Zobrazit přihlášovací formulář

Velikonoční beránek s vaječným koňakem. Recept na tradiční dobrotu s chutí a vůní oblíbeného likéru

  • Publikováno:
Velikonoční beránek s vaječným koňakem. Recept na tradiční dobrotu s chutí a vůní oblíbeného likéru

Piškotový, třený, tvarohový nebo třeba šlehačkový... Receptů na velikonočního beránka je celá řada a v každé rodině se obvykle každoročně peče podle toho rodinného, který se často předává z generace na generaci. Zkuste ale letos udělat výjimku a ochutnejte něco nového. Nebudete litovat. Beránek s vaječňákem je totiž skvělá volba!

Velikonoční beránek s vaječným koňakem

Suroviny (na formu cca 17 x 30 cm)

  • 30 dkg BIO hladké špaldové mouky Pernerka

  • 4 vejce

  • 15 dkg moučkového cukru

  • 1 balíček vanilkového cukru

  • 1 lžíce citronové kůry

  • 2 dl slunečnicového oleje

  • 1 dl vaječného koňaku

  • 5 dkg kukuřičného škrobu

  • 1/2 balíčku kypřícího prášku do pečiva

  • máslo a hrubá nebo polohrubá mouka do formy

NÁŠ TIP

Zkuste letošního velikonočního beránka vylepšit o BIO špaldovou hladkou mouku.
Obsahuje vysoký podíl vlákniny, které je důležitá pro dobré trávení. Seženete ji například 
pod značkou Pernerka.

Postup

1. Do mísy vyklepněte celá vejce, přidejte moučkový i vanilkový cukr, olej a citrónovou kůru a metlou šlehejte 2 minuty, pak přilijte koňak a šlehejte další minutu.

2. Mouku prosijte, přimíchejte do ní kypřící prášek do pečiva a kukuřičný škrob, a sypkou směs nejdříve měchačkou vmíchejte do hmoty v míse, pak použijte metlu.

3. Hotové těsto vlijte do máslem vymazané a moukou vysypané velké formy na beránka.

4. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C cca 60 minut. Vždy píchněte do těsta špejlí nebo párátkem, když se těsto nepřilepí, je upečeno.

5. Upečeného ještě horkého beránka vyklopte na mřížku a nechte vychladnout.

6. Vystydlého beránka pocukrujte, dodělejte mu oči a nezapomeňte na mašli. Pokud dáváte přednost polevě, připravte ji z hořké nebo bílé čokolády.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie