Velikonoční beránek s vaječným koňakem. Recept na tradiční dobrotu s chutí a vůní oblíbeného likéru
- Publikováno:
Piškotový, třený, tvarohový nebo třeba šlehačkový... Receptů na velikonočního beránka je celá řada a v každé rodině se obvykle každoročně peče podle toho rodinného, který se často předává z generace na generaci. Zkuste ale letos udělat výjimku a ochutnejte něco nového. Nebudete litovat. Beránek s vaječňákem je totiž skvělá volba!
Velikonoční beránek s vaječným koňakem
Suroviny (na formu cca 17 x 30 cm)
-
30 dkg BIO hladké špaldové mouky Pernerka
-
4 vejce
-
15 dkg moučkového cukru
-
1 balíček vanilkového cukru
-
1 lžíce citronové kůry
-
2 dl slunečnicového oleje
-
1 dl vaječného koňaku
-
5 dkg kukuřičného škrobu
-
1/2 balíčku kypřícího prášku do pečiva
-
máslo a hrubá nebo polohrubá mouka do formy
NÁŠ TIP
Zkuste letošního velikonočního beránka vylepšit o BIO špaldovou hladkou mouku.
Obsahuje vysoký podíl vlákniny, které je důležitá pro dobré trávení. Seženete ji například
pod značkou Pernerka.
Postup
1. Do mísy vyklepněte celá vejce, přidejte moučkový i vanilkový cukr, olej a citrónovou kůru a metlou šlehejte 2 minuty, pak přilijte koňak a šlehejte další minutu.
2. Mouku prosijte, přimíchejte do ní kypřící prášek do pečiva a kukuřičný škrob, a sypkou směs nejdříve měchačkou vmíchejte do hmoty v míse, pak použijte metlu.
3. Hotové těsto vlijte do máslem vymazané a moukou vysypané velké formy na beránka.
4. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C cca 60 minut. Vždy píchněte do těsta špejlí nebo párátkem, když se těsto nepřilepí, je upečeno.
5. Upečeného ještě horkého beránka vyklopte na mřížku a nechte vychladnout.
6. Vystydlého beránka pocukrujte, dodělejte mu oči a nezapomeňte na mašli. Pokud dáváte přednost polevě, připravte ji z hořké nebo bílé čokolády.
Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli
Chcete opravdu odstranit článek?
Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé