Zobrazit přihlášovací formulář

Zemřel módní návrhář Thierry Mugler. Jeho modely milovala Madonna, Lady Gaga, Beyoncé i David Bowie

  • Publikováno:
Zemřel módní návrhář Thierry Mugler. Jeho modely milovala Madonna, Lady Gaga, Beyoncé i David Bowie

Módní a umělecký svět truchlí. Avantgardní francouzský návrhář, jehož módní značka patřila  v 80. a 90. letech k těm nejvlivnějším, nečekaně zemřel. S odvoláním na jeho tiskového mluvčího o tom informovala agentura AFP.

Thierry Mugler zemřel v neděli ve věku 73 let přirozenou smrtí. Přesto zpráva o jeho úmrtí všechny šokovalo. „Pracoval na mnoha různých projektech a začátkem tohoto týdne se chystal oznámit novou spolupráci,“ sdělil médiím jeho mluvčí Jean-Baptiste Rougeot.

Svoji kariéru Mugler odstartoval už v roce 1971 ve Štrasburku, kde se narodil. Nebylo mu tenkrát ještě ani dvacet let. O čtyři roky později se odstěhoval do Paříže, kde navrhoval modely pro jeden známý butik. Po dvou letech se jistého zaměstnání vzdal a začal pracoval jako návrhář na volné noze. O jeho modely měly zájem známe módní domy v Paříži, Miláně, Barceloně a Londýně. Jeho kariéra strmě stoupala vzhůru.

Futuristické modely nápadných střihů se vyznačovaly především vosím pasem, nepřehlednutelnými ramenními vycpávkami, hlubokými dekolty a vysokými rozparky. Mezi jeho oblíbené materály patřil vinyl, kov nebo třeba latex. Oblékal takové hvězdy jako je Madonna, Diana Ross, George Michael, David Bowie nebo třeba kapela Duran Duran. Od roku 2009 byl uměleckým poradcem zpěvačky Beyoncé, spolupracovat s ním začala i Lady Gaga. V tomto tisíciletí pak spolupracoval i s legendárním Cirque du Soleil.

Známý je i jeho parfém s názvem Angel, který představil v roce 1992. Ten se stal pátým nejprodávanějším parfémem světa. Andělská vůně s provokativní vonnou kompozicí jako by byla stvořená pro ženy s andělskou tváří a ďáblem v těle. Výraznou, nezaměnitelnou a osobitou vůni s kapkou výstřednosti, musíte buď naprosto milovat, nebo nenávidět.

V roce 2003 pak Mugler svět módy téměř opustil, soustředil se jen na umělecké projekty a výjimečné módní zakázky. Naplno se věnoval především kosmetice.

 

 

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie