Zobrazit přihlášovací formulář

5 osvědčených tipů, jak mít stále měkké, savé a voňavé ručníky

  • Publikováno:
5 osvědčených tipů, jak mít stále měkké, savé a voňavé ručníky

Není lepší pocit, než se po sprše nebo koupeli zachumlat do měkoučké osušky, která navíc příjemně voní. Trápí vás, že vaše ručníky spíš než nadýchaný obláček připomínají smirkový papír? A zdá se vám, že už po pár utřeních podivně páchnou? V takovém případě pro vás máme pár praktických rad, jak to změnit.

Na ručníkách nešetřete

Pokud chcete mít jistotu, že vaše ručníky a osušky budou stále krásně měkké, nadýchané a budou dobře sát, vsaďte na kvalitu. I když jsou takové ručníky dražší, vyplatí se investovat. Rozhodně by měly být ze 100% bavlny a gramáž, která určuje hustotu kliček, by neměla být nižší, než 400g/m2. Raději ale sáhněte po těch, co mají 450 - 600g/m2.

S novým froté šup do pračky

Říkáte si teď možná, proč prát právě koupené ručníky, osušky nebo třeba župan. Jde ale o důležitý krok v péči o ně. Při prvním praní se totiž zatáhnou a zpevní vlákna froté látky. Navíc se také vyplaví případné zbytky barviv, změkčovadel a dalších chemických látek. Vyperte je nejlépe na 40 °C a raději rovnou dvakrát. A nezapomeňte si před prvním praním pozorně přečíst štítek s instrukcemi k péči o výrobek. 

Na aviváž raději zapomeňte

Zní to možná podivně, vždyť aviváž je přece určená ke změkčení prádla a jeho provonění, ale v případě froté to neplatí. Přidání aviváže do máchání u ručníků a osušek je chyba. Jednotlivá froté vlákna se totiž "slepí" k sobě, obalí je a ručníky budou hrubé a tvrdé, místo toho, aby byly měkké a nadýchané. U světlých a bílých ručníků navíc přemíra aviváže může způsobit zažloutnutí. Místo aviváže přidejte do máchaní raději ocet. Nebojte, jeho vůně vyvane a ručníky budou voňavé a měkoučké. Ocet navíc zajistí, že barvy budou stále syté a zářivé.

Čeho je moc, toho je příliš

A platí to paradoxně i při používání pracího prostředku. Rozhodně totiž neplatí, že čím víc gelu nebo prášku do pračky přidáte, tím lépe uděláte. Pečlivě proto čtěte doporučené dávkování na obalu. Velké množství prostředku totiž na vláknech ulpí a ručníky pak budou škrabavé a nebudou vůbec sát. A raději než po prášku sáhněte po gelu na praní, který se lépe rozpouští. Pozor i na to, kolik ručníku najednou do pračky dáte. Pokud to s množstvím přeženete, látka se tlačí na buben a tak se na ní tvoří žmolky a lámou se vlákna.

Sušte je opatrně

Pokud máte sušičku, máte vyhráno. Ručníky a osušky totiž budete mít nádherně nadýchané a měkké. I při jejím použití ale můžete udělat chybu, stačí totiž nastavit příliš vysokou teplotu sušení. Vlákna se pak přehřejí a polámou. Vždy proto nastavujte nízkou až střední teplotu. A nikdy nedávejte do spotřebiče víc, než 5 běžně velkých ručníků nebo 2 - 3 osušky. To s vysokou teplotou platí i v případě, že budete ručníky sušit třeba na horkém topení. Vhodné není ani sušit je na přímém slunci. 

Nikdy je nežehlete

Naše maminky žehlily vše, vy to ale nedělejte. Nejenže ušetříte čas, elektřinu a svojí energii, ale v případě ručníků a osušek také finanční prostředky za nákup nových. Při žehlení  se totiž vlákna a smyčky lámou, oslabují se a tvrdnou, čímž ručníky ztrácí savost a jsou hrubé.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie