Zobrazit přihlášovací formulář

10 důvodů, proč konzumovat zázvor každý den. Tohle se stane s vaším tělem!

10 důvodů, proč konzumovat zázvor každý den. Tohle se stane s vaším tělem!

Taky si čas od času dáte čaj z čerstvého zázvoru, když na vás něco leze nebo vás škrábe v krku? Určitě děláte dobře. Až ale zjistíte, s jakými všemi zdravotními problémy vám tenhle lahodný aromatický kořen ještě dokáže pomoci, budete si ho určitě dopřávat častěji.

Zázvor je doslova nabitý zdravím. Je bohatým zdrojem vitamínů A, B1, B2, B6, C, E, řady minerálů, antioxidantů a prospěšných aminokyselin. Kromě toho obsahuje gingerol, který má pozitivní vliv na imunitní systém a zvyšuje schopnost vstřebávání živin, čímž pomáhá s trávicími problémy a celkově zlepšuje a usnadňuje trávení. Dále obsahuje protizánětlivé látky, které nás chrání proti kardiovaskulárním onemocněním nebo autoimunitním chorobám. Má antiseptické účinky, dokáže snížit horečku, regulovat pocení, zmírnit zimnici. Příznivě působí na průdušky i celé dýchací cesty. Za zmínku stojí také schopnost povzbudit metabolický proces nebo navazování škodlivých toxinů a jejich vyplavení ven z těla. A nezanedbatelná je i schopnost snižovat produkci některých tkáňových hormonů, které mají na svědomí bolestivost a vznik zánětů. Proto je vhodné ho užívat při bolestivé menstruaci, ale i při  artritidě nebo revmatismu.

1. Vyléčí kašel a rýmu

 

Kdykoliv máte pocit, že na vás něco "leze", připravte si ze zázvoru horký nápoj. Stačí kousek kořene nakrájet na kolečka nebo nastrouhat, na šálek použijte asi 0,5 centimetru, zalít vroucí vody, nechat louhovat asi 5 minut a nakonec osladit nejlépe medem. Nápoj pijte nejlépe horký v několika menších dávkách v průběhu celého dne. Pokud se vám zdá nápoj z čerstvého kořene příliš štiplavý, použijte zázvor sušený, na šálek stačí čaová lžička.

POZOR!
Maximální denní dávka zázvoru by neměla překročit 4 gramy. V případě sušeného zázvoru je to pouhý 1 gram.

2. Uleví od bolesti hlavy

 

Pokud trpíte častými bolestmi hlavy nebo migrénami, připravte si horký nápoj z 0,5 centimetru nastrouhaného zázvoru, čajové lžičky sušené máty a špetky chilli koření. Směs v hrnečku zalijte vroucí vodou, nechte 5 až 10 minut louhovat, poté čaj sceďte, oslaďte medem a vypijte. Bolest hlavy do půl hodiny ustoupí nebo se výrazně zmírní.

3. Reguluje krevní cukr

Zázvor má příznivý vliv na hladinu cukru v krvi, působí na uvolňování inzulinu a podporuje metabolismus sacharidů a lipidů. Vědecká studie provedená před pár lety potvrdila, že užívání dvou gramů zázvorového prášku denně snížilo hladinu krevního cukru na lačno až o 12 procent.

4. Předchází vzniku krevních sraženin

Zázračný kořen má významný vliv na kardiovaskulární systém, stimuluje ředění krve, zabraňuje vzniku krevních sraženin v tepnách a cévách, je skvělou prevencí vzniku obávaných kardiovaskulárních onemocnění, mezi které řadíme především ischemickou chorobu srdeční, při které se nedostatečně prokrvuje srdce. Mezi další onemocnění patří mozková mrtvice, kdy dochází k ucpání mozkové tepny a následnému nedokrvení mozku. K odstranění toxinů a zlepšení cirkulace krve odšťavněte 50 gramů očištěného zázvoru a zřeďte jej s 1,5 až 2 litry vody. Zázvorovou vodu popíjejte v průběhu dne. Dochutit ji můžete medem.

5. Snižuje krevní tlak

V čínské medicíně je kořen zázvoru už po staletí využíván pro snížení krevního tlaku. Pozor ale pokud užíváte beta-blokátory, tedy léky na snížený krevního tlaku. V takovém případě se před pravidelnou konzumací zázvoru poraďte se svým lékařem.

 

 

6. Zlepšuje trávení a odstraňuje nadýmání

Ať už vás trápí nevolnost z kocoviny nebo jste třeba jen něco špatného snědli, dopřejte si zázvorový nápoj. Účinně potlačí ranní nevolnosti a zvracení. skvělě funguje i při konetóze, tedy nevolnosti při cestování. Zázvor totiž podporuje trávení, zvyšuje slinění a vylučování žaludečních šťáv, takže uklidní žaludek a to opravdu rychle. Pomáhá tak i při trávicích obtížích a zvyšuje chuť k jídlu. Kromě toho odstraňuje nadýmání či plynatost střev. Nedávno publikovaná studie potvrdila, že zázvor je až 6krát účinnější, než léky na blokování nadměrné žaludeční kyseliny, která způsobuje pálení žáhy a může také podpořit vznik žaludečních vředů a rakoviny žaludku.

7. Potlačuje záněty a tlumí bolest

V zázvoru obsažená látka gingerosol účinně snižuje produkci některých tkáňových hormonů odpovědných za bolest a záněty, potlačuje tak různé druhy tělesných zánětů, zmírňuje bolesti, otoky svalů a bolesti kloubů při artritidě a revmatitidě, ale třeba i bolesti při menstruaci.

8. Odstraňuje škodliviny z těla

Velkou předností látek obsažených v zázvoru je také schopnost navazovat na sebe škodlivé toxiny a další odpad v těle a vypuzovat je ven.

9. Pomůže při snižování nadváhy

Dlouhodobější konzumace zázvoru může mít zeštíhlující efekt. Látky v něm obsažené totiž povzbudí metabolické procesy v těle a tělo pak dokáže mnohem účinněji spalovat uložené tuky.

10. Funguje jako prevence rakoviny

Hned několik studií prokázalo, že látky obsažené v zázvoru, především výše zmiňovaný gingerol, působí nejen jako prevence vzniku rakovinotvorných buněk, ale také efektivně ničí rakovinné buňky vaječníků, prostaty a několika dalších typů rakoviny. Výrazně také snižují riziko rakoviny tlustého střeva a potlačují záněty střev.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie