Zobrazit přihlášovací formulář

6 nejčastějších mýtů o opalování

  • Publikováno:
6 nejčastějších mýtů o opalování

Kolikrát za dovolenou si řeknete, jak je možné, že jste se už zase spálili? Možná si nevědomky škodíte zažitými návyky a předsudky. Jaké jsou nejčastější mýty, které kolují o opalování, a jak je to ve skutečnosti?

1.V zimě opalovací krém nepotřebuji

Slunce na nás svítí po celý rok. To, že je právě zima nebo je slunce schované za mraky ještě neznamená, že můžete vesele zapomenout na opalovací krém. Je ale pravdou, že míra slunečního záření přes zimní měsíce není tak vysoká, proto si vystačíte s opalovacími krémy s nižším ochranným faktorem (ideálně zvolte třeba SPF 30).

2.Ve stínu se nespálím

Kolikrát jste už podobnou výmluvu použili? Slunečník, stín stromu nebo klobouku vám sice může pomoci blokovat část slunečního záření, UV paprsky se na vás ale stále mohou vesele odrážet například od betonu, písku nebo vody. Stín je proto vhodné kombinovat s dalšími ochrannými prostředky, například opalovacím krémem.

Pozor! Stejně jako ve stínu se můžete spálit i za oknem. Pokud řídíte v parném dnu nebo sedíte u okna, nesázejte na to, že okenní tabule nepropustí na vaši kůži ani paprsek.

3.Voděodolný krém mi vydrží celý den

„Ráno se stačí namazat voděodolným opalovacím krémem a celý den u moře mám klid.“ Takhle určitě ne. Voděodolný krém možná vydrží při pobytu ve vodě déle než běžný opalovací krém, nicméně každé koupání jeho účinnost snižuje – a stejně tomu je i při běžném pobytu na slunci. Proto ať už se namažete jakýmkoli SPF, mějte na paměti, že byste při pobytu na slunci měli ochrannou vrstvu krému obnovovat každé dvě hodiny. A pokud se koupete nebo velmi potíte, tak i dříve.

Mimochodem, i pod vodou se můžete spálit. Voda umí propustit až 50 % slunečních paprsků. Bez opalovacího krému zkrátka nejste v bezpečí ani pod hladinou.

4.Místo opalováku postačí olivový či kokosový olej

Různé druhy olejů mohou vaší pokožce prospívat například po opalování, kdy vyživí po namáhavém dni. Jako ochrana před slunečným zářením je ale hrubě nedostačující. Pokud se chcete vyhnout bolavým popáleninám a dlouhému loupání spálené kůže, raději si k vodě přibalte i své klasické SPF. Ochranu před sluncem i další produkty pro péči o pokožku i pleť najdete například na stránkách Bomton Beauty.

5.Opalování v soláriu je zcela bezpečné

V Americe se v soláriu ročně spálí přes 15 000 lidí. Možná stejně jako vy dosud věřili, že se v soláriu jednoduše nemohou spálit. Solária nicméně využívají paprsky neviditelného ultrafialového záření typu UVA a UVB, které obsahuje právě i obávané sluneční záření.

UVA paprsky způsobí vytouženou pigmentaci kůže, jejich „vedlejším účinkem“ ale často bývá urychlování stárnutí pokožky, vznik vrásek a stařeckých skvrn. UVB paprsky proniknou hlouběji do kůže, ke jejich přemíra zvyšuje riziko vzniku melanomu (a tedy rakoviny kůže) a spálení pokožky. Proto se před návštěvou solária vždy vybavte vhodným krémem s ochranným faktorem (tzv. OF nebo SPF) a po obalování pokožku zklidněte vhodným tělovým mlékem.

6.Když už jsem opálená/ý, nemohu se spálit

Už máte „základ“ na léto nebo patříte k těm, kdo se snadno opálí? Ani to bohužel neznamená, že můžete na mazání krémem s SPF zapomenout. Sluneční záření je škodlivé a může zavařit každému typu pleti. Ze sluníčka si tak snadno odnesete nejenom popáleniny, ale i rakovinu kůže. Ačkoli je rakovina kůže u majitelů tmavší pokožky méně častá, stále se jim úplně nevyhýbá. Její výskyt ale můžete eliminovat vhodnou prevencí, ke které rozhodně patří i opalovací krém.

 

Reklamní sdělení

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie