Zobrazit přihlášovací formulář

Změna času na letní: Už v neděli si nezapomeňte přeřídit hodiny!

  • Publikováno:
Změna času na letní: Už v neděli si nezapomeňte přeřídit hodiny!

O hodinu kratší bude noc ze soboty na neděli, kdy se opět po půl roce mění čas ze zimního na letní. Spát tak budeme o hodinu méně. Jak dlouho ještě budeme muset dvakrát ročně posouvat ručičky hodin? Odpověď najdete uvnitř článku.

Podle řady odborníků má střídání času negativní dopad na naše zdraví a psychiku. Navíc už dávno neplní svůj účel. Důvodem pro jeho zavedení byly energetické úspory. Jak ale potvrzují energetici, v dnešní době nemá změna času na spotřebu elektrické energie téměř žádný znatelný vliv. 

I proto vznikly iniciativy, které proti střídání času bojují. A to jak v jednotlivých zemích, tak i za celou EU. Přesto se zatím ve všech státech Evropy s výjimkou Islandu, Ruska, Běloruska, části Grónska a norských ostrovů Jan Mayen a Špicberky, letní čas stále používá.

K jeho zrušení mělo na území EU dojít loni, především kvůli covidové pandemii se však členské státy nedokázaly dohodnout na tom, zda bude natrvalo platit čas zimní nebo letní. Další jednání by měla probíhat nejdříve v roce 2026, jisté tedy je, že se čas bude měnit minimálně ještě další čtyři roky. 

Kdy a jak posunout ručičku hodin

Ke změně času dojde v noci ze soboty 26. března na neděli 27. března. Přesněji řečeno v neděli ve dvě hodiny ráno se hodinová ručička posune na trojku. Abyste ráno nezažili překvapení nebo na změnu času nezapomněli, doporučujeme všechny hodiny přeřídit ještě než půjdete večer spát.

Další posouvání nás čeká až v říjnu, konkrétně 30. 9., kdy budeme hodinovou ručičku posouvat naopak o hodinu zpět. V roce 2023 pak letní čas potrvá od 26. března do 29. října, v roce 2024 od 31. března do 27. října, v roce 2025 od 30. března do 26. října a v roce 2026 od 29. března do 25. října.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie