Zobrazit přihlášovací formulář

5 tipů, jak během vánočních svátků nepřibrat. Letos to zvládnete!

  • Publikováno:
5 tipů, jak během vánočních svátků nepřibrat. Letos to zvládnete!

Před námi jsou vánoční svátky a oslavy Nového roku, které se tradičně pojí s opulentním hodováním, pojídáním sladkostí, chlebíčků a jednohubek, pitím alkoholu a přeslazených limonád. S konzumací cukroví řada z nás začíná dokonce už v adventním období. A k tomu všemu ještě často trávíme všechen čas před televizní obrazovkou sledováním oblíbených pohádek a filmů. Není divu, že pak často následuje zděšení, když se postavíme na váhu. Není neobvyklé, že během svátků přiberete dvě až pět kilo. Jak tomu tedy letos předejít?

1. Hlídejte si velikost porcí

Během svátků bohužel často dochází k tomu, že si nandaváme mnohem víc jídla, než sníme obvykle. A k tomu ještě všechno to cukroví, chlebíčky, jednohubky a další dobroty. Je ale dobré si uvědomit, že ti, kteří jedí větší porce, mají tendenci přibírat snáze než ti, kteří si velikost porcí hlídají. Nejlepší způsob, jak na sváteční přejídání vyzrát, je hlídat si váš doporučený příjem kalorií, kontrolovat velikost porcí nebo používat menší talíře.

2. Omezte konzumaci sladkostí

Vánoční cukroví, štola, vánočka, různé dezerty... Sladkostí jsou během svátků všude plné tácy a mísy. A to jak u vás doma, tak v domácnostech, které během svátků navštívíte. To často vede k nadměrné konzumaci cukru a sacharidů, což je běžná příčina přibírání na váze. Místo toho, abyste jedli každou dobrotu, kterou máte na dohled, soustřeďte se jen na své nejoblíbenější a zbytek prostě ignorujte. I ty, které máte rádi, ale konzumujte s rozumem. Dalším osvědčeným trikem je, že budete všechny ty dobroty, které si dopřáváte, vychutnávat pomalu. Díky tomu bude méně pravděpodobné, že to se sladkým přeženete.

3. Buďte aktivní s rodinou a přáteli

Činnosti, jako je sezení na gauči a sledování televize, jsou běžnou sváteční tradicí mnoha rodin. Taková nečinnost ale může přispět k relativně rychlému nárůstu hmotnosti, zvlášť pokud je doprovázena přejídáním. Provádění nějakého druhu fyzické aktivity s rodinou může být pro udržení hmotnosti prospěšné. Dokonce i něco tak jednoduchého, jako je rodinná procházka, může odpoutat vaši mysl od všecho toho lákavého jídla a cukroví, a umožní vám zároveň navázat pouto s vašimi blízkými. Na každý den si naplánujte nějaké aktivity, vyrazit můžete třeba také na brusle nebo na lyže.

4. Pozor na tekuté kalorie

Během vánočních svátků a oslav Nového roku všeobecně konzumujeme mnohem víc alkoholu, sladkých limonád a dalších kaloricky bohatých nápojů, než v průběhu zbytku roku. Tyto nápoje mohou náš příjem výrazně navýšit významným množstvím cukru a prázdných kalorií, což může způsobit přibírání na váze. Kromě toho je konzumace alkoholu často spojena se zvýšenou chutí k jídlu a je tak rizikovým faktorem pro zvýšení tělesné hmotnosti. Pokud se tedy snažíte váhu udržet, je nejlepší příjem vysoce kalorických nápojů omezit.

5. Upravte své recepty

Vysoce kalorické domácí jídlo je primární příčinou přibírání na váze během svátků. Kalorický obsah pokrmů ale můžete podstatně snížit mnoha způsoby. Tady je několik tipů:

Pečení

  • Nahraďte máslo jablečným pyré, rozmačkaným banánem nebo dýňovým pyré. Ty navíc nahradí i velkou část cukru.
  • Místo klasického cukru použijte nízkokalorickou náhražku, jako je stévie, erythritol nebo xylitol. Sáhnout můžete také po medu, javorovém či agávovém sirupu, jablečném koncentrátu a podobně.
  • Bílou pšeničnou mouku nahraďte zdravější variantou. Pro vánoční cukroví je vhodná mouka špaldová, pohanková, amarantová, kukuřičná nebo sójová. Na pečení je vhodná také mouka žitná. Když už chcete použít bílou pšeničnou mouku, částečně ji nahraďte moukou celozrnnou, a to v poměru 1:2 nebo 1:1.
  • Místo čokolády nebo bonbonů sáhněte po sušeném ovoci.

Vaření

  • Místo smažení používejte jiné způsoby vaření, jako je pečení, vaření v páře nebo grilování.
  • Smetanu nahraďte nízkotučným nebo odstředěným mlékem.
  • Místo smetanového sýru, zakysané smetany a majonézy použijte řecký jogurt.
  • Místo spousty másla dochuťte pokrmy bylinkami a kořením.

Nápoje

  • Místo slazených nápojů pijte sodovku, neochucenou minerálku nebo perlivou vodu.
  • Když už chcete vodu ochutit, sáhněte spíše po čerstvě vymačkané citronové, pomerančové nebo limetové šťávě, než cukru.
  • Zajímavou chuť nápojům může dodat také skořice.
  • V mléčných nápojích a koktejlech používejte místo husté smetany nízkotučné nebo odstředěné mléko. Na oslazení stačí ovoce, případně trocha medu, cukr do nich nepřidávejte.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie