Zobrazit přihlášovací formulář

Škola volá: Jak vybrat batoh nebo aktovku, které dětem nezničí záda a vše se do nich vejde

  • Publikováno:
Škola volá: Jak vybrat batoh nebo aktovku, které dětem nezničí záda a vše se do nich vejde

Ať už váš potomek nastupuje do první třídy nebo prostě jen ze staré školní tašky už vyrostl, bez nové se neobejde. Výběr je sice obrovský, ale zdaleka ne všechny aktovky a batohy jsou pro každodenní nošení těžkých učebnic, sešitů a dalších pomůcek vhodné. Poradíme vám, čemu při výběru věnovat největší pozornost a na jaké parametry se zaměřit, aby byla školní brašna nejen praktická a účelná, ale abyste zároveň podpořili zdravý vývoj zad dítěte.

Vybíráte školní batoh především podle vzhledu? I ten je samozřejmě důležitý, protože váš školák jen těžko zamíří nadšeně do školy s batohem, který se mu nelíbí. Příště se ale raději zaměřte na důležitější parametry a přihlédněte i k potřebám dítěte. 

Doby, kdy v obchodě byl na výběr jen jeden typ školní aktovky se dvěma motivy, jsou naštěstí už dávno pryč. Firmy se dnes předhánějí v nabídce všech možných batohů, aktovek a aktovkobatohů v desítkách barev, kladou důraz na ergonomii, praktičnost, nechybí populární motivy podléhající aktuálním dětským trendům. Více, než kdykoliv v minulosti, se dnes dbá na zdraví dětí. Konstrukce všech možných produktů pro děti splňují přísná bezpečnostní kritéria, používají se nezávadné materiály a výrobci se předhánějí v počtu certifikací. Na trhu je nepřeberné množství výrobců, značek a modelů, ceny se pohybují od pár stovek až po několik tisíc korun. Jak se ale v tak široké nabídce orientovat?

Zaměřte se na potřeby dítěte

Jedná se především o fyziologické parametry dítěte - jeho výšku, ale i "šířku". Tzn. je-li dítě malé a hubené anebo se jedná o statného jedince, který všechny převyšuje o hlavu a ramena a záda má široká. Dále je třeba vnímat, jak je dítě rozvinuté mentálně i motoricky. Nakolik je schopné se orientovat, třídit věci a pamatovat si, kde jsou. A také, jestli mu nečiní problémy věci někam vkládat a zase je vyndávat apod.

 

Aktovka nebo batoh?

Chybu neuděláte ani v jednom z případů. Každá volba má své výhody, ale i nevýhody. Aktovka je vhodnější především pro nejmenší školáky. Výhodou je, že má jen jednu hlavní komoru, dítě tak má dokonalý přehled nad obsahem okamžitě po otevření. Další výhodou je pevne dno, které zajišťuje stabilitu, a pevná konstrukce, díky níž drží aktovka stále stejný tvar, ať už je prázdná, nebo plná, což školákovi zaručí snadný přístup do aktovky.

Dnešní aktovky jsou přizpůsobeny zdravému vývoji dítěte, jsou užší a naopak vyšší, aby více kopírovaly záda dítěte, nebránily dítěti v pohybu pažemi a jsou přizpůsobeny anatomii dětského těla. Ty nejkvalitnější se vyvíjejí společně s ortopedy či fyzioterapeuty. Nevýhodou, obzvlášt v případě, že je váš potomek drobný a hubený, může být větší hmotnost. Pokud vyberete aktovku kvalitní, zaplatíte za ni sice víc peněz, ale dítě jí může nosit skoro na celém prvním stupni a navíc bude mít dítě správnou oporu zad.

 

Batoh využívají obvykle děti od 3. třídy a druhého stupně základní školy, studenti středních či vysokých škol. Má často více komor, kapsy na svačiny nebo notebook. Praktické členění dává dítěti možnost zorganizovat si školní pomůcky podle svého uvážení do různých kapes. Pracovní sešity, učebnice i svačina tak mohou mít své stálé místo a obsah je přehlednější. Některé batohy mají stejně jako aktovky pevné dno, které zajišťuje stabilitu.

 

Na co se při výběru zaměřit

  1. Velikost

    Ať už vybíráte batoh či aktovku, je důležité, aby nebyly širší, než jsou ramena dítěte, aby ho neomezovaly v pohybu; vrchol by neměl příliš přesahovat linii ramen, aby byla zajištěna dostatečná mobilita krku ve všech směrech a spodní část by neměla být níže než linie boků.

  2. Nosnost

    Ta je velmi důležitým ukazatelem. Bohužel toho děti nosí hodně a pokud nosnost podceníte a batoh bude přetěžovaný, tak se prostě poškodí. Hlavně však jde o zdraví dítěte, které si u poddimenzovaného batohu bude "ničit záda", protože nebude mít správnou oporu.

  3. Anatomicky tvarovaný zádový systém

    Každý výrobce má "svůj" systém. Vybírat můžete z variant fixního či nastavitelného tzv. "rostoucího" systému. Důležité je, aby polstrovaný zádový systém doléhal na záda dítěte po celé délce včetně bederní části a byl dobře odvětrávaný. Při koupi chtějte vidět certifikáty, kterými jsou mnohé výrobky označené, abyste se ujistili, že nejde jen o reklamní tah.

  4. Rostoucí zádový systém

    Ten umožňuje růst aktovce či batohu společně s dítětem. Jedná o posouvání výšky ramenních popruhů, díky kterým společně s dítětem roste i výška tašky - "prodlužuje" se zádový panel. Přes počáteční vyšší první investici bude taška sloužit po delší období a navíc bude mít dítě po celou dobu správnou oporu zad.

  5. Ramenní popruhy

    Ty pomáhají správnému usazení aktovky na zádech a komfortnímu nošení. Měly by být do tvaru do S, aby nesjížděly a zároveň neřezaly do krku; jejich minimální šířka na ramenech by měla být 4 cm; měly by být polstrované. Nastavení popruhů je ale v průběhu školního roku třeba pravidelně kontrolovat, a to nejen kvůli výšce dítěte, ale také je rozdíl, má-li na sobě zimní bundu anebo letní tričko.

  6. Hrudní pásek a bederní pás

    Hrudní pásek zamezuje sjíždění ramenních popruhů, díky čemuž se aktovka pohodlněji nosí. Když je zapnutý, dítě se může volněji pohybovat, protože mu nesjíždějí ramenní popruhy. Bederní pás zase fixuje tašku na místě, kde má být, a přenáší její váhu na bedra, což velmi ulehčuje zatížení páteře a prospívá zdravému vývoji dítěte.

  7. Další věci, kterým je dobré věnovat pozornost

    Přesvědčte se, že batoh či aktovka obsahuje reflexní prvky. Ty by měly ze všech stran, a to nejen proto, aby splňovaly normy EU/EN, ale hlavně kvůli bezpečí dítěte. Použitý materiál by měl být dostatečně odolný, někteří výrobci dokonce nabízejí i prodlouženou záruku na 3 nebo 4 roky. Zavírací systém hlavní klopny by měl být co nejjednodušší a dítě by mělo být schopné ovládat ho jednou rukou. Nezbytností je také zvláštní kapsa na svačinu a na pití, nejlépe vnější, která zaručí, že se v případě úniku tekutiny nenamočí učení. Některé tašky mají kapsy dokonce termoizolační, které uchovají potraviny ve větší kvalitě.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie