Zobrazit přihlášovací formulář

Jak se zbavit bradavice: Vyzkoušejte osvědčené babské rady, přírodní léčba zabírá skvěle

  • Publikováno:
Jak se zbavit bradavice: Vyzkoušejte osvědčené babské rady, přírodní léčba zabírá skvěle

Tenhle kožní výrůstek nás umí pořádně potrápit. Někdy jde jen o estetický problém, pokud se ale bradavice objeví na chodidle nebo třeba na dlani či prstu, jde o poměrně nepříjemnou a bolestivou záležitost. A bolestivé bývá i jejich odstranění lékařem. Vsaďte proto raději na zkušenosti našich předků a použijte něco z toho, co najdete u sebe v kuchyni nebo před domem.

 

 

Co to vlastně jsou ty bradavice? Jde se o nezhoubné kožovité útvary virového původu, které způsobuje lidský papilomavirus HPV. Ten je přenosný pouhým dotekem a může proniknout do podkoží například malým poraněním. Bradavice mají individuální inkubační dobu od několika týdnů, přes měsíce nebo dokonce roky. Člověk tedy může přenášet bradavice, aniž by sám nějaké měl. Nejčastěji se objevují na ploskách nohou, dlaních, prstech a také na obličeji, ale mohou být i na jiných částech těla a dokonce i na sliznicích.

Moderní medicína přináší řadu méně či více úspěšných způsobů, jak se bradavic zbavit. Od vypálení kapalným dusíkem, přes vyříznutí, leptání kyselinou salycilovou či mléčnou až po využití léčiv obsahujících cytostatika. Jde o rychlé řešení, bohužel často poměrně bolestivé. Navíc se může stát, že lékař bradavici dostatečně neodstraní, což má negativní následek v podobě rozsevu bradavice do okolí a růstu nových novotvarů. Z jedné jich tak může být hned několik dalších.

 

 

Vsaďte na osvědčené babské triky

 

Naše babičky moc dobře věděly, jak si s nepříjemnými bradavicemi poradit. A nepotřebovaly k tomu žádné moderní přístroje, ani chemické preparáty. Vystačily si s tím, co jim poskytla matička příroda. Proto příště dřív, než zamíříte do ordinace dermatologa, vyzkoušejte některou z po staletí praktikovaných metod. Jsou sice pomalejší, ale mají zaručený výsledek.

 

Sáhněte po některé z léčivých rostlin

 

Jednou z těch, které vám v boji s bradavicemi pomohou, je například vlaštovičník větší. Stačí třikrát až čtyřikrát denně po dobu jednoho až osmi týdnů potírat postižené místo čerstvým žlutooranžovým mlékem prýštícím z poškozené rostliny. To má cytostatický až leptavý účinek. Na zimní období si také můžete do zásoby udělat vlaštovičníkovou tinkturu. Podobné účinky má také bílá lepkavá šťáva smetánky lékařské neboli pampelišky.

 

 

Vsaďte na česnek a cibuli

 

Asi pro vás nebude tajemstvím, že obě tyhle běžné kuchyňské suroviny mají silné antiseptické a antivirotické účinky, který často využíváme například při boji s virózou. Stačí ukrojit silnější plátek česneku, nejlépe českého, položit ho na bradavici a zafixovat náplastí. Působit ho nechte asi dvě hodinky, ne ale déle, mohl by vám způsobit nepříjemné puchýře a popáleniny. Dejte si také velký pozor, abyste ho nenechávali působit na zdravou kůži, která může být citlivější, než samotná bradavice. Použít můžete také jen šťávu z česneku, kterou na bradavici kápnete. Po pár týdnech by měla bradavice odpadnou nebo se vyloupnout.

 

Podobně funguje i šťáva z cibule. Nakrájenou cibuli podrťte v hmoždíři, nechte chvilku odstát, aby pustila šťávu, obsah pak přendejte do jemného plátýnka, šťávu vymačkejte a slijte do nejlépe tmavé skleněné lahvičky a uložte do lednice. Šťávu pak pravidelně kapejte na bradavici nebo do ní namočte kousek vaty, tu položte na výrůstek, přelepte náplastí a nechte působit nejdéle pět hodin. Kúru opakujte, dokud se bradavice nezbavíte.

 

 

Zkuste přírodní kyseliny

 

Skvěle působí například jablečný ocet. Kyselina v octu obsažená přebytečné buňky naruší, bradavice postupně odumře a odpadne. Namočte do octa vatový tampónek, přiložte ho na bradavici, zalepte a nechte působit přes noc. Postup opakujte pravidelně, dokud bradavice nezmizí. Pozor ale na podráždění okolní kůže. Řešením je použít dvě náplasti, do jedné vystřihněte malou dírku o velikosti bradavice, pak ji přilepte na kůži tak, aby bradavice byla vidět, potom na ní přiložte kousek vaty namočené v octu a přelepte ji druhou náplastí tak, aby byla dobře zafixovaná. Okolí bude ochráněno a ocet bude působit skutečně jen na postižené místo. Vyzkoušet můžete také čerstvě vymačkanou šťávu z citronu. Tu nařeďte v poměru 1:1 s vodou a aplikujte výše zmiňovaným způsobem.

 

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie