Zobrazit přihlášovací formulář

Otestovali jsme šetrné eko prací prostředky pro nejmenší: Poradí si se špinavým prádlem a skvrnami?

  • Publikováno:
Otestovali jsme šetrné eko prací prostředky pro nejmenší: Poradí si se špinavým prádlem a skvrnami?

Nezatěžují a nedráždí jemnou dětskou pokožku, neobsahují zbytečnou chemii, konzervanty, ani parfémy, jsou šetrné k životnímu prostředí. Řeč je o eko pracích prostředcích určených pro novorozence, batolata, ale i všechny ostatní, kteří mají citlivou pokožku, trápí je ekzém či různé alergie. To všechno zní báječně. Jak si ale tyto prostředky poradí se špinavým oblečením a všemi těmi skvrnami? Říká se totiž, že nejsou zdaleka tak účinné, jako ty klasiké. A tak jsme se rozhodli je otestovat. 

O ekologické produkty je mezi Čechy stále větší zájem. Lidé uvažují nad tím, co konzumují a jaké výrobky používají. Osud naší planety nám zkrátka není lhostejný. A tak čím dál tím častěji čteme etikety a saháme po šetrných a lokálních výrobcích, ať už jde o potraviny, oblečení a samozřejmě také drogistické zboží.

Platí to i v případě pracích prostředků, které používáme denně. Právě u nich je správný výběr opravdu na místě. Vyprané prádlo je totiž v přímém kontaktu s naší pokožkou i pokožkou našich nejmenších. A z toho důvodu je opravdu důležité sáhnout po nejšetrnějších prostředcích. Věděli jste, že pokožka miminek je pětkrát tenčí, než pokožka dospělého člověka? 

Do našeho testu jsme vybrali nejčastěji používané výrobky tří značek, a to prací gel, máchadlo (aviváž) a samozřejmě odstraňovač skvrn, bez kterého se, pokud máme doma dítě či děti, určitě neobejdeme. A jaký byl výsledek? To zjistíte dále v článku.

Prací prostředky ATTITUDE - vítěz našeho testu

Kanadská značka ATTITUDE se zrodila už v roce 2005, dnes se její výrobky prodávají ve více než 55 zemích. Jde o přírodní produkty, které obsahují jen ty nejčistší a nejbezpečnější složky a jsou tak 100% bez nežádoucích látek. Do našeho testu jsme ji vybrali  proto, že je kromě jiného odborníkem na dětskou kosmetiku a prostředky pro dětskou domácnost. 

Všechny produkty této značky jsou hypoalergenní, jsou vyráběné pouze z rostlinných a minerálních zdrojů, neobsahují žádné rakovinotvorné látky, mutageny a hormonálně aktivní látky a mají certifikaci EcoLogo. Za zmínku rozhodně stojí i fakt, že obaly produktů jsou vyráběny z HDPE #2 plastu, což je plast, který jde nejjednodušeji recyklovat. Navíc jejich produkty nejsou testovány na zvířatech a jsou veganské - to znamená, že neobsahují žádné živočišné složky. Pro výrobu produktů jsou použity 100% obnovitelné zdroje energie, což zmenšuje uhlíkovou stopu výroby. Výrobce také vysazuje stromy, aby snížil produkci skleníkových plynů.

Výrobce nabízí prací gel hned v několika variantách, a to jak bez vůně, tak i s vůní. Nejde ale o tradiční umělé parfémové složky, ale o čistě přírodní látky. A protože jsou testované produkty ostatních značek neparfémované, zajímalo nás, zda bude prádlo vonět. Vybrali jsme velmi příjemnou vůni Sweet Lullaby, k dispozici je ještě vůně hruškové šťávy, citrónové kůry nebo vůně lučních květin. Podobný výběr je i u aviváží.

Co jsme testovali:

  • Prací prostředek ATTITUDE, obsah 1050 ml/35 pracích dávek, cena 298 Kč
  • Aviváž ATTITUDE, obsah 1000 ml/40 pracích dávek, cena 165 Kč
  • Odstraňovač skvrn na dětské prádlo ATTITUDE, obsah 800 ml, cena 159 Kč

Závěr:
Výrobky ATTITUDE se staly naším favoritem a zasloužily si tak stále místo v naší koupelně. Důvodů je hned několik. Na první pohled je prací gel sice dražší, ale není tomu tak. Je důležité uvědomit si, že je koncentrovaný, stačí tak podstatně menší množství. Jedna prací dávka vychází jen na 8,50 Kč. Prací gel kvěle fungoval i při praní na nižší teplotu, konkrétně na 40 °C. S běžně ušpiněným prádlem si hravě poradil, odstranil i skvrny od jogurtu, přesnídávky, polévky, omáčky. Díky aviváži bylo prádlo krásně měkké a jemné. Příjemným bonusem je i nevtíravá jemná vůně, která zůstává na prádle i po uschnutí. Nejlépe z našeho testu vyšel také odstraňovač skvrn a to především díky praktickému dávkování formou rozprašovače. Poradil si i s většinou skvrn od ovoce a zeleniny, je ale nutné použít ho pokud možno okamžitě, než skvrna zaschne, a prádlo následně co nejrychleji vyprat. S den starými zaschlými skvrnami od mrkve dušené na másle si bohužel neporadil, podstatně je ale zesvětlil. Oceníte ho i u starších dětí, skvěle si totiž poradil i se skvrnami od trávy na kalhotech v oblasti kolen.

Prací prostředky Frosch

Značka Frosch, vyznačující se zelenou žabičkou na obalu, je ekologickým průkopníkem. Zrodila se v Německu již v roce 1986. Jejich produkty neobsahují žádné agresivní ani nebezpečné složky, jako jsou fosfáty, boráty nebo formaldehydy. Jsou dermatologicky testované a mimořádně šetrné vůči pokožce díky minimálnímu množství šetrných konzervačních látek a pečlivě zvolené nebo žádné parfemaci. Povrchově aktivní látky nebo-li surfaktanty v produktech jsou rostlinného původu, a proto rychle a zcela biologicky odbouratelné. Prostředek byl oceněn certifikátem EU ECOLABEL. Obaly produktů jsou vyrobeny z recyklátu a jsou opětovně recyklovatelné.

Výrobce nabízí prací prostředek i máchadlo pouze v jedné variantě a to bez jakékoliv parfemace. U prostředku na skvrny je výber větší, v nabídce jsou hned tři produkty, a to jak varianta ve spreji, tak dvě varianty balení s aplikátorem, a to na bázi citrátu nebo ten, který funguje podobně jako žlučové mýdlo.

Co jsme testovali:

  • Prací prostředek Frosch baby, obsah 1500 ml/21 pracích dávek, cena okolo 199 Kč
  • Máchadlo Frosch baby, obsah 750 ml/31 pracích dávek, cena okolo 99 Kč
  • Odstraňovač skvrn Frosch à la "žlučové mýdlo", obsah 75 ml, cena okolo 70 Kč

Závěr:
Prací prostředek má tekutou konzistenci, nejde o gel, stejně jako u ostatních ekologických produktů, takže pozor při nalévání. Jedna prací dávka vás vyjde na 9,50 Kč. Prostředek není nijak parfémovaný, subjektivně musíme říct, že docela "smrdí", stejně jako máchadlo, což určitě nevadí v případě, že máte možnost prádlo usušit na sluníčko a čerstvém vzduchu a oblečení pak voní přirozeně, při sušení doma nám jsme ale nějakou tu přírodní parfemaci postrádali. S běžně zašpiněným prádlem si poradil dobře i při praní na čtyřicítku. Námi zvolený odstraňovač skvrn byl vybavený houbičkou pro snadnější nanášení a rozetření přípravku na skvrny, v praxi nám to ale bohuže příliš nefungovalo. Prostředek nám vždy vystříkl z lahvičky ve velkém množství a naprosto nekontrolovaně. Se skvrnami si ale poradil dobře. Problém byl opět se starší zaschlou skvrnou od dušené mrkve, která zůstala patrná i po použití přípravku a následném vyprání na 60 °C a zvolení prodlouženého programu na skvrny.

Prací prostředky Feel Eco

Značka FeelEco je ryze česká a za jejím vznikem stojí silný příběh a láska milujícího rodiče. Její majitel a  zakladatel se totiž rozhodl vyrobit pro svou dceru, která trpěla ekzémem, prostředky přímo na míru. Ty na trhu jí totiž vůbec nevyhovovaly. A podařilo se! Všechny produkty jsou na přírodní bázi, s vysokou účinností, dermatologicky testované, snadno biologicky rozložitelné, v plně recyklovatelných obalech, vyvinuté i vyrobené bez testů na zvířatech. Neobsahují žádné parfemace, alergeny a konzervanty, jsou proto vhodné pro praní prádla kojenců, dětí a osob s citlivou pokožkou. 

i tento výrobce nabízí prací prostředek a aviváž pouze v jedné variantě a to bez jakékoliv parfemace. Stejně tak prostředek na skvrny. Prací gel je ale kromě klasického balení možné zakoupit i ve větším balení, kterým je pětilitrový kanystr. Finanční úspora ale bohužel není příliš velká, jde přibližně o korunu na prací dávku.

Co jsme testovali:

  • Prací gel FeelEco Baby, obsah 1500 ml/25 pracích dávek, cena 229 Kč
  • AvivážFeelEco Baby, obsah 1000 ml/40 dávek, cena 109 Kč
  • Odstraňovač skvrn FeelEco Baby, obsah 200 ml, cena 109 Kč

Závěr:
Stejně jako u minulého testu nám chyběl alespoň náznak nějaké parfemace. Narozdíl od předchozího prostředku ale tenhle tolik "nesmrdí", vůně je hodně neutrální. I v tomto případě je konzistence poměrně hodně řídká, pozor tedy při nalévání, pokud jste zvyklí na klasické prací gely. Jedna prací dávka gelu vás vyjde na 9,20 Kč. Prádlo je po použití pracího gelu a aviváže příjemně měkké a jemné. Pro praní běžně ušpiněného prádla se hodí, i když bylo třeba přidat ho větší množství, než je uváděno. S typickými problematickými skvrnami od omáček, mrkve, dýně a podobně, si ale bohužel příliš neporadil, což je u produktu určeného pro praní dětského prádla poměrně nepříjemné. Úplně nevypral ani skvrny od trávy. Lépe obstál odstraňovač skvrn, který si z řadou z nich poradil. I tady ale platí, že je třeba použít ho okamžitě. U těch zaschlých je účinnost podstatně nižší. Tryska bohužel není příliš ideální pro aplikaci, prostředek stříká pouze paprskem, nanese se pouze na malý prostor, je proto nutné mačkat páčku víckrát, a navíc od trysky odkapává. Velmi ale oceňuji plastovou bezpečnostní pojistku.

Poznámka: Výsledky testování jsou čistě subjektivní. Předmětné výrobky nebyly testovány v žádné akreditované laboratoři. Šlo pouze o praktický test v běžných domácích podmínkách, který měl prokázat, jak si výše zmíněné prostředky poradí se špinavým prádlem a skvrnami typickými pro prádlo malých dětí.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie