Zobrazit přihlášovací formulář

Recept na domácí sirup z rýmovníku. Léčivá dobrota na rýmu, kašel a bolesti v krku

Recept na domácí sirup z rýmovníku. Léčivá dobrota na rýmu, kašel a bolesti v krku

I když od začátku školního roku uplynuly pouhé tři týdny, školáci s respiračními infekcemi plní čekárny dětských lékařů. A je jich čím dál tím víc. Důvodem je i dlouhou absencí pobytu v kolektivu spolužáků zlenivělá imunita. Než ale sáhnete po tabletách a sirupech z lékárny, zkuste vsadit na přírodní lék. Zázračný rýmovníkový sirup vyjde na pár korun, dětem chutná a má blahodárné účinky.

Rostlinku lidově přezdívanou rýmovník má doma už téměř každý. Snadno se totiž množí a rychle roste. Stačí ulomit kousek větvičky, vložit jí do vody nebo zapíchnout do substrátu, a už za pár týdnů můžete "sklízet".

Rýmovník poznáte snadno, tlusté dužinaté listy, hustě porostlé stříbrnými chloupky, totiž po rozlomení vydávají velmi silnou vůni, která připomíná směs kafru, máty, meduňky a eukalyptu.

Recept na sirup z rýmovníku

Budete potřebovat:   

  • 30-40 středních lístků rýmovníku

  • 1 kg cukru krupice (může být i třtinový)

  • 1 pomeranč (nejlépe chemicky neošetřený)

  • 1 citron (nejlépe chemicky neošetřený)

  • vodu

Postup:

1. Pomeranč a citron, nejlépe v bio kvalitě, důkladně omyjte a i s kůrou nakrájejte na plátky.

2. Očištěné, ale neumyté lístky rýmovníku nasypte do hrnce, přidejte plátky citrusových plodů a vše zalijte horkou vodou tak, aby všechny suroviny byly zcela ponořené. Přiklopte pokličkou a nechte nejméně čtyřiadvacet hodin - klidně ale i osmačtyřicet - stát v pokojové teplotě.

3. Hotový výluh přeceďte přes husté sítko nebe čistý ubrousek do jiného hrnce a přiveďte k varu. Snižte teplotu a opatrně přisypte cukr. Za občasného míchání vařte na mírném ohni a nechte výluh redukovat dokud nedostane měděný odstín a nezačne lehce houstnout.

Tip
Konzistenci sirupu vyzkoušejte tak, že pomocí lžičky nakapejte malé množství na čistý talířek. Pokud budou kapičky držet tvar, je nejvyšší čas sirup odstavit. Po zchladnutí totiž ještě hodně zhoustne.

4. Ještě teplým sirupem ihned naplňte skleničky, pevně je uzavřete a otočte dnem vzhůru. Uchovávejte nejlépe v temnu a na chladném místě.

 

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie