Zobrazit přihlášovací formulář

Domácí zmrzlina: Recept na vanilkovou, čokoládovou, jahodovou, i se slaným karamelem

  • Publikováno:
Domácí zmrzlina: Recept na vanilkovou, čokoládovou, jahodovou, i se slaným karamelem

Osvěžující, lahodná, bez zbytečných éček a dalších chemikálií. Domácí zmrzlina z běžně dostupných ingrediencí je zkrátka hit. Její příprava je snadná a rychlá, obejdete se bez speciálních přístrojů, které by jen zabíraly místo v kuchyni. A co je v dnešní době, kdy ceny stoupají ze dne na den, důležité, je fakt, že vás vyjde podstatně levněji, než průmyslově vyráběná zmrzlina z obchodu.

Teploty venkou stoupají a s nimi i chuť osvěžit se dobrou zmrzkou. Věděli jste, že Češi tuhle mraženou pochoutku milují? V průměru ročně zkonzumujeme více než 11 litrů na osobu, čímž jsme si vysloužili čtvrtou příčku na žebříčku spotřeby v evropských zemích. Před námi jsou už jen obyvatelé Belgie, Portugalska a sousedního Polska.

A i když už máme, především díky přibývajícím zmrzlinárnám, možnost vychutnávat si všechny možné i nemožné druhy zmrzlin, jsme stále dost konzervativní. Vracíme se totiž nejčastěji k oblíbené klasice. Vede vanilková, v závěsu za ní pak je čokoládová a na třetím místě jahodová zmrzlina. Na popularitě v posledních letech získává příchuť slaného karamelu.

Všechny zmíněné zmrzliny si samozřejmě můžete koupit, snadno si je ale připravíte i doma ze surovin, které běžně máte v lednici. Tak se do toho pojďte pustit! Vybrali jsme pro vás osvědčené recepty našich čtenářů, které jste si oblíbili. Uvidíte, že si vynikající domácí zmrzlinu celá rodina zamiluje a jen se po ní "zapráší". 

Recept na domácí vanilkovou zmrzlinu

Suroviny

  • 150 g plnotučného mléka

  • 2 žloutky

  • 40 g světlého třtinového cukru

  • vanilkový lusk

  • 75 g mascarpone

  • 150 g šlehačky

1. V kastrolku zahřejeme mléko se smetanou a odstavíme.

2. Vanilkový lusk rozřízneme, vyškrábneme semínka, přidáme je do mléčné směsi i s prázdným luskem a necháme minimálně 20 minut louhovat.

3. Směs znovu zahřejeme a přimícháme mascarpone.

4. Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny a pomalu do nich přiléváme a zašleháváme teplou mléčnou směs.

5. Vrátíme zpět na plotnu a za stálého míchání pomalu zahříváme.

6. Od bodu varu vaříme za stálého promíchávání metlou asi 10 minut, až směs lehce zhoustne.

7. Poté přelijeme do mísy a necháme za občasného promíchávání metlou vychladnout.

8. Studenou směs dáme do mrazáku a další 3 hodiny vždy po hodině prošleháme (buď metlou nebo ponorným mixérem). Poté necháme ztuhnout.

9. Před servírováním je potřeba nechat pár minut povolit.

Recept na domácí čokoládovou zmrzlinu

Suroviny

  • 250 g plnotučného mléka
  • 20 g kakaa
  • 1 velký žloutek
  • 60 g kvalitní čokolády (min. 50%)
  • 30 g třtinového cukru s vanilkou
  • 150 g šlehačky

Postup

1. Vše kromě čokolády dáme do rendlíku, prošleháme metlou a zahřejeme k bodu varu.

2. Zmírníme teplotu a za stálého míchání zahříváme do mírného zhoustnutí, poté odstavíme a vmícháme čokoládu - necháme rozpustit.

3. Směs nalijeme do uzavíratelné nádoby, necháme vychladnout a dáme do mrazáku.

4. Nezapomeneme alespoň pětkrát po 30 - 60 minutách mrznoucí směs důkladně prošlehat metlou (ideálně alespoň jednou prošlehat ponorným mixérem).

Recept na domácí jahodovou zmrzlinu

Suroviny

  • 450 g jahod

  • 3 malé lžíce cukru do jahod

  • 2 lžíce balzamica (bílého nebo tmavého)

  • 180 g mléka

  • 470 g šlehačky

  • 50-90 g cukru

  • 4 žloutky

Postup

1. Rozmačkané jahody dáme do kastrůlku, přidáme 3 lžíce cukru a 2 lžíce balsamika. Směs přivedeme k varu a vaříme asi 8 minut.

2. Svařené jahody rozmixujeme a necháme vychladnout.

3. Smícháme mléko, smetanu a většinu cukru a zahříváme těsně pod bod varu.

4. Žloutky vyšleháme se zbytkem cukru a postupně k nim po částech přidáváme asi 3 naběračky horké mléčné směsi, vždy dobře promícháme.

5. Připravenou vaječnou směs za stálého mícháme přilijeme k mléčné směsi a zahříváme, dokud směs nezačne houstnout (cca 8 minut).

6. Poté přecedíme přes sítko a necháme vychladnout.

7. Obě studené směsi smícháme, dáme do uzavíratelné nádoby do mrazáku.

8. Následující 3 - 4 hodiny vždy po 30 - 45 minutách promícháváme metlou a jednou za čas směs prošleháme ponorným mixérem.

Recept na domácí zmrzlinu se slaným karamelem

Suroviny

  • 2 šlehačky

  • 180 g cukru

  • 300 g mléka

  • 4 g soli

  • 5 žloutků

Postup

1. V rendlíku zalijeme cukr malým množstvím vody (aby byl namočený) a za stálého míchání ho necháme pozvolna zkaramelizovat. Pozor, karamel se lehce připálí a zhořkne!

2. Do hotového karamelu postupně opatrně vlijeme ohřátou polovinu smetany a necháme  zcela rozpustit případné karamelové kousky.

3. Poté přilijeme mléko a přidáme sůl.

4. V mise metlou rozšleháme žloutky a pramínkem k nim za stálého míchání vlijeme část karamelové směsi.

5. Poté směs se žloutky nalijeme zpět do hrnce a zahříváme do mírného zhoustnutí. Mícháme štěrkou odspodu.

6. Poté směs nalijeme přes síto ke zbytku smetany, zamícháme a necháme zmrznout. Nezapomeneme alespoň pětkrát po 30 - 60 minutách mrznoucí směs důkladně prošlehat metlou (ideálně alespoň jednou prošlehat ponorným mixérem).

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie