Domácí zmrzlina: Recept na vanilkovou, čokoládovou, jahodovou, i se slaným karamelem
- Autor: Lenka Ch. (berunkalenka)
- Publikováno:
Osvěžující, lahodná, bez zbytečných éček a dalších chemikálií. Domácí zmrzlina z běžně dostupných ingrediencí je zkrátka hit. Její příprava je snadná a rychlá, obejdete se bez speciálních přístrojů, které by jen zabíraly místo v kuchyni. A co je v dnešní době, kdy ceny stoupají ze dne na den, důležité, je fakt, že vás vyjde podstatně levněji, než průmyslově vyráběná zmrzlina z obchodu.
Teploty venkou stoupají a s nimi i chuť osvěžit se dobrou zmrzkou. Věděli jste, že Češi tuhle mraženou pochoutku milují? V průměru ročně zkonzumujeme více než 11 litrů na osobu, čímž jsme si vysloužili čtvrtou příčku na žebříčku spotřeby v evropských zemích. Před námi jsou už jen obyvatelé Belgie, Portugalska a sousedního Polska.
A i když už máme, především díky přibývajícím zmrzlinárnám, možnost vychutnávat si všechny možné i nemožné druhy zmrzlin, jsme stále dost konzervativní. Vracíme se totiž nejčastěji k oblíbené klasice. Vede vanilková, v závěsu za ní pak je čokoládová a na třetím místě jahodová zmrzlina. Na popularitě v posledních letech získává příchuť slaného karamelu.
Všechny zmíněné zmrzliny si samozřejmě můžete koupit, snadno si je ale připravíte i doma ze surovin, které běžně máte v lednici. Tak se do toho pojďte pustit! Vybrali jsme pro vás osvědčené recepty našich čtenářů, které jste si oblíbili. Uvidíte, že si vynikající domácí zmrzlinu celá rodina zamiluje a jen se po ní "zapráší".
Recept na domácí vanilkovou zmrzlinu
Suroviny
-
150 g plnotučného mléka
-
2 žloutky
-
40 g světlého třtinového cukru
-
vanilkový lusk
-
75 g mascarpone
-
150 g šlehačky
1. V kastrolku zahřejeme mléko se smetanou a odstavíme.
2. Vanilkový lusk rozřízneme, vyškrábneme semínka, přidáme je do mléčné směsi i s prázdným luskem a necháme minimálně 20 minut louhovat.
3. Směs znovu zahřejeme a přimícháme mascarpone.
4. Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny a pomalu do nich přiléváme a zašleháváme teplou mléčnou směs.
5. Vrátíme zpět na plotnu a za stálého míchání pomalu zahříváme.
6. Od bodu varu vaříme za stálého promíchávání metlou asi 10 minut, až směs lehce zhoustne.
7. Poté přelijeme do mísy a necháme za občasného promíchávání metlou vychladnout.
8. Studenou směs dáme do mrazáku a další 3 hodiny vždy po hodině prošleháme (buď metlou nebo ponorným mixérem). Poté necháme ztuhnout.
9. Před servírováním je potřeba nechat pár minut povolit.
Recept na domácí čokoládovou zmrzlinu
Suroviny
- 250 g plnotučného mléka
- 20 g kakaa
- 1 velký žloutek
- 60 g kvalitní čokolády (min. 50%)
- 30 g třtinového cukru s vanilkou
- 150 g šlehačky
Postup
1. Vše kromě čokolády dáme do rendlíku, prošleháme metlou a zahřejeme k bodu varu.
2. Zmírníme teplotu a za stálého míchání zahříváme do mírného zhoustnutí, poté odstavíme a vmícháme čokoládu - necháme rozpustit.
3. Směs nalijeme do uzavíratelné nádoby, necháme vychladnout a dáme do mrazáku.
4. Nezapomeneme alespoň pětkrát po 30 - 60 minutách mrznoucí směs důkladně prošlehat metlou (ideálně alespoň jednou prošlehat ponorným mixérem).
Recept na domácí jahodovou zmrzlinu
Suroviny
-
450 g jahod
-
3 malé lžíce cukru do jahod
-
2 lžíce balzamica (bílého nebo tmavého)
-
180 g mléka
-
470 g šlehačky
-
50-90 g cukru
-
4 žloutky
Postup
1. Rozmačkané jahody dáme do kastrůlku, přidáme 3 lžíce cukru a 2 lžíce balsamika. Směs přivedeme k varu a vaříme asi 8 minut.
2. Svařené jahody rozmixujeme a necháme vychladnout.
3. Smícháme mléko, smetanu a většinu cukru a zahříváme těsně pod bod varu.
4. Žloutky vyšleháme se zbytkem cukru a postupně k nim po částech přidáváme asi 3 naběračky horké mléčné směsi, vždy dobře promícháme.
5. Připravenou vaječnou směs za stálého mícháme přilijeme k mléčné směsi a zahříváme, dokud směs nezačne houstnout (cca 8 minut).
6. Poté přecedíme přes sítko a necháme vychladnout.
7. Obě studené směsi smícháme, dáme do uzavíratelné nádoby do mrazáku.
8. Následující 3 - 4 hodiny vždy po 30 - 45 minutách promícháváme metlou a jednou za čas směs prošleháme ponorným mixérem.
Recept na domácí zmrzlinu se slaným karamelem
Suroviny
-
2 šlehačky
-
180 g cukru
-
300 g mléka
-
4 g soli
-
5 žloutků
Postup
1. V rendlíku zalijeme cukr malým množstvím vody (aby byl namočený) a za stálého míchání ho necháme pozvolna zkaramelizovat. Pozor, karamel se lehce připálí a zhořkne!
2. Do hotového karamelu postupně opatrně vlijeme ohřátou polovinu smetany a necháme zcela rozpustit případné karamelové kousky.
3. Poté přilijeme mléko a přidáme sůl.
4. V mise metlou rozšleháme žloutky a pramínkem k nim za stálého míchání vlijeme část karamelové směsi.
5. Poté směs se žloutky nalijeme zpět do hrnce a zahříváme do mírného zhoustnutí. Mícháme štěrkou odspodu.
6. Poté směs nalijeme přes síto ke zbytku smetany, zamícháme a necháme zmrznout. Nezapomeneme alespoň pětkrát po 30 - 60 minutách mrznoucí směs důkladně prošlehat metlou (ideálně alespoň jednou prošlehat ponorným mixérem).
Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli
Chcete opravdu odstranit článek?
Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé