Rychlá svatomartinská husa: Pečená husí stehna s karamelizovaným zelím a špekovým knedlíkem
- Autor: Lenka Ch. (berunkalenka)
- Publikováno:

Dali byste si tradiční svatomartinskou husičku, ale nemáte čas stát hodiny u plotny nebo byste jí celou nesnědli? Pochutnat si na ní můžete i tak. Skočte si do supermarketu pro husí stehna (přinejhorším si vystačíte i s těmi kachními) a upečte si ty. Je to rychlejší a hlavně snažší.
Stehna z husy s karamelizovaným zelím a špekovými knedlíky
Suroviny:
-
Husí stehna 2 ks
-
Vepřové sádlo škvařené 1 kg
-
Bobkový list
-
Tymián
-
Sůl
-
Cibule bílá 1 ks
-
Bílé zelí sterilované 700 g
-
Červená cibule 1 ks
-
České máslo 84 % mléčného tuku 1 lžíce
-
Krupicový cukr 1 lžička
-
Hladká mouka
-
Anglická slanina 200 g
-
Hrubá mouka 400 g
-
Čerstvé mléko polotučné 1,5 % 0.2 l
-
Sůl
-
Houska 4 ks
-
Hladkolistá petržel
Postup:
-
Stehna osolíme a rozehřejeme v hrnci sádlo. Vložíme na kroužky pokrájenou cibuli s hrstí tymiánu. Stehna zcela ponoříme do sádla. Rozehřejeme troubu na 120 stupňů a necháme zvolna probublávat 4 hodiny, dokud není maso dokonale měkké. Před podáváním dáte do trouby pod gril prudce zezlatovět kůži.
-
Na másle necháme pomalu orestovat cibulku až do zhnědnutí. Poté přidáme lžíci cukru a necháme zkaramelizovat. Zelí vymačkáme od šťávy a přidáme k cibulce, nakrájíme na menší kousky jablko, podlijeme trochou vody, zaprášíme moukou a dusíme 15 minut. Podle chuti můžeme dokyselit šťávou ze zelí.
-
Slaninu a housky nekrájíme na kostky. Na pánev dáme nejprve špek a až začne pouštět sádlo, opečeme kostičky a housky. V misce si smícháme mléko s vejci, podle chuti osolíme. Vmícháme část mouky, aby bylo těsto ještě polotekuté a vložíme orestované housky se slaninou. Necháme odpočinout a prosáknout housky. V případě potřeby ještě těsto zahustíme zbytkem mouky. Vytvoříme knedlíky o velikosti zatnuté dlaně. Vaříme v osolené vodě 10-15 minut.
Náš tip
Celé chlazené husy z maďarskýchchovů, i samostatná stehna, seženete například v prodejnách řetězce Billa, které najdete po celé republice.
Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli
Chcete opravdu odstranit článek?
Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé