Zobrazit přihlášovací formulář

Opruzeniny u miminka: Jak je poznat, léčit a jak jim předejít

Opruzeniny u miminka: Jak je poznat, léčit a jak jim předejít

Podrážděné a plačící miminko dokáže potrápit nejednu maminku a tatínka. Důvodem takového „bezdůvodného“ pláče u dětí často mohou být opruzeniny, které vyvolávají nepříjemné pocity pálení a svědění. Jak tedy o pokožku miminka pečovat, aby se nezapařila, a co dělat, když už se přece jen opruzeniny na pokožce objeví?

 

Nejčastěji se objevují na citlivých místech, jako je zadeček, vnitřní strana stehen a genitálie. Vyskytnout se ale mohou i v různých kožních záhybech po celém těle, v podpaží, na stehnech nebo třeba za oušky. Zkrátka tam, kde jsou na tělíčku vlhčí a teplejší místa. Na nich dochází k podráždění pokožky, vzniká vyrážka, kůže mokvá, mohou se objevit puchýřky a drobné prasklinky. Protože má ale dětská pokožka sníženou tvorbu mazu a nedokáže dostatečně vázat vodu, je náchylnější k vysoušení, objevit se tak mohou i ložiska suché kůže, která se olupuje.

Proč opruzeniny vznikají

 

Nejčastějším důvodem je, když včas nevyměníte mokrou plenku nebo zvolíte plenku nevhodnou, která tekutiny dostatečně neabsorbuje a zadržuje vlhkost. Může ale také jít o alergickou reakci na materiál plenek, popřípadě používaný krém. Pozor také na populární vlhčené ubrousky. Volte takové, které citlivé pokožce miminka vyhovují, a nezpůsobí podráždění. Často se opruzeniny objeví také v případě, že miminko trápí řídká stolice. Na vině, především v létě, pak může být i neprodyšné syntetické oblečení.

 

VYHRAJTE PŘEBALOVACÍ SADU OD LINTEO BABY

Zapojte se do soutěže a vyhrajte jeden ze 3 přebalovacích balíčků české značky Linteo Baby. Stačí jen odpovědět na jednoduchou soutěžní otázku a mít trochu štěstí. Výherní balíček obsahuje dětské prémiové plenky (velikost si vybere sám výherce), bezoplachový čisticí olejíček na tělo a zadeček a dětské vatové polštářky. 

Informace k soutěži najdete ZDE >>

 

 

Jak opruzeninám předejít

Důležité především je udržovat jemnou pokožku vašeho drobečka v suchu, tedy pravidelně přebalovat. Doporučuje se až osmkrát za den, v případě potřeby i častěji. Pokožka miminka je totiž skutečně hodně citlivá, takže se snadno a rychle zapaří. Při přebalování je ale také důležité, abyste zadeček miminka pořádně očistili. Především se zaměřte na pečlivé odstranění veškerých zbytků stolice a moči. Po očištění a důkladném vysušení je potřeba podrážděnou pokožku miminka hydratovat a regenerovat. Používejte proto pravidelně speciální krémy a mastičkami určené pro citlivou dětskou pokožku, které jsou vhodné pro prevenci opruzenin.

Nezapomeňte také zadeček dítěte nechat při přebalování, ale klidně i mimo něj, dostatečně větrat, jemná pokožka potřebuje co nejvíc volně dýchat. Pozornost věnujte i koupání. Vodu nenapouštějte příliš teplou a miminko ve vaničce nenechávejte déle, než deset minut. Voda totiž paradoxně pokožku vysušuje. Proto je vhodné po koupání sáhnout po dětském olejíčku nejlépe s azulenem, éterickým olejem z heřmánku, který má hojivé a antiseptické účinky.

 

Jak opruzeniny léčit

Nejlepší je samozřejmě opruzeninám předejít, když už se ale na pokožce objeví, věnujte jí zvýšenou péči. Samozřejmostí by měla být dostatečná hygiena, používejte nejlépe kvalitní dětské mýdlo bez parfemace. Po koupeli inkriminované místo dokonalé osušte, nechte co nejdéle větrat a následně použijte některý z dětských krémů či mastí. Pokud používáte vlhčené ubrousky, zkuste je na pár dní vyměnit za jemnou žínku a obyčejnou čistou vodu, ideálně převařenou. I ty nejkvalitnější totiž mohou obsahovat dráždivé chemické látky, které již opruzenou pokožku ještě více podráždí.

Naše babičky nedaly dopustit na bylinkové oplachy. Sáhnout můžete po řepíku, šalvěji nebo třeba měsíčku, které jsou hojivé a mají protizánětlivé účinky. Odvar připravíte snadno, stačí jen dvě lžíce bylinek zalít čtvrt litrem vroucí vody a pod pokličkou nechat deset minut luhovat. Odvar pak nechte zchladnout na teplotu těla a několikrát denně jím postižené místo omývejte. V lékárnách ale můžete pořídit i již hotové bylinné koupelové přísady určené pro kojence.

Pozor! Pokud zarudnutí a podráždění trvá delší dobu a po použití volně dostupných léčivých prostředků a správné péči neustupuje, nebo kůže mokvá a objevují se drobné prasklinky, na nic raději nečekejte a navštivte pediatra, může totiž jít o vážnější zánětlivé kožní onemocnění bakteriálního či kvasinkového původu.

 

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie