou dietu se zázračným účinkem, která spočívala v podstatě v hladovění a nedopřávání tělu všech potřebných živin? Ono je to jednoduché – přestat jíst, ubýt na váze, mít radost, začít jíst, přibrat. A tak pořád dokola.

Co je na tom dlouhodobě tak nezdravého? Kromě vyčerpání těla si zpomalujeme tzv. bazální metabolizmus. Tedy obecně si snižujeme efektivitu spalování. Když držíme tělo ve stresu z toho, že neví, kdy zase dostane pořádně najíst, naučí se vše, co dostane, zpracovávat co nejpomaleji a zároveň si co nejvíc uložit na potom. Společně se zpomaleným metabolizmem mají takovíto „dietáři“ největší sklon nezdravě hřešit -    sem tam si dopřejí porce cukry a tuky nabitého jídla (např. fast food nebo hodně sladkého), které společně s jejich stravovacími návyky způsobují nadýmání a otékání.

…do toho se vejdu

 Ano, ano, ve skříni máme všichni pár kousků, které je nám líto vyřadit jen proto, že nám do nich pár kil nadbývá. A tak vždycky, když máme pocit, že máme o nějaké to kilo dole, s nadějí si je zkoušíme. A když se stane, že ten poslední knoflík na džínech zapneme alespoň relativně bez problémů, hrdě v nich vyrážíme trávit celý den v práci nebo kdekoliv jinde.

Samozřejmě nemluvíme jen o oblečení, do kterého se musíte násilím presovat, ale obecný trend úzkých kalhot, které dlouhodobě stlačují naše břicho (zvlášť, když sedíme), vede k mnoha problémům, u kterých bychom hledali příčiny jinde.

Základem pro všechny ostatní přidružené potíže je to, že se naučíme dýchat výhradně do hrudníku. A s tím mají ženy dvojnásobný problém – od malička se učíme zatáhnout břicho a vypnout prsa, což nutně vede k tomu, že dýcháme výhradně do hrudníku. Schválně si to zkuste – postavte se, položte si jednu dlaň na břicho a druhou na prsa a schválně, která z nich se při dýchání pohybuje?

Dlouhodobým zanedbáváním dýchání „do břicha“ samozřejmě ochabují některé svaly, a to především ty kolem bederní páteře. I proto má tolik žen potíže s bolestmi zad. Při dlouhodobém sezení v kalhotách, které nás v pase doslova přeřezávají vejpůl, dochází k nedostatečnému okysličení spodní části plic, což vede k nadměrnému napětí v trapézech, krku, šíji a ramenou, které se snaží tělo neustále „povytahovat“ nahoru. Zároveň si tak můžeme způsobit bolesti hlavy, zažívací obtíže, napětí a úzkosti (které vychází právě ze špatného zažívání a tenze v okolí krční páteře).

Jsou to sice všechno jen maličkosti, ale stojí za to se nad nimi zamyslet. Kolikrát stačí malinké změny našich návyků a můžeme si život významně zkvalitnit. Máte i vy nějaké nápady, co změnit v běžném životě? Vyhýbáte se některý výše zmíněným věcem? A má to na vás vliv…? Znáte někoho, komu špatné módní návyky vyloženě škodí? Povykládejte o tom ostatním na Mimibazaru!

 

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

kopretin.a 23. 10. 2015, 9:40
,-) vezmu si pidi kabelku a o to víc dalších tašek budu nosit v ruce... +o(

Kategorie