Zobrazit přihlášovací formulář

Staročeská sakrajda: Recept na vynikající perníkový závin plněný povidly

  • Publikováno:
Staročeská sakrajda: Recept na vynikající perníkový závin plněný povidly

Máte rádi různé záviny a milujete voňavý perník? Pak si letos na Vánoce určitě upečte tradiční moučník našich babiček, staročeskou sakrajdu. Perníkový závin naplněný švestkovými povidly s ořechy. Zkušební předpremiéru doporučujeme už teď o víkendu. Uvidíte, že se po něm jen zapráší a vy si tuhle lahodnou dobrotu zamilujete.

Všichni se snažíme méně mlsat a zdravěji jíst, ale vzdát se na Vánoce tradičních pochoutek, to by byla vážně škoda. Zkuste ale některé suroviny nahradit těmi zdravějšími. Mouku použít celozrnnou, ubrat cukr a jako tuk použít ghí – čistý máselný tuk nejvyšší kvality získaný přepuštěním čerstvého másla, který se oproti běžným tukům nepřepaluje, protože má vysoký bod zápalu (250 °C), navíc skvěle chutná a má oříškovou vůni.

 

 

K velkým výhodám ghíčka také patří, že si ho mohou dopřát i ti, kdo běžné máslo nemůžou. Ghí totiž, na rozdíl od klasického másla, neobsahuje laktózu (mléčný cukr), s jejímž trávením mají problém lidé s nedostatkem enzymu laktázy. Zároveň neobsahuje ani kasein, což je mléčná bílkovina, na kterou jsou také někteří lidé alergičtí. Navíc vydrží až rok bez chlazení,“ říká Andrea Zpěváková Dostálová ze společnosti České ghíčko, kde přepuštěné máslo vyrábějí už šestým rokem, ručně a podle starých receptur.

 

NÁŠ TIP

Pro pečení vánočního cukroví a dezertů vyzkoušejte Ghí speciál skořice s vanilkou – pečivo bude nejen jemné a vláčné, ale bude i krásně vonět!

Staročeská sakrajda - recept na perníkový závin s povidly a ořechy

Suroviny:

  • 300 g hladké mouky
  • 1 lžička sody
  • perníkové koření – nejlépe čerstvě natlučené (skořice, badyán, hřebíček, muškátový oříšek, mletý zázvor)
  • 200 g moučkového cukru
  • 2 lžíce medu
  • 1 vejce
  • 70 g Ghí
  • 1 lžíce rumu
  • 1 lžíce mléka
  • 300 g švestkových povidel
  • 200 g nasekaných vlašských ořechů

Postup:

 

1. V robotu s hnětačem připravíme těsto: mouku prosejeme, přidáme sodu, koření a cukr.

 

2. V jiné nádobě rozšleháme vejce, přidáme tekutý med, rozpuštěné skořicové ghíčko a rum.

 

3. Vypracujeme hladké těsto, pokud je příliš tuhé, přidáme trochu mléka.

 

4. Těsto zabalíme do potravinové fólie a necháme v lednici přes noc odležet.

 

5. Druhý den těsto rozdělíme na dva díly, z nichž vyválíme dvě placky asi půl cm silné.

 

6. Potřeme je povidly a posypeme ořechy. Každou placku zabalíme jako závin a potřeme rozšlehaným vejcem.

 

7. Záviny otočíme na plechu spojem dolů a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 30 minut, než zezlátnou.

 

8. Necháme je vychladnout a krájíme na plátky.

 

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie