Zobrazit přihlášovací formulář

Recept na domácí šípkové víno: Chutný nápoj plný vitamínů pomůže posílit imunitu

  • Publikováno:
Recept na domácí šípkové víno: Chutný nápoj plný vitamínů pomůže posílit imunitu

Šípkový čaj určitě znáte, věděli jste ale, že si z těchto typicky podzimních plodů můžete připravit dokonce i víno? A to nejen tak ledajaké. Sklenička tohoto nápoje každý den před spaním vám totiž nejen pomůže usnout, ale především se díky ní snadněji vyhnete virózám a nachlazení.

Do dálky červeně zářící šípky, tedy plody divoce rostoucí růže šípkové, najdete téměř všude. A právě toto období je tím nejvhodnějším pro jejich sběr. Stačí se vypravit na procházku, do tašky přibalit zahradnické nebo alespoň normální nůžky, a pevnější rukavice, které vás ochrání před poškrabáním ostrými trny.

Na přípravu vína sbírejte jen šípky dostatečně zralé. Poznáte je tak, že mají sytě oranžovou až červenou barvu a uvnitř žlutá semínka s jemnými chloupky. Na povrchu by plody měly být lesklé a tvrdé na pohmat. Šípkům, které jsou nahnědlé nebo příliš měkké, se raději vyhněte. Nechte je na keři, ptáčkové si na nich v zimě pochutnají.

Domácí šípkové víno

Suroviny:

  • 2 kg šípků
  • 1,6 kg cukru
  • 3 litry vody

Poznámka:
Poměr surovin ale závisí na tom, jak silné a jak sladké víno ve výsledku chcete získat.

Postup:

1. Čerstvě natrhané šípky přeberte a vyhoďte všechny plesnivé, nahnilé nebo jinak poškozené plody. Ty pěkné a tvrdé zbavte větviček, listů, zbytků okvětních lístků, stopek a důkladně je vyperte nejlépe pod tekoucí studenou vodou.

2. Očištěné šípky přelijte horkou vodou a spařte je, aby změkly a pak je nechte v mrazáku přejít mrazem, budou sladší a víno bude mít výraznější chuť.

3. Připravte si cukerný roztok. Cukr nasypte do hrnce, zalijte ho vodou, za stálého míchání ho nechte rozpustit, obsah hrnce pak přiveďte k varu a nechte asi 5 - 10 minut vařit. Odstavte a nechte ho úplně vystydnout.

4. Rozmražené šípky nasypejte do pětilitrové zavařovací sklenice nebo kvasného demižonu a následně přelijte vychladlým cukrovým sirupem.

5. Hrdlo láhve překryjte pergamenovým papírem a ten dobře upevněte provázkem obvázaným okolo hrdla. Do papíru následně udělejte špejlí nebo párátkem tři až čtyři dírky, aby mohl z láhvě během kvašení unikat plyn vznikající při kvašení.

6. Láhev pak umístěte někam na sluníčko, nejlépe na parapet, a obsah nechte při cca 20 °C rozvasit.

7. V průběhu kvašení začnou šípky "tančit", některé budou klesat ke dnu, jiné naopak vystoupají na hladinu. Doba kvašení je individuální, je potřeba ji ohlídat. Přibližně to bude trvat 10 - 12 týdnů.

8. Hotové víno stočte do lahví a uložte v chladu a temnu.

NÁŠ TIP
Pokud nemáte šípky čerstvé, můžete klidně použít ty sušené. Na stejné množství surovin jich bude stačit poloviční množství, tedy jedno kilo. Víno z nich bude mít tmavší barvu a výraznější chuť.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie