Zobrazit přihlášovací formulář

Rebarbora: Zkuste recept na lahodný domácí sirup nebo vynikající chutney ke grilovanému masu

  • Publikováno:
Rebarbora: Zkuste recept na lahodný domácí sirup nebo vynikající chutney ke grilovanému masu

Lidé jí buď milují nebo nenávidí. I když jde vlastně o zeleninu, rebarbora neboli reveň se nejčastěji připravuje nasladko. V koláči nebo bublanině je nepřekonatelná. Co ale takhle vyzkoušet nějaké méně obvyklé recepty s ní? Osvěžující domácí sirup a voňavé pikantní čatní si zamilujete!

Sezóna reveně je v plném proudu a protože není nijak dlouhá, určitě stojí za to ji využít naplno. Rebarbora totiž nejenže skvěle chutná, připomíná tak trochu nakyslé jablko, ale navíc obsahuje spoustu prospěšných látek – bohatá je jak na vitamíny, tak i minerály, například hořčík či mangan. Sklizená ale dlouho nevydrží, je proto potřeba ji poměrně rychle zpracovat. Rady, jak na to, a tipy, jak docílit toho, aby vydržela déle čerstvá, najdete v jednom z našich starších článků.

Během sklizně, která trvá od konce května nejdéle do konce června, seženete rebarboru téměř na každém kroku. Určitě ale stojí za to zaměřit se na kvalitu. V obchodech jsou totiž řapíky často už zavadlé. Pokud tedy nemáte reveň z vlastní sklizně, zaručí vám čerstvost a kvalitu produkty ekologického zemědělství. Pořídíte je i ve většině supermarketů a poznáte je snadno podle označení logy biolistu či biozebry. U bio surovin totiž máte jistotu, že při jejich pěstování nebyla použita průmyslová hnojiva nebo pesticidy, které by se dále vyplavovaly např. do vody. Pěstování i hospodaření v režimu ekologického zemědělství se naopak soustředí na přirozenou péči o rostliny bez zbytečné chemie i na chování zvířat v co nejlepších podmínkách podle zásad animal welfare. Ekofarmáři dbají na to, aby po sobě nezanechávali zatěžující ekologickou stopu. Starají se o půdu a vrací do ní organické látky – to aby byla živá, plná humusu a přirozených mikroorganismů. Zkrátka zachovávají vše i pro budoucí generace. Více informací o ekologickém zemědělství najdete například na myjsmebio.cz.

NÁŠ TIP

Mimo obchodů můžete bioprodukty nakoupit také na ekofarmách. Kromě výletu za nákupem si ale
můžete dopřát i oběd v místních restauracích, nechat se ubytovat nebo se s dětmi po farmě podívat.
Na stránkách kamprobio.cz a lovime.bio pomocí interaktivních mapiček snadno vyhledáte, která se
nachází ve vašem okolí a co aktuálně nabízí.

Recept na domácí rebarborový sirup

Ingredience

  • 700 g bio rebarbory
  • 1 l vody
  • 4 lžíce bio medu
  • šťáva z bio citronu
  • bio máta

Postup

1. Rebarboru omyjte, očistěte a nakrájejte na kostky.

2. Do hrnce vlijte vodu, přiveďte k varu, vsypte rebarboru a povařte do úplného změknutí, zhruba 10–15 minut.

3. Poté směs rozmixujte, přeceďte, přidejte med a citronovou šťávu.

4. Hotový sirup nalijte do lahve a dejte do lednice vychladnout.

5. Pro přípravu limonády nasypte do sklenice kostky ledu, přelijte sirupem podle chuti a nařeďte sodovkou. Na závěr ozdobte lístkem máty, kolečkem citronu a podávejte. 

Recept na rebarborové chutney

Ingredience

  • 500 g bio rebarbory
  • 200 g bio cibule
  • 300 g bio jablka
  • 300 g sušeného ovoce (švestky, brusinky, rozinky)
  • 300 ml bio vinného octa
  • 300 g třtinového cukru
  • 50 g strouhaného bio zázvoru
  • 2 stroužky bio česneku
  • hrst kuliček bio hořčičného semínka
  • pár kuliček bio pepře
  • kůra z bio citronu
  • špetka kari koření
  • špetka soli

Postup

1. Pokrájenou cibuli na kostičky a nastrouhaný zázvor lehce osmažte, zalijte vinným octem a vše společně povařte alespoň 5 minut, aby ocet vyčpěl.

2. Poté do směsi přidejte všechny vypsané suroviny kromě rebarbory a vařte dalších 10 minut.

3. Nakonec přidejte rebarboru rozkrájenou na menší kousky, nastrouhejte trochu citronové kůry, promíchejte a směs vařte ještě 10 minut, klidně i déle.

4. Hotové chutney dochuťte, přendejte do zavařovacích sklenic, vychlaďte v lednici a podávejte třeba nečekané návštěvě.

Chutney se skvěle hodí k tvrdým sýrům, grilovanému masu, topinkám i jako „dip“ k zelenině.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie