Zobrazit přihlášovací formulář

Kávová sedlina do koše nepatří!

  • Publikováno:
Kávová sedlina do koše nepatří!

Můžete ji totiž využít mnoha různými způsoby. Gruntové neboli lógrové kafe, čili obyčejný český „turek“, je dnes, v době vysoké kávové kultury, trošku na ústupu, ale sem tam se ještě v domácnostech najde. A co víc – kávové sedliny jsou plné kávovary. Takže pokud chcete tyto zbytky zužitkovat a zároveň vyřadit z prostředků pro úklid nebo kosmetiky trochu přebytečné chemie, máme pro vás několik tipů, jak to udělat. Lógrem totiž můžeme nahradit plno přípravků a využít ho mnoha způsoby.

Všichni si pamatujeme mlýnky v samoobsluhách, ve kterých jsme si mohli čerstvě namlít zakoupená kávová zrna a domů si přinést voňavý balíček mleté kávy. V dnešní době dvou protipólů – kávové vědy a instantních rychlovek se s mletou kávou obyčejně tolik nesetkáváme. Ale třeba máte v kanceláři nebo doma kávovary ne na kapsle, ale na poctivou, praženou kávu. Takže po vychutnání oblíbeného nápoje pozor! Kávovou sedlinu nevyhazujte, můžete ji ještě dobře zužitkovat. Ptáte se jak?

Lógr v kosmetice

  • Peeling. Smíchejte kávovou sedlinu s medem nebo kokosovým či olivovým olejem. Získáte tak velmi výživný peeling na obličej a ruce, který krásně voní, vyživuje pleť a dodává jí zářivý vzhled.  
  • Proti celulitidě. Stejně jako na pleť, využíváme i na celulitidu toho, že kávová sedlina obsahuje kofein, který pokožku krásně stimuluje a vypíná. Kromě olivového nebo kokosového oleje můžete použít například bambucké máslo. Při masáži inkriminovaných partií také využíváme struktury kávové sedliny – drobná zrníčka velmi dobře prokrvují svrchní část pokožky.
  • Vlasová maska. Kofein stimuluje pokožku hlavy, zabraňuje vypadávání vlasů a podporuje růst nových. Před umytím si kávovou sedlinou promasírujte pokožku hlavy a pořádně opláchněte. Ale pozor – kávová sedlina barví, takže tento způsob péče o vlasy není příliš vhodný pro blondýnky (zejména barvené blond vlasy mají tendenci pohlcovat barvu velmi dobře).
  • Výběr parfémů. Určitě jste si všimli, že většina parfumérií má k dispozici lahvičky s kávovými zrny – přičichnutí k nim totiž neutralizuje vůně parfémů a vy jich jste tak schopni bez bolehlavu odzkoušet více. Rozemletá káva funguje ještě lépe!

Lógr v domácnosti

  • Šetrný čistič nádobí a skvrn. Trocha lógru hravě nahradí saponáty a čisticí písek. Můžete ho použít na odstranění mastnoty a připečených zbytků jídla z hrnců a pánví, ale i na vyčištění obyčejných kuchyňských skvrn například na podlaze nebo lince.  
  • Na dřevěný nábytek. Díky své přirozené mastnotě a lehce barvicím vlastnostem má kávová sedlina ideální potenciál pro renovaci zašlého dřevěného nábytku. Hodí se jak na povrchy z hrubého masivu, tak s lakovaným povrchem. Dejte lógr na vlhký hadřík a povrch jím pečlivě vyčistěte. Poté zbytky sedliny setřete a případně ošetřete lešticím přípravkem jako obvykle.   
  • Čištění krbu. Kávová sedlina vám sice špinavou práci úplně neeliminuje, ale podstatně zjednoduší. Při čištění krbu je jednou z nejnepříjemnějších věcí víření popela, nejen, že může zaneřádit okolí krbu, ale ještě se ho i nadýcháme. Tomu snadno zabráníme tak, že na popel nejdřív rozsypeme kávovou sedlinu.
  • Pohltí pachy. V tomto ohledu káva silně konkuruje zázračné jedlé sodě. Nicméně musíte sami posoudit, jestli ulpívavá kávová vůně je bonus nebo naopak na škodu. Kávovou sedlinou odstraníte pachy např. z ledničky, z bot nebo auta, ale umí krásně neutralizovat pachy na rukou po vaření. Konec zápachu česneku nebo ryb po každém dobrém jídle.
  • Jehelníček proti rzi. Můžete si udělat sami – hrubé tkaniny zabalte vyschlou kávovou sedlinu a udělejte si tak domácí jehelníček. Výhodou je, že jehly a špendlíky do něj zapíchané nerezaví!

Lógr na zahradě

  • Odpuzuje škůdce. Trocha kávové sedliny rozsypaná kolem rostlinek odpudí nejen slimáky, ale také například kočky.
  • Hnojivo. Káva obsahuje draslík, který je obsažen i v umělých hnojivech – velmi totiž prospívá květům všeho druhu. Přimíchejte tedy suchou sedlinu do hnojiva nebo ji rovnou smíchejte se zeminou.
  • Pro dobrou úrodu. A to speciálně mrkve. Smíchejte při setbě mrkvová semena s lógrem a úroda bude enormní!

Máte také zkušenosti se zužitkováním kávové sedliny? Už jste něco z doporučených využití vyzkoušeli? A jak to dopadlo? Podělte se s ostatními se svými zkušenostmi na Mimibazaru!

 

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

klona 27. 10. 2015, 12:39
Dají se s tím na obliceji :-pi dobře strasit deti (L)
Mikrah 26. 10. 2015, 20:44
Mě nekončí v koši, ale v kyblíku pod dřezem. A pak to končí na kompostu ,-)
Juranka 25. 10. 2015, 18:53
Ano, jako peeling těla ji mám vyzkoušenou a za sebe říkám (Y). Pokožka je po "proceduře" hlaďoučká. Ale nadělá binec v koupelně :-$
jancafajklova 26. 10. 2015, 12:29
@Juranka Právě proto je nejlepší tyto masky dělat při koupeli ,-) Napustit si vanu, ponořit se do příjemné pěny, nahodit masku a relaxovat (wash) Říkám tomu BEAUTY DAY :-)
peggybundova 27. 10. 2015, 10:21
@jancafajklova Taky to tak dělám :-)

Kategorie