Zobrazit přihlášovací formulář

Jarní úklid: Jak umýt okna, aby zářila a byla beze šmouh. Vsaďte na babské triky!

  • Publikováno:
Jarní úklid: Jak umýt okna, aby zářila a byla beze šmouh. Vsaďte na babské triky!

Po zimě jsou obvykle okna poměrně špinavá. Na skle jsou zaschlé kapky a vrstva všudypřítomného prachu, což je vidět především teď, když téměř denně svítí sluníčko. Je tak nejvyšší čas pustit se do jejich mytí. Díky našim tipům to tentokrát zvládnete rychleji, bez zbytečné námahy a přesto budou skla zářit čistotou.

Když jsem ještě bydlela s mámou, bylo mytí oken doslova celodenní řeholí. Nejhorší na tom bylo leštění skel pomocí ironu a zmačkaných novin. Ty doby už jsou naštěstí pryč, i když v řadě domácností tenhle rituál stále přetrvává. Je načase to změnit. Tak napusťte vodu do kyblíku, vezměte do ruky hadřík a pojďte na to.

1. Začněte rámem

I ten je součástí okna, proto na něj nezapomínejte. Pokud byste nejdřív umyli a vyleštili skla, při následném otírání rámu byste si je znovu ušmudlali. Na pomoc si vezměte kyblík s teplou vodou a saponátem, nějaký jemný hadřík a pusťte se do otírání. Začněte venkovní stranou, pak si vodu vyměňte a otřete stranu vnitřní. Soustřeďte se především na okolí kliček, které bývá osahané od rukou, a také na spodní stranu rámu, na níž se usazuje prach. Nepoužívejte žádné abrazivní prostředky, jako je třeba tekutý písek, plastové rámy se totiž snadnou poškrábou!

2. Pořiďte si rozmývák

Jde o praktickou pomůcku, "chlupatý" váleček, s nímž skla snadno "namydlíte", vytvoříte pěnu a zbavite je nejen prachu, ale i všech zaschlých kapek, cákanců a skvrn. Pokud ho nemáte, nahraďte ho jakoukoliv houbou. Pokud sáhnete po houbičce kuchyňské, pozor na hrubou stranu, která by mohla snadno sklo poškrábat. Na samotné mytí oken si znovu napusťte teplou vodu, přidejte nějaký odmašťující, na skla určený prostředek, vytvořte pěnu a pusťte se do umývání. Nakonec si na pomoc vezměte stěrku. Ta by měla být co nejširší. S ní stáhněte skla nejdříve zleva doprava a pak ještě odshora dolů. Mezi jednotlivými tahy gumu vždy otřete suchým hadříkem, aby na skle nevznikaly šmouhy. Nakonec můžete skla ještě přeleštit suchým hadříkem z mikrovlákna, pokud budete ale při mytí a stírání pečliví, není to vůbec nutné.

TIP REDAKCE
Pokud se vám do mytí a leštění oken moc nechce, pořiďte si praktický ruční bateriový vysavač na okna Kärcher WV 6 Plus. Na jedno nabití může být v provozu až 100 minut, takže s ním hravě umyjete všechna okna v domácnosti. A použít ho můžete i na zrcadla, dlaždice, stěny sprchového koutu, skleněné stolky nebo třeba okna u auta, takže u vás určitě nebude zahálet. Doporučená cena je 2 690 Kč.

   Použití vysavače na okna Kärcher WV 6 Plus je jednoduché: láhev s rozprašovačem naplníte vodou s koncentrátem a pomocí rozmývací hlavice, opatřené kvalitním potahem z mikrovláken, rozpustíte nečistoty na skle. Okenní stěrkou následně vysajete přebytečnou vodu a nečistoty bez přímého kontaktu se špinavou vodou a okna současně s tím i vyleštíte.  FOTO: www.karcher.cz

3. Vyzkoušejte osvědčené babské triky

Pokud chcetem aby vaše okna čistotou doslova zářila, můžete vsadit na některý ze známých triků, díky nimž ani nemusíte používat žádný speciální čistíci prostředek. Osvědčí se i v případě, že nemáte stěrku. Do vody na mytí třeba přidejte ocet, který skla nejen odmastí, ale způsobí, že po uschnutí budou  křišťálově čistá. Báječně funguje i slaná voda, stačí do vlažné vody nasypat cca 10 - 15 polévkových lžic a nechat ji dobře rozpustit. Úžasný lesk získáte i díky obyčejnému škrobu. Stačí ho cca 50 gramů rozmíchat v pěti litrech teplé vody, roztokem skla umýt, nechat zaschnout a pak jemným suchým hadříkem rozleštit. Pokud nemáte čistý škrob, klidně použijte sáček pudinkového prášku.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Denelkav 20. 3. 2024, 19:52
Ocet, to je nejlepší pomocník na doleštění oken.

Kategorie