Zobrazit přihlášovací formulář

Domácí levandulový olej: Vyrobte si zázračný všelék za pár korun. Působí i jako přírodní repelent!

  • Publikováno:
Domácí levandulový olej: Vyrobte si zázračný všelék za pár korun. Působí i jako přírodní repelent!

Má příjemnou vůni, blahodárné účinky na lidský organismus a dokáže pomoci při řešení různých zdravotních problémů. Řeč je o levandulovém oleji, který využívali už ve starověkém Řecku. Překvapí vás, co všechno tenhle voňavý zázrak dokáže. A protože levandule teď kvete všude, můžete si ho snadno vyrobit doma. Není na tom totiž vůbec nic složitého. 

Olej z levandule je skutečný přírodní zázrak. Sehnat ho můžete v prodejnách s přírodní kosmetikou, lékárnách, ale i v některých drogeriích. Za malou lahvičku ale dáte až 300 korun, což není zrovna málo. Jeho výrobu přitom snadno zvládnete doma. A vystačíte si jen se dvěma ingrediencemi, levandulí, nejlépe sušenou, a rostlinným olejem. Ten by neměl mít výraznou vůni, aby nepřebil vůni levandule. Nejvhodnější je olej mandlový, jojobový nebo meruňkový, sáhnout ale můžete i po oleji slunečnicovém nebo olivovém. Samotná příprava vám zabere jen pár minut, na silný a voňavý levandulový olej si ale budete muset pár týdnů počkat.

Na co levandulový olej použít?

Možností je celá řada. Pokud jste nervózní, trápí vás stres nebo trpíte nespavostí, nakapejte ho do vany a dejte si relaxační koupel. Levandulový olej totiž zlepšuje náladu, působí sedativně, uklidňuje, řeší problémy s usínáním. Pár kapek můžete kápnout také na polštář nebo ho rozetřít na spáncích či za uchem. Další možností je přimíchat ho do tělového krému nebo mléka, kterým se před spaním mažete. A zapomenout nesmíme ani na aromalampu, která vám nádherně provoní celý pokoj.

Malou lahvičku uložte také do domácí lékárničky. Levandulový olej totiž funguje jako skvělé přírodní antiseptikum, pomáhá při hojení drobných ran, popálenin a štípanců od hmyzu. Výrazně ulevuje také při bolestech hlavy, svalových a revmatických potížích, pomáhá bojovat s únavou. A navíc skvěle působí jako repelent proti obtížnému hmyzu, jako jsou komáři, ovádi a další kousavé potvory.

Recept na levandulový olej zastudena

Domácí levandulový olej můžete připravit dvěma způsoby, a to za tepla nebo za studena. Ta druhá varianta trvá sice déle, ale výsledkem je mnohem silnější a účinnější macerát. A protože čerstvé bylinky obsahují vodu, kvůli které se na nich v průběhu macerace často objeví plíseň, doporučujeme levanduli nejdřív důkladně usušit. Z keříků odstřihněte dlouhé stonky s květy i lístky, svažte je provázkem do několika svazků a zavěste ve volném a vzdušném, ale hlavně stinném prostoru. Sušení květů dejte čas do doby, dokud nepůjdou květy ze stonku lehce odrhnout. Až pak se pusťte do samotné výroby oleje.

Budete potřebovat:

  • sušenou levanduli (květy i se stonky a listy)
  • olej
  • zavařovací sklenici

Postup:

1. Dobře usušenou levanduli nastříhejte na menší kousky a nejlépe v hmoždíří důkladně podrťte. Čím jemnější bude, tím lépe.

2. Podrcenou levanduli na nasypte do zavařovací sklenice tak, aby byla naplněna do cca 4/5. Během celé přípravy dbejte na čistotu, aby vaše úsilí nezmařila plíseň.

3. Pak levanduli zalijte olejem tak, aby byla kompletně ponořená a nad ní byla ještě cca centimetrová vrstva oleje. 

4. Sklenici pevně uzavřete a nechte nejlépe deset až dvanáct týdnů na teplém místě louhovat. Pokud jste netrpěliví, budou stačit týdny čtyři, ale počítejte s tím, že olej nebude tak silný. Jednou denně obsah protřepejte.

5. Po uplynutí dostatečně dlouhé doby obsah přeceďte přes jemné plátýnko, důkladně vyždímejte zbytky i z levandule.

6. Olej slijte nejlépe do lahviček z tmavého skla a uchovávejte ho v chladu a temnu.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie