Zobrazit přihlášovací formulář

Spíte málo? Hrozí vám stařecká demence a pravděpodobnost, že onemocníte chřipkou, je dvakrát vyšší

  • Publikováno:
Spíte málo? Hrozí vám stařecká demence a pravděpodobnost, že onemocníte chřipkou, je dvakrát vyšší

Koukáte každý večer před spaním do mobilu, ve všední dny vstáváte brzy a o víkendu si naopak rádi přispíte? Pak si zahráváte se zdravím. Pravidelný spánek totiž není důležitý jen u dětí. Jeho kvalita má výrazný vliv na imunitu i lidský mozek. Co vám hrozí?

Nejhorší je, pokud pravidelně spíte méně, než šest hodin, a také to, když měníte své spánkové zvyky. Uvedla to ve svém výzkumu doktorka Rebecca Robbinson z Harvard Medical School. Výsledky provedených studií jasně prokázaly, že i pouhá hodina oproti běžným spánkovým zvyklostem stačí, abyste si uplně rozhodili vnitřní biorytmy. 

Kvalita spánku navíc ovlivňuje také imunitu jedince, což je v tomto období respiračních chorob obzvlášť důležité. Podle lékařky mají lidé, kteří málo spí, dvakrát větší šanci onemocnět chřipkou nebo nachlazením.

"Když náhle ze dne na den změníme své spánkové návyky o hodinu a víc, stačí to k tomu, abychom si rozhodili vnitřní hodiny," uvedla expertka na spánek. "Vysíláme tím do mozku signál, že se chystáme přejít do jiné časové zóny, a následující den se nám proto bude spát hůře," dodala. 

Podle ní je ideální délka nočního odpočinku sedm až osm hodin a platí to nejen pro děti, ale i pro dospělé. Velký důraz odbornice klade i na kvalitu spánku. Mobilní telefon podle ní nemá v ložnici co dělat. Odložit byste ho měli alespoň hodinu před spánkem a neměli byste po něm sahat ani v případě, že v noci nemůžete spát. Lepší je jít se trochu projít po bytě, sednout si do křesla a pokusit se zklidnit mysl. 

Pozor na demenci a Alzheimera

Provedený výzkum potvrdil, že spánek kratší než šest hodin má na náš mozek podstatně větší vliv, než by se mohlo zdát. Do budoucna tak může vést například k rozvoji stařecké demence a Alzheimerovy choroby. 

"Odhalili jsme, že lidský mozek během dne produkuje toxiny, jejichž zvýšené množství přímo souvisí se vznikem kognitivních poruch, jako je Alzheimerova choroba a stařecká demence," řekla pro deník The Telegraph.

Co je ale rozhodně zajímavější, je skutečnost, že se tyto škodlivé látky nevytvářejí během spánku. "Mozek navíc zároveň produkuje tekutinu, která, velmi zjednodušeně řečeno, omývá mozek od přes den nahromaděných toxinů," dodala expertka.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie