Zobrazit přihlášovací formulář

Podle čeho vybrat rostoucí nábytek do dětského pokoje

  • Publikováno:
Podle čeho vybrat rostoucí nábytek do dětského pokoje

Zdroj obrázku: Photographee.eu / Shutterstock.com

Zařizujete svému dítku pokojíček? Pokud nechcete každé dva roky kupovat nový nábytek, pořiďte mu takový, který s ním poroste až do puberty. Právě rostoucí nábytek je v posledních letech velkým trendem. A není divu.

 

Jen co vybavíte dětský pokoj, je čas vše pořizovat znovu s ohledem na současnou výšku dítěte? Ne tak docela. Pro ty, kteří chtějí nábytek, který bude sloužit svým uživatelům roky, doporučujeme zvážit nákup rostoucího nábytku. Ať už se jedná o stůl, židli nebo postel, stačí vše vždy přenastavit podle aktuálních potřeb. I když se zdá zpočátku investice do rostoucího nábytku větší, ve výsledku značně ušetříte, protože vydrží celé dětství i pubertu vašeho potomka. A vždy bude poskytovat zdravé spaní i sezení, které jsou pro správný vývoj dětí klíčové.

Rostoucí stůl pro malování i domácí úkoly

Při výběru rostoucího stolu myslete na to, že jednou bude sloužit nejen k výtvarnému vyžití, ale i k dělání domácích úkolů. Pracovní deska by tak měla být dostatečně velká – hloubku volte okolo 80 cm, šířku pak nejméně 90 cm, ideálně 120 cm.

Zdroj obrázku: Biano.cz

U stolu je samozřejmě důležitá i výška, která dítěti dovolí sedět vzpřímeně, aby si po čase nezadělalo problémy s bolestmi zad a kyčlí. Dětský rostoucí stůl toto řeší tím, že výšku nastavíte tak, aby vždy ruce dítěte svíraly s deskou stolu pravý úhel. Některé stoly nabízí nastavení výšky do několika daných úrovní, dražší modely pak můžete nastavit na centimetry přesně podle současných potřeb.

Některé stoly umožňují i nastavení sklonu desky. To pomáhá předcházet hrbení zad při kreslení, kdy je možné stůl naklonit až do 45°, nebo při čtení a psaní, kde dostačuje úhel v rozmezí 6–16°.

Správná židle, ze které nebolí záda

Ideální židle dovolí svému uživateli sedět tak, že má celou plochu chodidel na zemi a zároveň lýtka se stehny svírají pravý úhel. Paže by pak měly být položené na desce a svírat v loktech pravý úhel. A přesně s tím si rostoucí židle poradí.

Zdroj obrázku: Biano.cz

Možná si říkáte, proč rovnou nekoupit kancelářskou židli, kterou nejprve snížíte na minimální výšku. Jenže dospělácká židle má prohnutí v oblasti bederní páteře přizpůsobené dospělému člověku. Pokud se o opěrku bude opírat dítě, nebude mu poskytovat správnou oporu zad. Stejně tak područky jsou vysoko a zvedají dětem ruce do nepřirozené polohy.

Rostoucí židle nabízí poměrně velkorysé možnosti nastavení výšky sedáku a opěrky zad, případně i područek. Některé modely umožňují nastavení i hloubky sedáku, kterým docílíte pohodlného a zdravého sezení.

Rostoucí židlička ke stolu

Dalším typem rostoucí židle je ta jídelní. Ta sice dítěti nevydrží až do puberty, ale minimálně během prvních let života mu poskytne pohodlné a bezpečné sezení u jídelního stolu. Jako každá dětská židle nemá žádné ostré hrany ani škvíry, a ještě k tomu nabízí bonus v podobě nastavitelné výšky.

Zdroj obrázku: Biano.cz

Postel, která se přizpůsobí výšce

Vyrostla vaše ratolest z dětské postýlky a stojíte před rozhodnutím, jestli koupit dětskou postel, nebo zvolit dospěláckou, která vydrží roky? Zkuste kompromis, který bude výhrou pro obě strany. Rostoucí postel budete postupně upravovat podle výšky dítěte a nestane se tak, že postel přeroste, případně v ní bude utopené a nebude se cítit v bezpečí.

Nevýhodou klasické postele není jen to, že je zbytečně velká. Další proti jsou v tom, že stejně budete muset dokupovat matraci, která odpovídá aktuální hmotnosti dítěte tak, aby poskytovala stále stabilní oporu páteři. Nevýhodou rostoucí postele je pak je omezený výběr matrací a také menší výběr samotných postelí.

Zdroj obrázku: Biano.cz

Rostoucí postele mají nejčastěji tři polohy, do kterých postel prodlužujete. A abyste nemuseli pokaždé řešit novou matraci, jsou k posteli i třídílné sety matrací.

Reklamní sdělení

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie