Zobrazit přihlášovací formulář

Vši útočí: Jak se nezvaných návštěvníků ve vlasech zbavit

  • Publikováno:
Vši útočí: Jak se nezvaných návštěvníků ve vlasech zbavit

Vši milují lidi! Pokožka lidské hlavy jim chutná, pijou nám krev a nejčastěji se zabydlují za ušima a na krku, v oblasti zátylku. Nevybírají si, takže se rády zabydlí na hlavě dětské i dospělé, ani laky na vlasy nebo jiná vlasová kosmetika jim chuť na lidskou krev nezkazí. Vší návštěva ale obvykle způsobí šílení široko daleko. Máme pro vás pár vychytávek, jak si s tímhle nezvaným hostem poradit. Můžou se před začátkem školního roku dost hodit!

Vši se ochotně rozšíří, když se sejde pár hlav - takže letní tábory, párty, kolektivy školní nebo pracovní. Idedální postup je tento: být připraven a preventivně hlavu ošetřit, do boje se zabydlenými veškami pak jít vyzbrojené vytrvalostí, hřebenem všiváčkem a speciálními šampony, pěnami nebo spreji.

 

 

Prevence existuje

Vši odpuzují silně aromatické byliny – šalvěj, rozmarýn, levandule nebo až extrémně aromatické tre tree. „Nákaze se dá předejít, budete-li pravidelně přidávat pár kapek esenciálního oleje do šamponu při každém mytí vlasů. Tea tree olej nanášený za ouška může být i účinná prevence toho, aby si dítě přineslo vši domů například ze školy nebo z letního tábora,“ říká PharmDr. Kamila Horníčková z odborné poradny největší lékárny na českém internetu Lékárna.cz. Že musíte nátěry opakovat, je jasné. Ulehčíte si to ale třeba preventivními šampóny, které ideálně pořizujte v dobrých lékárnách kamenných, nebo na internetu. Dobře funguje ten z řady VAMOUSSE, kdy nemusíte myslet na to, že je třeba cokoliv přidávat, protože obsahuje už tu správnou kombinaci přírodních složek geraniol a isopropyl myristát pro každodenní použití.

Když už se vši zabydlí

Zbavit se už zabydlených vší je dlouhodobý proces. I když hodně záleží, s čím vyrazíte do boje. Když sáhnete po Vamousse pěně, můžete během jediné bitvy – pardon, aplikace – zvítězit. Klinická praxe totiž prokázala, že pěna prokazatelně usmrtí 100 % vší i jejich hnidy do 15 minut. Je šetrná k dětské i citlivé pokožce a koupíte ji v lékárnách. Dál pak platí pravidlo: kdo v rodině nebo kolektivu nemá vši, nasazuje prevenci a speciálním šamponem drbe hlavu minimálně 3 minuty. Takhle dlouhou akcí jen předejdete tomu, že se přece jen nějaká veš bude vytrvale držet „v kožichu“. A každý třetí den po dobu dvou týdnů hlavu prohlížejte, dokud si nebudete jistí, že vši zmizely.

 

 

Další dobré rady, jak vyhnat vši z bytu

  • Vyperte veškeré oblečení, povlečení, ručníky a ostatní předměty, s nimiž zasažená osoba přišla do styku před ošetřením. Nastavte pračku na cyklus s vyšší teplotou (nad 50 ⁰C).

  • Předměty, které nelze prát, vyčistěte chemicky, nebo je uložte do utěsněného vzduchotěsného igelitového pytle a uskladněte na 2 dny.

  • Vysajte nábytek, koberce, běhouny, podlahy, sedačky v autě a jakékoli jiné místo, na kterém zasažená osoba seděla. Filtr vysavače poté bezprostředně zlikvidujte.

  • Kartáče a hřebeny nakažené osoby namočte do horké mýdlové vody alespoň na 10 minut, čímž je dezinfikujete.

  • Nedovolte členům rodiny přicházet do styku s polštáři, postelemi, nábytkem, koberci nebo měkkými hračkami, s nimiž byla v kontaktu zasažená osoba, dokud je důkladně nevyčistíte.

Nechte si poradit: lékárník je na dosah

Největší lékárna na českém internetu Lékárna.cz má pro vaše zdravotní dotazy odbornou poradnu, kde se můžete poradit s lékárníky o výběru vhodného přípravku, nebo o jejich kombinaci, prostě o čemkoli, co se týká vašeho zdraví. Lékárníci poradí ochotně a rádi, jejich pomoc si můžete vyžádat kdykoli osobně po telefonu, mailem nebo v chatu, můžete si také samostatně dohledat i e-booky k určitým obtížím nebo odborné články.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie